Mit i szkodliwość wolnej woli

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Mit i szkodliwość wolnej woli

Post autor: Kamil Kończak »

Pojęcie wolnej woli kłóci się z religijnym dogmatem boskiej wszechwiedzy i przedwiedzy, przeznaczenia, bo skoro Bóg zna fakty które na planie materialnym jeszcze się nie wydarzyły to znaczy, że są one zdeterminowane, ustalone a więc wolnej woli nie ma. A jeśli wolna wola jest i zanim człowiek się narodzi - jego wolna wola też jest nienarodzona bo dopiero narodzony człowiek może skorzystać z wolnej woli i dokonać wyboru. A więc nawet w umyśle Boga nie może być tej wiedzy. To podstawowa sprzeczność.

Religia twierdzi, że to Bóg wybiera dla danej duszy rodzinę w której się narodzi. Więc jako wszechwiedzący wie też o genach tej rodziny a w świetle nauki rodzina i wczesne wychowanie determinują, geny też determinują, socjalizacja determinuje więc o żadne wolnej woli nie może być mowy.

Ktoś może zaargumntować że Bóg tak jak jasnowidz zna przyszłość ale w nią nie ingeruje tylko, że Bóg jest poza czasem więc także poza przyszłością. Więc...? Bóg nie zgaduje jak jasnowidz tylko wie.

Pomijam już to że skoro jasnowidz widzi przyszłość to jest to jeden z dowodów na to że czas jest iluzją bo skoro jasnowidz widzi coś czego nie ma jeszcze na planie materialnym to ma dostęp do czegoś co roboczo można nazwać "taśmą filmowa" - tak jak człowiek może przewinąć film do przodu i zobaczyć co w nim będzie. A to oznacza że jest gdzieś kopia tej taśmy filmowej która będzie wyświetlona w "przyszości'.

A więc czy życie jest filmem a my jego aktorami?

Inna sprawa że jasnowidzowie nigdy nie potrafią stwierdzić kiedy coś nastąpi - równie dobrze może to być za tysiąc lat.

Więc co istnieje jeśli nie wolna wola? Czy nie jest to uwarunkowana (wieloma czynnikami) wola?

Więc mamy pewne prawo wyboru i ma to więcej wspólnego z uwarunkowaną wolą a nie wolną. Rolnik teoretycznie może posadzić pszenicę i ma wybór ale w praktyce gleba może być jałowa więc pozostaje mu posadzenie ziemniaków.

Prawo wyboru zawarte jest w pewnej puli ale jest to ograniczona pula a nie wolna pula. Człowiek z jakichś powodów nie rodzi się tabula rasa i nie ma nieograniczonego prawa wyboru czyli wolnej woli ale jego wybór jest zdeterminowany przez masę czynników które go kształtują. Niestety pojęcie wolnej woli wyrządziło wiele szkód wmawiajac człowiekowi że może być kim tylko chce jeśli będzie bardzo tego pragnął to "cały wszechświat będzie się jednoczył aby mu pomóc" czyli słynne banały Coelho albo new age.

Z pojęcia wolnej woli bierze się to, że ludzie są w życiu nieszczęśliwi i sfustrowani bo nie mogą się pogodzić z tym, że nie wszystko jest dla nich przeznaczone, nie potrafią zaakceptować siebie i życia, walczą z nim. Zazdroszczą innym, pragną innego życia niż mają, nie potrafiąc dotrzec tego, że może są inni ale też posiadają jakiś nieodkryty talent.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.

" May your love of the form culminite in the love of
the formless."

https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
Awatar użytkownika
unreal
zaufany użytkownik

Re: Mit i szkodliwość wolnej woli

Post autor: unreal »

Kamil Kończak pisze:Pojęcie wolnej woli kłóci się z religijnym dogmatem boskiej wszechwiedzy i przedwiedzy, przeznaczenia, bo skoro Bóg zna fakty które na planie materialnym jeszcze się nie wydarzyły to znaczy, że są one zdeterminowane, ustalone a więc wolnej woli nie ma.
Więc co istnieje jeśli nie wolna wola?
Więc mamy pewne prawo wyboru i ma to więcej wspólnego z uwarunkowaną wolą a nie wolną.
Prawo wyboru zawarte jest w pewnej puli ale jest to ograniczona pula a nie wolna pula.
3+3=6
-2+4-7+8+1-3+5=6
Szóstki to są bramki kontrolne, których nie można ominąć. To jest ustalone.
Ale droga, którą do nich dojedziesz, to Twój wybór, Twoja pełna wolna wola.
LaDopamina
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

??? :)

the formless."

Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: miś wesołek »

Oj Kamil, taki z Ciebie publicysta, że aż chcialbym włożyć palec do nosa i wydłubać babola.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

To se włóż :) Ja jednak nie mam ambicji być publicystą bo trzeba być poetą pióra i mieć dobrą formę. Ale na evocie chyba można popisać? Co ciekawe evotowcom zawsze się coś nie podoba - piszę na eiobie czy na fb i tam nikt tak nie krytykuje jak tutaj. Jak krytykują to polemizują z treścią a nie z formą bo nikt z nas nie jest poetą ani zawodowym dziennikarzem. Na evocie ludziom nigdy nic się nie podoba. Ani treść ani forma.

Wielu kpi i wyśmiewa. Czy to o czymś nie świadczy?

the formless."

Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: miś wesołek »

Kamil Kończak pisze:Czy to o czymś nie świadczy?
Nie wiem. Z mojej strony mogę Ci się zwierzyć, że wydłubałem dużego zielonego gila. I to wszystko dzięki Tobie. Dzięki Ci Kamilu. Uwielbiam wyciągac takie tłuste gile. A może nawet wpłynąeś na mnie zdrowotnie. Taki tłusty gil móglby mi wpaść do tchawicy, więc chwała Ci i Hosanna! Radość z gila wielka, a jak by nie Ty, mój wybawco, mógłbym się udusić tym gilem. :)
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Cieszę się, że na coś mogłem się przydać, to chyba znaczy że jednak nie jestem bezużyteczny.

the formless."

Awatar użytkownika
unreal
zaufany użytkownik

unreal pisze:3+3=6
-2+4-7+8+1-3+5=6
Jakieś zdarzenie w Twoim życiu, nazwijmy je 6, musi się wydarzyć.
Ale w jaki sposób dojdzie do niego, nie jest przesądzone.
Może dojść na drodze działań, nazwijmy je 3+3, a może na drodze działań -2+4-7+8+1-3+5, albo jeszcze innych, ale takich, których wynikiem będzie 6, czyli to nieuniknione zdarzenie.
Które działanie wybierzesz, i to, co zrobisz po lewej stronie równania, to Twoja wolna wola.
LaDopamina
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Post autor: pawel534 »

Ja nie widzę sprzeczności w wolnej woli człowieka i wszechwiedzy Boga. To że Bóg wie jakiego wyboru dokonasz nie znaczy że Ty nie dokonujesz wyborów. Poza tym jeśli nie masz wolnej woli to czemu wchodzisz na evot i piszesz, kto Cię do tego zmusza skoro to nie Twoja wolna wola ?
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

unreal pisze:
unreal pisze:3+3=6
-2+4-7+8+1-3+5=6
Jakieś zdarzenie w Twoim życiu, nazwijmy je 6, musi się wydarzyć.
Ale w jaki sposób dojdzie do niego, nie jest przesądzone.
Może dojść na drodze działań, nazwijmy je 3+3, a może na drodze działań -2+4-7+8+1-3+5, albo jeszcze innych, ale takich, których wynikiem będzie 6, czyli to nieuniknione zdarzenie.
Które działanie wybierzesz, i to, co zrobisz po lewej stronie równania, to Twoja wolna wola.
To jest tylko metaforyczny język matematyki a ona nie bada rzeczywistości. Prędzej fizyka ale także pewien wycinek.
pawel534 pisze: Poza tym jeśli nie masz wolnej woli to czemu wchodzisz na evot i piszesz, kto Cię do tego zmusza skoro to nie Twoja wolna wola ?
Dlatego pisałem, że mamy wybór ale nie jest on wolny tylko uwarunkowany pewnymi czynnikami. I właśnie ta uwarunkowana wola sprowadziła mnie na evot :)

Wielu ludzi jest uzależnionych od kompa więc nie wiem gdzie tu wolna wola, każdy jest od czegoś uzależniony - ukształtowana i uzależniła nas przeszlość, geny, rodzina, socjalizacja a my podejmujemy decyzje w oparciu o to uształtowanie. Decyzje wynikają z tego uwarunkowania więc o żadnej wolnej woli nie może być mowy. Ale każdy wierzy w co chce. Nie bronię wierzyć ludziom w teksty Coelho i new ego.

the formless."

