6 błogosławieństw choroby psychicznej

informacje naukowe, medyczne

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
AMerei
zaufany użytkownik

6 błogosławieństw choroby psychicznej

Post autor: AMerei »

w skrócie:
1. hojność
2. duchowość
3. empatia
4.skłonność do akceptacji
5.odwaga
6. kreatywność

bezp. link do artykułu (niestety po ang, mogę spróbować przetłumaczyć, jeśli ktoś chce):
http://www.huffingtonpost.com/jonathan- ... r-together

PS. Huffington Post ma osobny dział dla osób po kryzysach psychicznych.
"Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Marek Aureliusz.
cezary123
zaufany użytkownik

Re: 6 błogosławieństw choroby psychicznej

Post autor: cezary123 »

Największym błogosławieństwem choroby psychicznej jest spalenie się w dotychczasowym środowisku.
Można wyruszyć na podbój świata bez żalu.
Awatar użytkownika
Mickey
zaufany użytkownik
Status: pracuję

Post autor: Mickey »

cezary123 pisze:Największym błogosławieństwem choroby psychicznej jest spalenie się w dotychczasowym środowisku.
Można wyruszyć na podbój świata bez żalu.
hehe, dobre :)
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

Post autor: Wspaniale »

AMerei pisze:w skrócie:
1. hojność
2. duchowość
3. empatia
5.odwaga
6. kreatywność
Tak, oczywiście. Trochę jak bycie rodzicem dziecka z Downem wynosi opiekuna
na wyżyny rodzicielstwa, dostarczając nieprawdopodobnie wzniosłych doznań niedostępnych dla rodziców dzieci nie obdarzonych błogosławieństwem ZD.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

Choroby nie niosą ze sobą żadnych pozytywnych cech, one pojawiają się pomimo choroby.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
AMerei
zaufany użytkownik

Post autor: AMerei »

Wspaniale pisze:Tak, oczywiście. Trochę jak bycie rodzicem dziecka z Downem wynosi opiekuna
na wyżyny rodzicielstwa, dostarczając nieprawdopodobnie wzniosłych doznań niedostępnych dla rodziców dzieci nie obdarzonych błogosławieństwem ZD.
znowu nie zrozumiałeś, no ale każdy patrzy przez własny pryzmat.

chorzy na f20 są różni i nie można uogólniać, można jednak zaryzykować stwierdzenie, że są wśród nich ludzie, których doświadczenie choroby czegoś nauczyło, zyskali wspomniane w artykule dobre cechy. nawet z najgorszych doświadczeń można wynieść coś dobrego. nie traktuję tej choroby jako daru z nieba, próbuję znaleźć w niej jakieś plusy a to różnica, niestety nie dla wszystkich widoczna.
"Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Marek Aureliusz.
Kefas
zaufany użytkownik

Post autor: Kefas »

najgorsze doświadczenie to takie bez Nieba bez szczęśliwego zakończenia
Największym przejawem geniuszu kobiety jest miłość macierzyńska.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

AMerei pisze: nie traktuję tej choroby jako daru z nieba, próbuję znaleźć w niej jakieś plusy a to różnica, niestety nie dla wszystkich widoczna.
Oczywiście, że warto szukać plusów w każdej sytuacji. Choroba zamyka pewne drzwi, ale otwiera inne. Mnie nauczyła, że nic nie jest trwałe i że wszystko łatwo stracić. To uczy pokory.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Post autor: Petruccio »

Tak, zgadzam się z moi. Choroba sama w sobie jest bez sensu i jest niepotrzebnym cierpieniem. Jeśli jednak wyciągnąć jakąś naukę z zachorowania, to okazuje się ono wielkim błogosławieństwem.
Obrazek
Awatar użytkownika
M0no
zaufany użytkownik

Post autor: M0no »

Petruccio pisze:Tak, zgadzam się z moi. Choroba sama w sobie jest bez sensu i jest niepotrzebnym cierpieniem. Jeśli jednak wyciągnąć jakąś naukę z zachorowania, to okazuje się ono wielkim błogosławieństwem.
Dla mnie ta choroba nie jest bez sensu , jest skutkiem wielowarstwowej przyczyny , bardzo roznej dla kazdego z nas , i chociaz nazywana tak samo , kazdy z nas doswiadcza tej choroby zupelnie inaczej , nie ma 2 takich samych schizofrenii , tak jak nie ma 2 takich samych osob

pytanie jest czemu taka choroba sie pojawila , i czy jest to naprawde choroba ?

