Aktywizacja chorych - poszukiwane materiały
Moderator: moderatorzy
- Catastrophique
- bywalec
Aktywizacja chorych - poszukiwane materiały
Cześć,
Szukam informacji, artykułów bądź książek opisujących jak aktywizować społecznie i zawodowo osoby chore psychicznie.
Coś na wzór tego:
http://schizophreniabulletin.oxfordjour ... 1/S12.full
Preferowałbym jednak w języku polskim, np:
http://fim.org.pl/wp-content/uploads/20 ... arcia1.pdf
Chodzi mi głównie o opis metod typu terapie, treningi interpersonalne, szkolenia, warsztaty etc.
Pozdrawiam,
Katastroficzny
Szukam informacji, artykułów bądź książek opisujących jak aktywizować społecznie i zawodowo osoby chore psychicznie.
Coś na wzór tego:
http://schizophreniabulletin.oxfordjour ... 1/S12.full
Preferowałbym jednak w języku polskim, np:
http://fim.org.pl/wp-content/uploads/20 ... arcia1.pdf
Chodzi mi głównie o opis metod typu terapie, treningi interpersonalne, szkolenia, warsztaty etc.
Pozdrawiam,
Katastroficzny
Tik tak tik tak
| "To boldly go where no one has gone before"

- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Re: Aktywizacja chorych - poszukiwane materiały
U mnie taka pomoc oferował mops i PCPR w postaci kursów,wyjazdów rehabilitacyjnych czy jakos tak.
Też myślę, że warto odwiedzić te dwie instytucje bo one oferują podobne kursy.
Plus oddział dzienny.
Plus oddział dzienny.
- Catastrophique
- bywalec
Dziękuję Wam.
Mam zamiar je odwiedzić, dodatkowo jeszcze zasięgnę języka w miejskim punkcie inf. osób niepełnosprawnych oraz u miejskiego pełnomocnika zajmującego się takimi osobami.
Mam zamiar je odwiedzić, dodatkowo jeszcze zasięgnę języka w miejskim punkcie inf. osób niepełnosprawnych oraz u miejskiego pełnomocnika zajmującego się takimi osobami.
Tik tak tik tak

- Catastrophique
- bywalec
A ma ktoś może dokładnie opisaną tematykę tych kursów i innych, podobnych zajęć dla chorych?
Do tego jakieś ulotki, broszury informacyjne, foldery itp.
Pytam, ponieważ chcę wziąć udział w konkursie dotacyjnym i zorganizować chorym w moim mieście (za kasę z UE) takie właśnie zajęcia aktywizujące. Problem w tym, że nie wiem od czego zacząć. Mam materiały uzasadniające potrzebę takiego przedsięwzięcia, ale jeśli chodzi o praktykę...nie wiem jakby to mogło wyglądać. Nie wiem też kogo będzie trzeba zaangażować w odniesieniu do lekarzy, trenerów i innego personelu wspierającego. Jeśli ktoś z Was ma doświadczenie, wie jak to wszystko się odbywa, będę bardzo wdzięczny za pomoc. Podobnie, jeśli ktoś z Was zna kogoś takiego, będę wdzięczny za kontakt.
Do tego jakieś ulotki, broszury informacyjne, foldery itp.
Pytam, ponieważ chcę wziąć udział w konkursie dotacyjnym i zorganizować chorym w moim mieście (za kasę z UE) takie właśnie zajęcia aktywizujące. Problem w tym, że nie wiem od czego zacząć. Mam materiały uzasadniające potrzebę takiego przedsięwzięcia, ale jeśli chodzi o praktykę...nie wiem jakby to mogło wyglądać. Nie wiem też kogo będzie trzeba zaangażować w odniesieniu do lekarzy, trenerów i innego personelu wspierającego. Jeśli ktoś z Was ma doświadczenie, wie jak to wszystko się odbywa, będę bardzo wdzięczny za pomoc. Podobnie, jeśli ktoś z Was zna kogoś takiego, będę wdzięczny za kontakt.
Tik tak tik tak

W Poznaniu jest firma bizon, która poszukuję prac dla osób nie pełnosprawnych, może w innych miastach też są o tej samej nazwie.
- Catastrophique
- bywalec
Dzięki.
W moim, ani w pobliżu mojego miasta nie ma czegos takiego właśnie. Nie słyszałem także o niczym innym, jeśli chodzi o wsparcie dla chorych, poza oddziałem dziennym i Środowiskowym Domem Samopomocy.
Dlatego też wyszedłem z taką inicjatywą, pomysłem. Jest okazja na to, możliwość i chciałbym ją wykorzystać. Niestety, moja wiedza w tym temacie kuleje, praktyka, tym bardziej.
Ale mam czas do 15 paźdzernika więc będę działał, chociaż próbował.
W moim, ani w pobliżu mojego miasta nie ma czegos takiego właśnie. Nie słyszałem także o niczym innym, jeśli chodzi o wsparcie dla chorych, poza oddziałem dziennym i Środowiskowym Domem Samopomocy.
Dlatego też wyszedłem z taką inicjatywą, pomysłem. Jest okazja na to, możliwość i chciałbym ją wykorzystać. Niestety, moja wiedza w tym temacie kuleje, praktyka, tym bardziej.
Ale mam czas do 15 paźdzernika więc będę działał, chociaż próbował.
Tik tak tik tak

- Bright Angel
- zaufany użytkownik
A słyszałeś o metodzie ACCSESS? Tu masz troszkę : http://www.medwirenews.com/47/105849/Ps ... CCESS.html
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
- Catastrophique
- bywalec
Dzięki, ale zależy mi na metodach znanych już w Polsce.
Myślałem nawet o "otwartym dialogu", bo to coś nowego, ciekawe i podobno skuteczne, ale podejrzewam, że nikt w moim mieście i pobliżu, nie ma o tym pojęcia.
Myślałem nawet o "otwartym dialogu", bo to coś nowego, ciekawe i podobno skuteczne, ale podejrzewam, że nikt w moim mieście i pobliżu, nie ma o tym pojęcia.
Tik tak tik tak

- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik