Dzień niepodległości
Moderator: moderatorzy
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Dzień niepodległości
Dziś ważny dzień dla Polski.Jak go obchodzicie i czy wybieracie się na obchody w swoim mieście?Jaki wasz jest stosunek do patriotyzmu,ojczyzny,historii Polski?Czy ją znacie?
Ja myślę dziś pierwszy raz wybrać się na obchody.Staram się szukać w książkach historii Polski,słuchać o niej ciekawych opowieści ludzi starszych.Myślę,ze ojczyzna jako wartość powinna być w naszej hierarchii istotna,tak jak dzieje przodków.Wczoraj rozmawiałem z koleżanką i ona np nie wie która to jest rocznica,dużo istotnych rzeczy z historii Polski mimo,że miała znajomych historyków.
Pozdro Tup
Ja myślę dziś pierwszy raz wybrać się na obchody.Staram się szukać w książkach historii Polski,słuchać o niej ciekawych opowieści ludzi starszych.Myślę,ze ojczyzna jako wartość powinna być w naszej hierarchii istotna,tak jak dzieje przodków.Wczoraj rozmawiałem z koleżanką i ona np nie wie która to jest rocznica,dużo istotnych rzeczy z historii Polski mimo,że miała znajomych historyków.
Pozdro Tup
Re: Dzień niepodległości
teraz za patriotów uważają się łyse karki dla których to święto jest doskonałą okazję do lania się po pyskach. W tym roku nawet nie poczytałam o tych zamieszkach, choć z zdjęć w serwisach internetowych wynika,że było krewko
Jakby Kaczyński nie podburzał neonazistów to dzień niepodległości przebiegał by spokojnie. Poza tym co to za dzień niepodległości jak po zaborach Polska znowu straciła niepodległość na mocy paktu Ribbentrof-Mołotow.
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Ja byłem u mnie było spokojnie,kameralnie,patriotycznie może dlatego,że małe miasto tam bardziej czuć atmosferę jakby rodzinną.Dawali za darmo śpiewniki,gość grał na gitarze ,było ognisko.Duże było zainteresowanie tym świętem,bo były dwa miejsca obchodów.
a ja mam w d_pie historię, ojczyznę i w szczególności wojsko polskie, zgodnie z piosenką:
"Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Marek Aureliusz.
Jakich neonazistów Iskrzak nie przesadzaj chyba raczej chodziło Ci o nacjonalistów.Orzeł pisze:Jakby Kaczyński nie podburzał neonazistów to dzień niepodległości przebiegał by spokojnie. Poza tym co to za dzień niepodległości jak po zaborach Polska znowu straciła niepodległość na mocy paktu Ribbentrof-Mołotow.
Ale z tym drugim stwierdzeniem zgadzam się w 100 % że w Polsce dalej obowiązuje pakt Ribbentrof-Mołotow.
W całym chaosie jest kosmos
w całym nie porządku sekretny porządek.
Sam szanuję Polskę, z uwagi na twórczość Grzegorza Ciechowskiego. Kiedyś interesowałem się historią i okazało się, że mamy naprawdę bogate dzieje. Nie jestem patriotom. Bardziej fascynują mnie inne kraje. Nie podoba mi się Polska mentalność i swojskość, a swoją ojczyzną mogę nazwać całą Ziemię jakkolwiek pretensjonalnie by to nie brzmiało. Mam w sobie wiele z kosmopolity. Wolałbym jednak urodzić się w Japonii albo w Anglii. Dzień Niepodległości traktuję tak jak każde święto, jest mi raczej obojętne.
Ja też chciałbym co niedzielę w małym drewnianym kościołku wyłamywać sobie dłonie. Ja też chciałbym niewskazany palcami przejść przez życie najpoczciwiej.
Grzegorz Ciechowski
Grzegorz Ciechowski
Pakt został złamany w czasie Okrągłego Stołu.Matt pisze:Jakich neonazistów Iskrzak nie przesadzaj chyba raczej chodziło Ci o nacjonalistów.Orzeł pisze:Jakby Kaczyński nie podburzał neonazistów to dzień niepodległości przebiegał by spokojnie. Poza tym co to za dzień niepodległości jak po zaborach Polska znowu straciła niepodległość na mocy paktu Ribbentrof-Mołotow.
Ale z tym drugim stwierdzeniem zgadzam się w 100 % że w Polsce dalej obowiązuje pakt Ribbentrof-Mołotow.
Oficjalnie tak..... ale uważam ze nie oficjalnie dalej obowiązuję z granicą na Wiśle.Orzeł pisze: Pakt został złamany w czasie Okrągłego Stołu.
W całym chaosie jest kosmos
Zdecydowanie chodziło mi o neonazistów którzy nie szanują świąt narodowych słusznych czy nie słusznych.
- koniczynka26
- bywalec
- Status: rencistka
Ja w pewnym sensie jestem patriotka ponieważ bardzo szanuję historię Polski i interesuje mnie polska historia Słucham utworów zespołu Sabaton na temat historii Polski czytam o drugiej wojnie światowej informacje w internecie i czytam powieści nawiązujące do historii Polski Ja dość dobrze czuję się w Polsce ponieważ dla mnie Polska to dość bezpieczny kraj Ja uważam że należy czcić pamięć o Polakach walczących za naszą ojczyznę w trakcie drugiej wojny światowej bo oni oddali własne życie za naszą ojczyznę Oni walczyli za naszą wolność i należy uczcić ich męczeńską śmierć i o nich pamiętać
Kocham swoj kraj, zeby tylko byl madrze rzadzony. Jak dotad zadna afera nie zostala do konca wyjasniona, ludzie samolubni, egoistyczni. Nasz patriotyzm coraz bardziej zanika. Jedynie chyba starsze pokolenie nosi w sobie milosc do kraju......
Tu jest twoje miejsce.
“ Bo tylko jeden mamy w zyciu dom
Dokad sie wraca gdy w potrzebie
Nawet z najdalszych swiata stron.
Tu jest twoje miejsce
Tu masz swoj ciasny
Ale wlasny kat..”
Tu sa moje korzenie, jestem dumna ze jestem Polka.
Tu jest twoje miejsce.
“ Bo tylko jeden mamy w zyciu dom
Dokad sie wraca gdy w potrzebie
Nawet z najdalszych swiata stron.
Tu jest twoje miejsce
Tu masz swoj ciasny
Ale wlasny kat..”
Tu sa moje korzenie, jestem dumna ze jestem Polka.
"Nadzieja przychodzi do czlowieka wraz z drugim czlowiekiem"