Ryspolit odstawienie
Moderator: moderatorzy
- iwonaburgunda
- zarejestrowany użytkownik
Ryspolit odstawienie
Powoli zaczynam odstawiac lek ryspolit. Przedtem (1,5 roku) brałam w dawce 0,5mg, teraz od jakiegoś czasu biorę 0,25mg, od czwartku odstawiłam. Zastanawiam się czy może teraz brać tę ćwiartkę co kilka dni i dopiero za jakiś czas całkowicie odstawić? Jakie mogą pojawić się objawy odstawienne przy takiej dawce? Jak na razie bardzo boli mnie głowa "taki pas" na czole i czuję się trochę jakbym była na kacu. Ile ten lek po odstawieniu będzie utrzymywał się w organizmie? Zastanawiam się też nad problemem metabolizmu, przytycia. O dziwno na tym leku moja waga się ustabilizowała i nic nie przytyłam mimo, że jem dość dużo. Zastanawiam się czy to ma jednak związek z lekiem czy można z ustabilizowaniem się problemu zaburzenia odżywiania (dzięki terapii). Boję się, że np. jak odstawię lek to przytyję. Czy jest to możliwe?
- devil89
- zaufany użytkownik
- Status: Anioł Stróż
Re: Ryspolit odstawienie
przytyć nie przytyjesz, jedynie waga może zejść w dół. jeśli chodzi o odstawienie jeśli powoli schodziłaś to objawy takie jakbyś była na kacu ustąpią , powinny po kilku dniach.
"Nieważne jak zaczynasz ważne jak kończysz..."
Substancja czynna (risperidon) rozkłada się całkowicie po 7 tygodniach od zażycia.
Ale przy tak małej dawce to bez znaczenia.
W całym chaosie jest kosmos
w całym nie porządku sekretny porządek.
- iwonaburgunda
Dziękuję za odpowiedzi.
Ale też mam wrażliwy organizm i nawet takie dawki na mnie działają. Wystarczyło mi 0,5mg żeby wyjść ze stanów psychotycznych. Przyzwyczaiłam się też do tego leku, może to głupie ale traktuję go jak przyjaciela, bo on o nic nigdy nie pytał, a potrafił mnie uspokoić. Chyba wynika to z tego, że jestem osoba bardzo samotną i w tym znalazłam przyjaciela;] Ale ostatnio byłam u ginekologa i mam trochę problemy hormonalne, powiedział, że to możliwe, że od tego (podwyższenie prolaktyny) i dobrze byłoby odstawić.
Boję się tylko, że po odstawieniu zacznie mną rzucać czy coś, chyba wkręcam sobie dodatkowo lęki itp.
Jeśli brałam jakiś czas 0,25mg a od czwartku odstawił to nie wiem czy dobrze zrobiłam, może lepiej jeszcze bardziej stopniowo np. brać teraz ćwiartkę raz na 3-4 dni, potem raz na tydzień, aż do odstawienia?
Ogólnie lek pomagał mi w uspokojeniu, impulsywności i napadach lękowych i w zasypianiu (mam borderline). Teraz popijam melise i inne ziołowe uspokajacze (kozłek, szyszki chmielu, waleriana). Najbardziej zależy mi na tym żeby mieć dobry głęboki sen, a taki dawał mi ten lek.
Ale też mam wrażliwy organizm i nawet takie dawki na mnie działają. Wystarczyło mi 0,5mg żeby wyjść ze stanów psychotycznych. Przyzwyczaiłam się też do tego leku, może to głupie ale traktuję go jak przyjaciela, bo on o nic nigdy nie pytał, a potrafił mnie uspokoić. Chyba wynika to z tego, że jestem osoba bardzo samotną i w tym znalazłam przyjaciela;] Ale ostatnio byłam u ginekologa i mam trochę problemy hormonalne, powiedział, że to możliwe, że od tego (podwyższenie prolaktyny) i dobrze byłoby odstawić.
Boję się tylko, że po odstawieniu zacznie mną rzucać czy coś, chyba wkręcam sobie dodatkowo lęki itp.
Jeśli brałam jakiś czas 0,25mg a od czwartku odstawił to nie wiem czy dobrze zrobiłam, może lepiej jeszcze bardziej stopniowo np. brać teraz ćwiartkę raz na 3-4 dni, potem raz na tydzień, aż do odstawienia?
Ogólnie lek pomagał mi w uspokojeniu, impulsywności i napadach lękowych i w zasypianiu (mam borderline). Teraz popijam melise i inne ziołowe uspokajacze (kozłek, szyszki chmielu, waleriana). Najbardziej zależy mi na tym żeby mieć dobry głęboki sen, a taki dawał mi ten lek.
A nie chodzi w tym przypadku o conste w zastrzyku, mi pielęgniarka mówiła, że zastrzyk utrzymuję się parę tygodni, a tabletki tydzień.Matt pisze:Substancja czynna (risperidon) rozkłada się całkowicie po 7 tygodniach od zażycia.
To może lepiej nie odstawiaj ryspolitu jeżeli dobrze się na nim czujesz !!! zresztą sama to stwierdziłaś !!!
Przy tak małej dawce - podwyższona prolaktyna ??? gdybyś brała 4 mg na dobę to tak ale przy 0,25 mg to raczej nie.
Przy tak małej dawce - podwyższona prolaktyna ??? gdybyś brała 4 mg na dobę to tak ale przy 0,25 mg to raczej nie.
Tak masz racje leonidas sprawdziłem jeszcze raz i to było z ulotki od consty. W tabletkach tak jak piszesz tydzień.leonidas pisze:A nie chodzi w tym przypadku o conste w zastrzyku, mi pielęgniarka mówiła, że zastrzyk utrzymuję się parę tygodni, a tabletki tydzień.Matt pisze:Substancja czynna (risperidon) rozkłada się całkowicie po 7 tygodniach od zażycia.