Awatar użytkownika
unreal
zaufany użytkownik

Kamil Kończak pisze:To jest tylko metaforyczny język matematyki a ona nie bada rzeczywistości. Prędzej fizyka ale także pewien wycinek.
Matematyka opisuje wszechświat, a raczej jest językiem, w którym wszechświat został napisany, dlatego sądziłam, że taka metafora będzie tu pasować. :)
LaDopamina
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Dlatego pisałem, że mamy wybór ale nie jest on wolny tylko uwarunkowany pewnymi czynnikami. I właśnie ta uwarunkowana wola sprowadziła mnie na evot :)
Bez obrazy ale bzdury piszesz. Gdybyś nie miał pełnej wolnej woli to znaczy że czułbyś się przymuszony tu pisząc a skoro jesteś wolny w tym co robisz i w tym , że tu piszesz to znaczy że masz wolną wolę.
Awatar użytkownika
unreal
zaufany użytkownik

pawel534 pisze:
... że tu piszesz to znaczy że masz wolną wolę.
Gdyby Kamil stracił wzrok, ręce, albo był analfabetą, albo mieszkał gdzie nie ma dostępu do sieci, to cała jego wolna wola nie pomogłaby, nie mógłby pisać. O takie czynniki ograniczające chodzi.
LaDopamina
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

O takie czynniki ograniczające chodzi.
Ale co to ma wspólnego z wolną wolą ? To tylko możliwości robienia tego a nie czegoś innego i nie ma to nic wspólnego z wolną wolą. Wolna wola to możliwość czynienia tego na co się ma ochotę.
Awatar użytkownika
unreal
zaufany użytkownik

pawel534 pisze:Wolna wola to możliwość czynienia tego na co się ma ochotę.
Mam ochotę pisać na evocie, ale nie mam rąk, oczu, laptopa (niepotrzebne skreślić), więc nie mam wolnej woli.
Jeśli nie dysponuję wszystkimi możliwymi możliwościami ;),to moja wolna wola jest ograniczona.
Przepraszam, jaśniej nie potrafię. :)
LaDopamina
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

pawel534 pisze:
Bez obrazy ale bzdury piszesz. Gdybyś nie miał pełnej wolnej woli to znaczy że czułbyś się przymuszony tu pisząc a skoro jesteś wolny w tym co robisz i w tym , że tu piszesz to znaczy że masz wolną wolę.
Niech każdy pozostanie przy swoim zdaniu, tak będzie lepiej. Ty możesz wierzyć że wszystkie Twoje decyzje w życiu były całkowicie wolne a ja mogę wierzyć inaczej. Nauka udowadnia mit wolnej woli.

Nigdzie nie twierdziłem, że nie mamy woli, możliwości wyboru ale rządzi nami przeszłość i cały czas nami kieruje. Przeszłość nas ulepiła i na tym polega nasza "wolna wolna" aby uwolnić się spod tego ukształtowania, z niewoli wspomnień, schematów destrukcyjnych, marzeń, pragnień - tak aby poszerzać naszą wolę. Nie urodziliśmy się tabula rasa.

Wola to wyższy atrybut naszego wyższego ja, w umyśle wola zamienia się w pragnienie. które nas ubezwłasnowolnia więc o wolnej woli niestety nie może być mowy.

the formless."

Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Mam ochotę pisać na evocie, ale nie mam rąk, oczu, laptopa (niepotrzebne skreślić), więc nie mam wolnej woli.
Nie rozumiesz pojęcia wolnej woli. Nie chce mi się wyjaśniać. Jeśli coś Cię ogranicza co nie jest zależne od Ciebie to nie ma to nic wspólnego z wolną wolą.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Jeśli coś Cię ogranicza to znaczy, że wolna wola nie istnieje. Ale nie ma sensu ciągnąć tematu bo i tak każdy będzie miał swoje zdanie.

the formless."

ODPOWIEDZ

Wróć do „filozofia”