Dla kogo pobieranie renty to upokorzenie ?
Moderator: moderatorzy
-
- bywalec
- Status: Elektrotechnik
- Gadu-Gadu: 63718896
Dla kogo pobieranie renty to upokorzenie ?
Nikt mnie nie rozumie.
Re: Dla kogo pobieranie renty to upokorzenie ?
Dla mnie pobieranie renty to nie upokorzenie ale dla mnie pewnym upokorzeniem byłoby chyba przyznanie stopnia niepełnosprawności.
- Dobro
- zaufany użytkownik
- Status: Karuṇā करुणा
- Gadu-Gadu: bla bla
To wszystko jest względne. Ważne by dobrze się czuć we własnej skórze. Jest jak jest i to gruntownie nasza wina + nieciekawe możliwości świata współczesnego.

- koniczynka26
- bywalec
- Status: rencistka
Dla mnie pobieranie renty , nie jest żadnym upokorzeniem , a jest dla mnie czymś oczywistym i naturalnym.
Moja choroba , łączy się ze słabością psychiczną , niemożnością samodzielnego utrzymania finansowego i potrzebą pomocy finansowej ze strony państwa , ale przecież słabość nie jest powodem do wstydu i nie jest żadnym upokorzeniem , tylko oczywistą konsekwencją choroby .
To naturalne i oczywiste , że państwo powinno się opiekować osobami , które nie potrafią same zdobyć środków finansowych, pozwalających na ich samodzielne utrzymanie i potrzebują pomocy finansowej ze strony państwa , bo same sobie nie poradzą i tu nie ma powodu się czegokolwiek wstydzić , ani w żaden sposób czuć się upokorzonym, bo to jest oczywiste zobowiązanie państwa polskiego , w stosunku do chorych , niezdolnych do pracy obywateli i to nam się po prostu należy.
Nie zawsze , warto za wszelką cenę udawać osobę silną , skoro czujemy , że nie dajemy rady poradzić sobie samodzielnie.
Moja choroba , łączy się ze słabością psychiczną , niemożnością samodzielnego utrzymania finansowego i potrzebą pomocy finansowej ze strony państwa , ale przecież słabość nie jest powodem do wstydu i nie jest żadnym upokorzeniem , tylko oczywistą konsekwencją choroby .
To naturalne i oczywiste , że państwo powinno się opiekować osobami , które nie potrafią same zdobyć środków finansowych, pozwalających na ich samodzielne utrzymanie i potrzebują pomocy finansowej ze strony państwa , bo same sobie nie poradzą i tu nie ma powodu się czegokolwiek wstydzić , ani w żaden sposób czuć się upokorzonym, bo to jest oczywiste zobowiązanie państwa polskiego , w stosunku do chorych , niezdolnych do pracy obywateli i to nam się po prostu należy.
Nie zawsze , warto za wszelką cenę udawać osobę silną , skoro czujemy , że nie dajemy rady poradzić sobie samodzielnie.
-
- bywalec
Pieknie piszesz. Wszystko zecz wzglednaale czy panstwo przez rente nas nierozpieszcza ?.koniczynka26 pisze:Dla mnie pobieranie renty , nie jest żadnym upokorzeniem , a jest dla mnie czymś oczywistym i naturalnym.
Mialem marzenie z zeby pomagac takim "slabym" stworzyc cos wlasnego w ktorym moglbym "slabym" roznego rodzaju ktorzy tego chca . Na drugi dzien odnnarodzin pomyslu koledzy w pracy mowili o bankrutctwach ile to widzieli ludzi ktorzy poszli taka droga wlasnych firm i co dziwne zajmowali sie tym co jest moim konikiem i bankrutowali. Zbierznosc okolicznosci swiadczy o tym oraz moja choroba ze wykradli mi mysli z glowy.
Wszystko mocno przezywam.
Mnie kierownik udupial w pracy niewiem czy robil to na konto depresji czy schizofrenii ale dzieki niemu bylo jeszcze trudniej. Renta dla mnie to rozpieszczanie i luksus z ktorego nigdy bym nieskorzystal.
