Eksperyment Rosenhana

Moderator: moderatorzy

Matt
moderator
moderator

Eksperyment Rosenhana

Post autor: Matt »

Eksperyment Rosenhana − eksperyment amerykańskiego psychologa Davida Rosenhana z 1972 r. sprawdzający adekwatność i rzetelność diagnoz medycznych psychiatrów. Został opublikowany w czasopiśmie Science w artykule On being sane in insane places (O byciu zdrowym umysłowo w niezdrowych miejscach)[1].

Badanie składało się z dwóch części. W pierwszą część zaangażowani byli asystenci Rosenhana, którym polecono symulowanie halucynacji celem uzyskania dostępu do szpitali psychiatrycznych. Wykorzystano w tym celu różne szpitale w pięciu stanach USA. Druga część polegała na próbie wyszukiwania przez personel medyczny "fałszywych pacjentów", którzy mieli zostać wysłani do placówek przez Rosenhana. W pierwszej części lekarze nie byli w stanie wykryć, że "pacjenci" są w rzeczywistości zdrowymi uczestnikami eksperymentu. W drugiej części personel uznał dużą liczbę prawdziwych pacjentów za symulantów. Badanie to jest uznawane za ważny głos w krytyce diagnozowania psychiatrycznego (zob. antypsychiatria). Zdaniem Rosenhana, różnica między stanem zdrowia i zaburzeniem psychicznym jest co najmniej bardzo trudna do ustalenia.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Eksperyment_Rosenhana
...jak łatwo można zostać schizofrenikiem :auto-ambulance:
W całym chaosie jest kosmos
w całym nie porządku sekretny porządek.
Awatar użytkownika
AniaNieIstnieje
zaufany użytkownik

Re: Eksperyment Rosenhana

Post autor: AniaNieIstnieje »

Ja na studiach na przedmiocie psychologii ogólnej omawialiśmy ten eksperyment. Wydaje się to nie prawdopodobne, ale to fakt, że schizofrenikiem można zostać bardzo łatwo, szczególnie w Polsce. Tak na prawdę psychiatrzy bazują głównie na tym co im mówimy czyli tzw. wywiad i to co mówi rodzina, dodatkowo w szpitalu jest obserwacja, jednak z własnego doświadczenia wiem iż pielęgniarki na oddziałach psychiatrycznych zachowują się tak jak gdyby nadal była feudalna Polska, a im przyszło odpracować pańszczyznę u najgorszego pana w okolicy. Wiec jakość usług medycznych jest jaki jest.
Najsmutniejsza jest świadomość, że najgorsze w tym wszystkim nie jest to czego nie ma a to co jest...
Unknown
zaufany użytkownik
Status: Schizo
Kontakt:

Post autor: Unknown »

Psychiatria bezkarnie zrobila ze mnie taka pseudopacjentke, sadownie po raz kolejny. Moja diagnoza jest opisem przestepstw, czyli m.in. stalkingu. Wiecej na ten temat w watku zatytulowanym "bezprawie".
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Post autor: Amannn »

Obserwacja w szpitalu psychiatrycznym to fikcja chyba ze komuś tak odbiło że robi bardzo dziwne rzeczy. W zasadzie eksperyment rosenhana nie udowodnił nic ponadto co już było wiadome.
ODPOWIEDZ

Wróć do „antypsychiatria”