Jest szansa aby Bóg nie posłał Cię do piekła

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Jest szansa aby Bóg nie posłał Cię do piekła

Post autor: Kamil Kończak »

Szkaplerz karmelitański - kto go nosi, nie pójdzie do piekła
http://www.fronda.pl/a/szkaplerz-karmel ... 47468.html

Myślę że cena kilkunastu złotych jest warta uniknięcia wiecznego potępienia!
Ostatnio zmieniony pt lut 27, 2015 10:53 pm przez Kamil Kończak, łącznie zmieniany 1 raz.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.

" May your love of the form culminite in the love of
the formless."

https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
Awatar użytkownika
Anime
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 45723214

Re: Jest szansa aby Bóg nie posłał Cię piekła

Post autor: Anime »

Nie wierzę :shock:

Musi być jakiś kruczek.
.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kamil Kończak »

Nie ma kruczka, poczytaj tekst.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.

" May your love of the form culminite in the love of
the formless."

https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Post autor: Tal »

Wręcz przeciwnie Bóg ukarzę Cię za takie odstępstwa i nazywa się to bałwochwalstwo, bo drugie przykazanie dekalogu brzmi:

II - Nie czyń sobie podobizny rzeźbionej czegokolwiek, co jest na niebie w górze i co jest na ziemi w dole, i tego, co jest w wodzie pod ziemią. Nie będziesz się im kłaniał i nie będziesz im służył, gdyż Ja, Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze winę ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mię nienawidzą, a okazuję łaskę aż do tysięcznego pokolenia tym, którzy mię miłują i przestrzegają moich przykazań.
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
Awatar użytkownika
Anime
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 45723214

Re: Jest szansa aby Bóg nie posłał Cię do piekła

Post autor: Anime »

A jednak jest kruczek. :lol:
.
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Niestety Anime, ".. Bo czymże jest wasze życie? Doprawdy jest parą, która pojawia się na krótko, a potem znika." (Jak 4.14)
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
Awatar użytkownika
unreal
zaufany użytkownik

Post autor: unreal »

arq pisze: Ja, Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze winę ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mię nienawidzą
"Syn nie poniesie kary za winę ojca, ani ojciec nie poniesie kary za winę syna" Ezechiela 18,20

Zdecyduj się, kłamczuchu.
LaDopamina
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

arq pisze:Wręcz przeciwnie Bóg ukarzę Cię za takie odstępstwa i nazywa się to bałwochwalstwo, bo drugie przykazanie dekalogu brzmi:

II - Nie czyń sobie podobizny rzeźbionej czegokolwiek, co jest na niebie w górze i co jest na ziemi w dole, i tego, co jest w wodzie pod ziemią. Nie będziesz się im kłaniał i nie będziesz im służył, gdyż Ja, Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze winę ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mię nienawidzą, a okazuję łaskę aż do tysięcznego pokolenia tym, którzy mię miłują i przestrzegają moich przykazań.
Aby sobie życie utrudnić wyciąga się takie cytaty, aby sobie życie ułatwić czci się zwłoki na krzyżu.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

Post autor: Zagubiona we mgle »

Przecież nie chodzi o noszenie dla samego noszenia. Jak czytaliście, przyjęcie szkaplerza wiąże się nawet ze specjalnym obrzędem i jest to całkiem poważnie traktowane, nie jako przedmiotowe, ale duchowe przyjęcie Maryi do swojego życia. Jeśli ktoś żyje zgodnie z tą całą ideą duchową - że tak powiem - towarzyszącą szkaplerzowi, czci Matkę Bożą, Maryja będzie sprawować opiekę nad danym człowiekiem (zgodnie z jej obietnicą), a w godzinie śmierci będzie nad tym człowiekiem czuwać. Ja to ostatnie rozumiem w ten sposób, że Maryja zapewni takiemu człowiekowi łaskę dobrej śmierci, tj że człowiek dostąpi w ostatnich godzinach życia możliwości pojednania się z Bogiem. W tych godzinach bowiem toczy się prawdziwa walka o duszę człowieka, nie tylko Bóg walczy, by zbawić człowieka, ale szatan różnymi sposobami próbuje odwieźć człowieka od wyboru Pana Boga na życie wieczne. Maryja stanowi ochronę przeciwko mocom piekielnym.
Chyba nie zrozumieliście tekstu, bo trzeba go czytać oczyma wiary.
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