- iwonaburgunda
Sama nie wiem, bo ja mam bardzo wrażliwy organizm na działanie wszelkich leków. Unikam nawet espresso (kawa mocna), bo dostaję po niej coś jakby hipomanii, która trwa 1-2 dni. Na dawce 0,5mg ryspolitu czasem nie miałam okresu, więc już taka dawka działała u mnie na prolaktynę. Na 0,25mg okres mam, ale jest krótszy, mniej obfity i że tak powiem ciężko" schodzi. I przez to porobiły mi się jakieś zmiany na jajnikach, wcześniej z hormonami nie miałam problemu, więc to chyba od tego?Matt pisze:To może lepiej nie odstawiaj ryspolitu jeżeli dobrze się na nim czujesz !!! zresztą sama to stwierdziłaś !!!
Od czwartku nie biorę i gorzej się czuję w sumie, jak na kacu i czuję, że woda zatrzymała mi się w organizmie, jestem napuchnięta na twarzy i gorzej widzę dzisiaj. Sama nie wiem co robić, może wziąć jednak dzisiaj lek i poczekać do wizyty u psychiatry (mam w piątek)?
Od odstawienia ryspolitu takie objawy ?? może to nie od ryspolitu ?? Nie wiem ... najlepiej będzie jednak jak to skonsultujesz z lekarzem psychiatrą.iwonaburgunda pisze: Od czwartku nie biorę i gorzej się czuję w sumie, jak na kacu i czuję, że woda zatrzymała mi się w organizmie, jestem napuchnięta na twarzy i gorzej widzę dzisiaj. Sama nie wiem co robić, może wziąć jednak dzisiaj lek i poczekać do wizyty u psychiatry (mam w piątek)?
A mialas psychoze ?bierzesz bardzo malutkie dawki
- iwonaburgunda
1,5 roku temu miałam stany psychotyczne (głosy, urojenia, halucynacje), stwierdzono ciężką depresję z objawami psychotycznymi i wtedy dzięki takiej dawce 0,25mg-0,5mg ustąpiły objawy.maajutka pisze:A mialas psychoze ?bierzesz bardzo malutkie dawki
Wczoraj na noc zażyłam jednak ćwiartkę i już lepiej się czuję. Chyba poczekam do wizyty u psychiatry i zobaczę co powie.
Mi halucynacje i urojenia przeszly na dawce 4mg rispoleptu
Iwona normalnie pracujesz?ja biore 2mg ryspolitu i bardzo ciezko mi sie pracuje ,mam Spore objawy negatywne
- iwonaburgunda
maajutka, normalnie pracuję, chociaż przez moje zaburzenie osobowości mam problemy w relacjach międzyludzkich i czasem zniekształcam rzeczywistość, ale terapia mi trochę pomaga uporać się z tym.
Słyszałam właśnie, że dużo osób narzeka na ryspolit, że nic się po nim nie chce i jest większa depresja, zmęczenie. Pewnie to zależy od dawki. U mnie akurat sprawdził się na 100%, z kolei nie mogę brać antydepresantów, bo zawsze źle reaguję i od razu tracę okres. A rozmawiałaś ze swoim lekarzem o tym leku, o tym jak na Ciebie wpływa? Może zamieni na inny?
Słyszałam właśnie, że dużo osób narzeka na ryspolit, że nic się po nim nie chce i jest większa depresja, zmęczenie. Pewnie to zależy od dawki. U mnie akurat sprawdził się na 100%, z kolei nie mogę brać antydepresantów, bo zawsze źle reaguję i od razu tracę okres. A rozmawiałaś ze swoim lekarzem o tym leku, o tym jak na Ciebie wpływa? Może zamieni na inny?
Gadalam z lekarzem o tym leku i nic nie chce zmieniac,ja Sama z roku na rok sobie zmbiejszam dawki od wrzesnia jestem na 2mg i od tygodnia zmniejszylam na 1,5mg Ale sie balam i wrocilam na 2mg mimo ze nie mialam zadnych Objawow pierwsza psychoze i jedyna mialam ponad 3lata temu
- iwonaburgunda
To dziwne trochę. To może następnym razem pogadaj z lekarzem o zmniejszeniu dawki, albo może dołożeniu jakiegoś antydepresantu. Mój lekarz mówił, że dobre efekty przynosi połączenie ryspolitu i sertraliny.
Bralam sertaline i fluoksentyne i nic mi nie da lo,wydaje mi sie ze w moim przypadku by po moglo zmniejszenie dawki i tego sie trzymam na wiosne planuje zmniejszyc dawke na 1,5mg ryspolitu
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 72943962
Kochana Boziu żebym ja tak mógł tylko na 1,5 mg rispoleptu... To tyle co nic. Teraz biore 37,5 consty(co odpowiada jakiemuś 4 mg w tabletkach) i 800 solianu... Ehhh... Niesprawiedliwe
ja biore tomsoul 50mg i 800 jak sie po tym czujesz jakie efekty uboczne powiedz cos wiecej ja raz na jakis czas mam stany lekowe
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 72943962
Czuje się i lepiej i gorzej. Lepiej bo urojenia są mniejsze i bardziej jakoś w moim towarzystwie moich znajomych czuje się lepiej, gorzej jest właśnie z tymi lękami tak jak u ciebie. Ty bierzesz jeszcze więcej consty. Mi mój lekarz planuje zmniejszenie do 25 mg ale dopiero za 4 miesiące. Także sam widzisz jak się musimy męczyć a oni płaczą jak biorą tylko 1 czy 1,5 mg rispoleptu.