w usa mowi sie ze nie ma zadnych podstaw fizjologicznych aby stwierdzic , ze schizofrenia to fizyczny defekt umyslu w jakiejkolwiek postaci , czyli jakas zaburzona chemia umyslu czy inne brednie jak uszkodzony mozg

nie ma na to zadnych dowodow i potwierdzen tego mozna szukac w anglojezyczniej niezaleznej literaturze naukowej , wywiadach , filmach dokumentalnych , pracach naukowych itd

wiec sprawa jest prosta , te wszystkie cechy wymienione wyzej w temacie , te 6 blogoslawionych cech , to poprostu charakterystyka ludzi podatnych na schizofrenie a nie cechy wynikle ze schizofrenii

nauczylismy sie zwalac wine na schizofrenie na los , wady mozgu itd , a okazuje sie ze to bledne myslenie , i ze na kazdym kroku psychiatrzy wciskajacy leki wmawiaja nam nie fakty naukowe tylko ich wlasnie przypuszczenia , ktore nie maja zadnych potwierdzen w nauce

wg mnie schizofrenia powodowana jest przez te blogoslawione cechy wlasnie , sam posiadam wszystkie z nich i dokladnie widze koneksje pomiedzy nimi a tym dlaczego zachorowalem

duza wrazliwosc u nas , powoduje ze jestesmy ranieni bardzo dotkliwie przez ludzi wykorzystujacych te wlasnie blogoslawione cechy naszego charakteru do wlasnych celow , albo zeby nam personalnie zaszkodzic

ot taki moj punkt widzenia
Kefas
zaufany użytkownik

Post autor: Kefas »

schizofrenia pomaga mi usytuować się w społeczeństwie bardzo ją lubię nie mam nawet wrażenia że ktoś mnie wykorzystuje kiedy ktoś mi mówi czubku oddaje mi przysługę ponieważ chcę aby moje ego było na właściwym miejscu upokorzenia są mi bardzo pożyteczne.
Największym przejawem geniuszu kobiety jest miłość macierzyńska.
Awatar użytkownika
jojo
zaufany użytkownik

Post autor: jojo »

AMerei pisze:w skrócie:
1. hojność
2. duchowość
3. empatia
5.odwaga
6. kreatywność
Choroba psychiczna jest przekleństwem, a nie błogosławieństwem. W żadnej chorobie nie ma nic optymistycznego, chociaż zdarzają się różne dysfunkcje, powodujące, że osoby ze źle funkcjonującym mózgiem odkrywają w sobie różne talenty, np. fenomenalną pamięć, umiejętność malowania.

Nie jestem hojna, nic nie mogę zaoferować, oprócz mego prawie wiecznego utyskiwania na schizofrenię. Nie jestem uduchowiona, tym bardziej czuję się ludzka, omylna i ułomna. Nie przejawiam raczej empatii, nie w fazie remisji, bo jestem zbyt skupiona na sobie, jednak los innych nie jest mi obojętny. Empatyczna byłam tylko w stanie ostrym, jednak na szczęście mi to przeszło, bo byłam prawie jak jakaś siostra miłosierdzia, pomagałam jednemu niepełnosprawnemu, wyręczając pielęgniarki, zadowolone z takiego obrotu sprawy- to było w czasie mojej drugiej hospitalizacji. Skłonność do akceptacji przeszła mi szybko z empatią i znów denerwowały mnie osoby upośledzone, do których nic nie dociera. Nie mam w sobie żadnej odwagi, nie chcę po prostu się wychylać, ale bywam skłonna do agresji. Nie mam w sobie nic kreatywnego. W szpitalu na przymusowych zajęciach bywałam kreatywna, lepiłam coś z gliny, nawet jak się lepiej czułam i to było fajne. Teraz nie mam w sobie ani krzty kreatywności.
To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie. :(
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Post autor: Petruccio »

jojo pisze:W żadnej chorobie nie ma nic optymistycznego
Moim zdaniem grunt to właśnie znaleźć pozytywne strony nawet najgorszej sytuacji.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „wiedza o schizofrenii”