Post autor: Wspaniale »

Zagubiona we mgle pisze: Jeśli ktoś żyje zgodnie z tą całą ideą duchową - że tak powiem - towarzyszącą szkaplerzowi, czci Matkę Bożą, Maryja będzie sprawować opiekę nad danym człowiekiem (zgodnie z jej obietnicą), a w godzinie śmierci będzie nad tym człowiekiem czuwać. Ja to ostatnie rozumiem w ten sposób, że Maryja zapewni takiemu człowiekowi łaskę dobrej śmierci, tj że człowiek dostąpi w ostatnich godzinach życia możliwości pojednania się z Bogiem. W tych godzinach bowiem toczy się prawdziwa walka o duszę człowieka, nie tylko Bóg walczy, by zbawić człowieka, ale szatan różnymi sposobami próbuje odwieźć człowieka od wyboru Pana Boga na życie wieczne. Maryja stanowi ochronę przeciwko mocom piekielnym.
Jak dla mnie to jest obłęd, jeśli ktoś coś podobnego wierzy, ale wierzy tak naprawdę, a nie jak katolicy zwykle wierzą.
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

Obłędem jest sama natura i konieczność biologicznej śmierci.
Gdybym był Matką Boską, to po jakimś milionie pokoleń ewolucyjnych naszych organizmów bym nie wytrzymał i wygarnął stwórcy co o nim myślę.
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

unreal pisze:
arq pisze: Ja, Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze winę ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mię nienawidzą
"Syn nie poniesie kary za winę ojca, ani ojciec nie poniesie kary za winę syna" Ezechiela 18,20

Zdecyduj się, kłamczuchu.
Przyznaję, że moja znajomość Starego Testamentu nie jest taka jaką bym sobie życzył, ale według mnie, są to sprawiedliwe zasady odpłaty Bożej.
W tym samym wersecie na początku jest napisane: " Człowiek, który grzeszy, umrze." oraz ".. Sprawiedliwość będzie zaliczona sprawiedliwemu, a bezbożność spadnie na bezbożnego." (Ez 18.20) Poza tym przykazanie o którym mowa odnosi się do bałwochwalstwa, pokolenia zaś które miały być potępiane z czasem jak widać doznawały Bożej łaski i sprawiedliwości.

Z dalszych wersetów wynika, że Bóg zapowiada Sprawiedliwy Sąd:
Ez 18.21 Lecz gdy bezbożny odwróci się od wszystkich swoich grzechów, które popełnił, i będzie przestrzegał wszystkich moich przykazań, i będzie wykonywał prawo i sprawiedliwość, na pewno będzie żył, nie umrze.

Ez 18.30 Dlatego każdego według jego postępowania będę sądził, domu izraelski - mówi Wszechmocny Pan. Nawróćcie się i odwróćcie od wszystkich waszych przestępstw, aby się wam nie stały pobudką do grzechu!
Ez 18.31 Odrzućcie od siebie wszystkie swoje przestępstwa, które popełniliście przeciwko mnie, i stwórzcie sobie nowe serce i nowego ducha! Dlaczego macie umierać, domu izraelski?
Ez 18.32 Gdyż nie mam upodobania w śmierci śmiertelnika, mówi Wszechmocny Pan. Nawróćcie się więc, a żyć będziecie!

Powołam się na słowa Jezusa z powszechnie zwanego Kazania na Górze:

Mat 5.17 Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić.
Mat 5.18 Zaprawdę bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie przeminie z prawa, aż wszystko się wypełni.

Jezus wypełnił prawo, lecz go nie zniósł. Jezus nie przyszedł na świat, by czynić coś wbrew prawu. Jego celem było zapewnić jego wypełnienie. Jezus kochał je, był jemu posłuszny i zrealizował je.

Rz 10.4 Końcem bowiem prawa jest Chrystus ku sprawiedliwości każdego, kto wierzy.

