zobaczcie jak mozna byc tak pazernym...
Moderator: moderatorzy
-
- zaufany użytkownik
- Status: trener interpersonalny
- Gadu-Gadu: 560878
zobaczcie jak mozna byc tak pazernym...
przesadzalem jezdzilem rowerem kilometr do mojego ziomka zeby go przesadzic na wozek inwalidzki drugi jest sparalizowany,chyba 3 razy bylem u niego nic za to nie wzialem.On teraz mowi do mnie za przeinstalowanie windowsa wezme od Ciebie 50 zl...
jestem urodzonym przywodca
"Kto nie wygra sam ze sobą, ten nie zwycięży nigdy"
bylem juz na piensku siedmiu piekiel ale teraz...chyba sie nawet nie spoce...
Re: zobaczcie jak mozna byc tak pazernym...
Nie potrafisz sam przeinstalować windowsa ?
- Spokojny80
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 38754286
Przeinstalowanie windowsa jest łatwiutkie,wystarczy tylko włożyć czytnik i wykonywać polecenia.A swoją drogą to nieładnie że tak powiedział.ale takie jest właśnie życie że niewolno nikomu za bardzo ufać.Maniek1234 pisze:przesadzalem jezdzilem rowerem kilometr do mojego ziomka zeby go przesadzic na wozek inwalidzki drugi jest sparalizowany,chyba 3 razy bylem u niego nic za to nie wzialem.On teraz mowi do mnie za przeinstalowanie windowsa wezme od Ciebie 50 zl...
Michal
- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
No to przykre, ale może mu się mocno nie przelewa, a znając Ciebie, to zapewne sam mu proponowales pieniadze

-
- zaufany użytkownik
- Status: trener interpersonalny
- Gadu-Gadu: 560878
na laptopie wlasnie nie umiem na stacjonarce mojej sam przeinstalowuje bracia
jestem urodzonym przywodca
- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
W laptopie nikt nie umie, bo w każdym jest inaczej. Windows znajduje się spakowany na ukrytej partycji i robisz z niej tak zwane Ricovery (istalke ze spakowanego windowsa) i masz to opisane w instrukcji do Twojego laptopa. Do każdego modelu inaczej jest. Instalowac gołego windowska na lapku jest niebezpieczne bo do każdego masz inny komplet sterownikow które powinny sie znajdowac wlasnie na tej ukrytej partycji, przynajmniej tak jest w tych nowych laptopach. W przypadku starych sprawa jest bardzo trudna bo musisz wyszukiwac każdy sterownik w necie z osobna, raz ze musi pasować do danego podzespolu danej firmy, a dwa ze musi pasować do danego modelu laptopa, to jest ciężkie i pracochłonne i jeżeli nie masz instrukcji lub tej oryginalnej partycji z windowsem, to lepiej oddac lapka do serwisu.
Nie robiłem reinstalacji z partycji recovery ale mi się wydaje że wtedy reinstalacja jest ze wszystkimi sterownikami ale pewny nie jestem. Natomiast reinstalacja z płyty przynajmniej windows xp wygląda tak jak w każdym innym komputerze i trzeba doinstalować sterowniki. Moim zdaniem jak musisz zainstalować z płyty to sobie poradzisz jak już instalowałeś a jak z partycji recovery to poszukaj instrukcji w internecie ale moim zdaniem to chyba jakiś proces automatyczny jest.
- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
Proces nie jest automatyczny bo trzeba zobaczyć w instrukcji jak w danym laptopie wejść do biosa i stamtąd odpalić instalke z partycji wiec cos trzeba powciskac i wtedy nastepuje Recovery czyli przywracanie systemu z ukrytej partycji. Dlatego potrzebna instrukcja do tego.
Jak instalujesz z plyty to wlasnie jest problem sterownikow do danego modelu, może cos nie dzialac jak czegos tam nie zainstalujesz.
Jak instalujesz z plyty to wlasnie jest problem sterownikow do danego modelu, może cos nie dzialac jak czegos tam nie zainstalujesz.
Chodzi mi o to że jak się rozpocznie proces instalacji z recovery to potem już jest chyba w miarę automatycznie a przynajmniej łatwiej niż z płyty ale tak jak piszę tak tylko się domyślam bo nie robiłem nigdy takiej instalacji. Moja siostra ma na laptopie recovery z tego co kojarzę i u niej przy włączaniu komputera wyświetla się napis aby wcisnąć klawisz funkcyjny F tylko nie pamiętam który aby przejść do recovery. Domyślam się że potem są po prostu jakieś instrukcje na ekranie co najwyżej po angielsku które należy wykonać więc nie trzeba nawet wchodzić chyba do biosu. Może w innych laptopach jest inaczej nie wiem. Co do sterowników to najlepiej wejść na stronę producenta laptopa i sobie ściągnąć jak są, na stronie pewnie też instrukcja do laptopa będzie. Poza tym maniek nie napisał jakiego windowsa chce przeinstalować. W windows 7 ponoć ze sterownikami jest łatwiej ale nie wiem dokładnie pod jakim względem tak mi się tylko o uszy obiło. Poza tym z tego co maniek napisał ma jeszcze komputer stacjonarny więc ja bym na jego miejscu sam się podjął reinstalacji a w razie kłopotów można poszukać informacji w internecie albo pomocy na forum komputerowym. Tak czy inaczej moim zdaniem to nie jest jakaś czarna magia z którą trzeba iść do serwisu chyba że ktoś jest kompletnie zielony ale jak maniek napisał że na stacjonarnym instalował windows to powinien chyba sobie poradzić. Kwestia tylko poszukania instrukcji do laptopa i sterowników jeśli będą potrzebne i ewentualnie podstawowej znajomości angielskiego.
Na laptopie musisz wejść do Biosu laptopa aby ustawić instalację z płyty, w większości laptopów Bios się wczytuje klawiszem F2 przed startem Windowsa. Ale jak masz recovery to instaluj z recovery.
Maniek pisał już w innym temacie że ma recovery.
Ciężko ogarnąć wszystkie tematy Mańka na raz.
Polecam instrukcję obsługi laptopa.
Polecam instrukcję obsługi laptopa.
Te recovery zrobił mu chyba programista od którego kupił laptopa.