-
- bywalec
- Status: wolny
- Gadu-Gadu: 1329713
Popiersze się nie leczysz to renta nie przysługuje, niewiesz jak zachowywał byś sie na lekach moze do zera znikly by wszystkie elementy choroby. Ja jestem na lekach i niewyobrażam sobie pracy w zwykłym stresogennym środowisku. Od 4 lat nie mialem wiekszych stresow i pewno dlatego choroba sie nie ujawnila. nie wyobrażam sobie kolejnej psychozy bo mogłbym tego nie przeżyć odwalilo by mi na różnych punktach. Tylko w psychozie mialem myśli samobujcze i brak zachamowania.F20 pisze:koniczynka26 pisze:Dla mnie pobieranie renty , nie jest żadnym upokorzeniem , a jest dla mnie czymś oczywistym i naturalnym.
Mnie kierownik udupial w pracy niewiem czy robil to na konto depresji czy schizofrenii ale dzieki niemu bylo jeszcze trudniej. Renta dla mnie to rozpieszczanie i luksus z ktorego nigdy bym nieskorzystal.
W rencie najbardziej upokarzająca jest jej wysokość.
-
- bywalec
z tym sie zgadzam
-
- bywalec
Otoz wiem jak zachowywalbym sie na lekach bo jejadlem to po,pierwsze a z racji cytatu ktorego uzyles myslisz ze roi mi sie bo nie dostawalem nic do pracy czasami przez caly tydzien i biedny kierownik moze ucierpiec bo mimsie cos roilo kiedy nic nie dostwalem do pracy. Nawet niewiesz jaka to gehenna kiedy cierpiszn na depresjemarecki292 pisze:Popiersze się nie leczysz to renta nie przysługuje, niewiesz jak zachowywał byś sie na lekach moze do zera znikly by wszystkie elementy choroby. Ja jestem na lekach i niewyobrażam sobie pracy w zwykłym stresogennym środowisku. Od 4 lat nie mialem wiekszych stresow i pewno dlatego choroba sie nie ujawnila. nie wyobrażam sobie kolejnej psychozy bo mogłbym tego nie przeżyć odwalilo by mi na różnych punktach. Tylko w psychozie mialem myśli samobujcze i brak zachamowania.F20 pisze:koniczynka26 pisze:Dla mnie pobieranie renty , nie jest żadnym upokorzeniem , a jest dla mnie czymś oczywistym i naturalnym.
-
- bywalec
Otoz wiem jak zachowywalbym sie na lekach bo jejadlem to po,pierwsze a z racji cytatu ktorego uzyles myslisz ze roi mi sie bo nie dostawalem nic do pracy czasami przez caly tydzien i biedny kierownik moze ucierpiec bo mimsie cos roilo kiedy nic nie dostwalem do pracy. Nawet niewiesz jaka to gehenna kiedy cierpiszn na depresje[/quote][/quote][/quote]
sluchaj bez lekow depresja nie przejdzie a przy schizofreni depresja może być jednym z czynnikow tej choroby ja wyszedlem z deprechy jak wychodzilem z psychozy oczywiscie na lekach
sluchaj bez lekow depresja nie przejdzie a przy schizofreni depresja może być jednym z czynnikow tej choroby ja wyszedlem z deprechy jak wychodzilem z psychozy oczywiscie na lekach
-
- bywalec
[/quote][/quote]marecki292 pisze:Otoz wiem jak zachowywalbym sie na lekach bo jejadlem to po,pierwsze a z racji cytatu ktorego uzyles myslisz ze roi mi sie bo nie dostawalem nic do pracy czasami przez caly tydzien i biedny kierownik moze ucierpiec bo mimsie cos roilo kiedy nic nie dostwalem do pracy. Nawet niewiesz jaka to gehenna kiedy cierpiszn na depresje
sluchaj bez lekow depresja nie przejdzie a przy schizofreni depresja może być jednym z czynnikow tej choroby ja wyszedlem z deprechy jak wychodzilem z psychozy oczywiscie na lekach[/quote]
A skad wiesz ze depreche i rozne ciekawe zeczy nie wywoluja leki ?. Mialem jeszcze cos czulem sie jakby jakis tepy ciul wlaczal sie wtedy kiedy spie i stroil niezla depresje albo niezle pieklo nerwow ciekawe czy to jest mozliwe. W dodarku to natrectwo ze mam sie chwalic pamiecia bo w przeciwnym wypadku zostane skatowany. W pewnym momencie zaczalem czytac na temat schizofrenii przypomniala mi sie schiza o pamieci imwieleminnych ktore mimtaka oaranoja wciskala i wlos mimsie zjerzyl na glowie reszta opowiesci jest na na film .