Gal 3.23 Zanim zaś przyszła wiara, byliśmy poddani pod straż prawa i trzymani w zamknięciu aż do tej wiary, która potem miała być objawiona.
Gal 3.24 Tak więc prawo było naszym pedagogiem do Chrystusa, abyśmy z wiary byli usprawiedliwieni.
Gal 3.25 Lecz gdy przyszła wiara, już nie jesteśmy pod pedagogiem.

Ef 2.15 Znosząc przez swoje ciało nieprzyjaźń, prawo przykazań wyrażone w przepisach, aby z dwóch stworzyć w samym sobie jednego nowego człowieka, czyniąc pokój;

Wypełnił prorockie prawa swoją osobą:

Łuk 24.44 Potem powiedział do nich: To są słowa, które mówiłem do was, będąc jeszcze z wami, że musi się wypełnić wszystko, co jest o mnie napisane w Prawie Mojżesza, u Proroków i w Psalmach.

Chrystus wypełnił wymogi Prawa Mojżeszowego, które wzywało do doskonałego posłuszeństwa pod groźbą „przekleństwa”:

Gal 3.10 Na wszystkich bowiem, którzy są z uczynków prawa, ciąży przekleństwo, bo jest napisane: Przeklęty każdy, kto nie wytrwa w wypełnianiu wszystkiego, co jest napisane w Księdze Prawa.
Gal 3.11 A że przez prawo nikt nie jest usprawiedliwiony przed Bogiem, jest oczywiste, bo: Sprawiedliwy będzie żył z wiary.
Gal 3.12 Prawo zaś nie jest z wiary, lecz: Człowiek, który je wypełnia, przez nie będzie żył.
Gal 3.13 Chrystus odkupił nas z przekleństwa prawa, stając się za nas przekleństwem (bo jest napisane: Przeklęty każdy, kto wisi na drzewie);

Jeśli jednak Prawo Mojżeszowe wiąże dzisiejszego człowieka w podobny sposób, w sensie swojego statusu, to nie zostało ono właściwie wypełnione, a Jezus poniósł klęskę w tym po co przyszedł na świat. Z drugiej jednak strony, jeśli Pan wypełnił swój cel, to prawo zostało wypełnione, i nie jest dzisiaj wiążącym prawnie systemem. Dalej, jeśli Prawo Mojżeszowe nie zostało spełnione przez Chrystusa- a dzisiaj nadal pozostaje wiążącym systemem prawnym- to nie może być tylko czymś częściowo wiążącym. Jest raczej systemem całkowicie spójnym. Jezus wyraźnie powiedział, że nawet jota czy cokolwiek mniejszego (najmniejszy element w piśmiennictwie hebrajskim) nie przeminie zanim się to wszystko nie spełni. W konsekwencji czego, nic prawnego nie mogło zostać zniesione dopóki nie wypełniło całkowicie swojego celu. Jezus wypełnił prawo. Jezus wypełnił prawo całkowicie. Nie możemy powiedzieć, że Jezus wypełnił system ofiarniczy, lecz nie wypełnił pozostałych aspektów prawa. Jezus albo wypełnił prawo w całości, albo nie. To, jakie znaczenie niesie śmierć Jezusa względem systemu ofiarniczego, ma takie samo znaczenie względem innych aspektów prawa.
źródło: http://www.gotquestions.org/Polski/Wype ... ezusa.html
Ostatnio zmieniony sob lut 28, 2015 2:14 pm przez Tal, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Gal 3.13 Chrystus odkupił nas z przekleństwa prawa, stając się za nas przekleństwem (bo jest napisane: Przeklęty każdy, kto wisi na drzewie);
Jak dyskutować z książką?
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
piotr 84
bywalec

Post autor: piotr 84 »

piotr 84
bywalec

Post autor: piotr 84 »

niektórzy na forum to przygłupkowie
nie będę wskazywał palcem kto
Awatar użytkownika
wildchild88
zaufany użytkownik

Post autor: wildchild88 »

eee lipa. Jak jesteście prawdziwe kozaki to jedźcie do Natanka i wstąpcie do ŻERTWY OFIARNEJ! To jest dopiero obłęd a jakie profity:)

ps. uważajcie bo to działa:)
Live one day as an eagle or a lifetime as a fly
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

szatanka heheheheh
ODPOWIEDZ

Wróć do „filozofia”