PILNE: Jak złagodzić nudności po KLOZAPOLU ?

klozapol, leponex

Moderator: moderatorzy

Lajter

PILNE: Jak złagodzić nudności po KLOZAPOLU ?

Post autor: Lajter »

Witam wszystkich serdecznie. Potrzebuję porady jak w temacie. Moja koleżanka bardzo źle toleruje Klozapol jeżeli chodzi o układ pkarmowy (zgaga, duże nudności). Z tego powodu odstawiła z miesiąc temu lek i wlaśnie zaczęła jej się znowu "jazda". Doszło do tego, że w ciągu ostatnich dwóch dni znowu tak jak kiedyś pocięła sobie żyletką przedramiona. W sumie kiedy spotykam się z nią jest jakby "nieobecna" , ale dość szybko staje się ożywiona i jakby zdrowsza. Jak jej pomóc ? I to już nawet nie w sprawie tych nudności, ale na dłuższą metę. Zdołałem Ją namówić, że w poniedziałek pójdzie ze mną do psychiatry (moim zdaniem to konieczność). Dobrze by było nie zmieniać jej leku, ale te nudności...Pomóżcie.

A może poprosić lekarza o Leponex.Dużo dobrego słyszałem o tym leku.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

witaj Lajter, najważniejszy element to świadomość konieczności leczenia. chory najczęściej się przed leczeniem stara wyślizgnąć wszelkimi dostępnymi metodami. nie ufaj zbytnio pierwszemu wrażeniu, że twoja koleżanka "wydaje się zdrowsza", nie ufaj także opisom o nudnościach dopóki ich sam, lub z lekarzem nie zweryfikujesz.

zgaga i nudności mogą wystąpić, ale do jakiejkolwiek zmian w lekach konieczny jest lekarz. z tego co wiem leponex to inna nazwa handlowa klozapolu. dobór leku to nie łatwa sprawa, bo trzeba dłuższy czas obserwować jak chory reaguje, umieć nowy lek wybrać, a potem obserwować działanie nowego i na koniec umieć to porównać. zwykle ludzie nie mają pamięci do swoich odczuć sprzed kilku tygodni, kierują się nastojem, jaki odczuwają teraz i dlatego takie porównanie jest trudne. jednak z lekarzem warto dołożyć do tego wielu starań i długo próbować zanim wybierze się dobrą substsancję, a tu trudno o reguły, bo każdy organizm reaguje inaczej, a nie każdy lekarz chce sobie zadawć tyle trudu.

dobrze, że namówiłeś twoją koleżankę na wizytę u lekarza. dopilnuj, żeby nie skończyło się na jednej. wymagaj od lekarza, żeby miał dla dla was czas i cierpliwość.
Jolanta

Post autor: Jolanta »

Klozapol jest rzeczywiście czasem zle tolerowany ja po tym wymiotowałam i bałam się tego leku okrutnie dlatego powiedziałam o tym lekarzowi i zmienił mi leki
Rafi

Re: PILNE: Jak złagodzić nudności po KLOZAPOLU ?

Post autor: Rafi »

Proponuję zmianę leku na inny. Sam zażywałem klozapol ponad 5 lat ale podobnych objawów nie miałem. Duże znaczenie ma oczywiście zażywana dawka ale najwieksze dolegliwości to były u mnie związane z sennością a na początku leczenia z nadmiernym wydzielaniem sliny, czasem zawrót głowy i upadek przy nagłym wstawaniu w nocy. Na pewno jest to najtańszy lek dostępny w Polsce bo refundowany a przy leczeniu przewlekłym ma to znaczenie. Ponad to ostatnio prównywałem leki innych producentów i Klozapol okazał sie mieć najmniej skutków ubocznych.
Prawdopodobnie Twoja koleżanka ma żle dobrane leki, przy próbach samobójczych czy samookaleczeniu to powinna zażywać coś innego ale nie jestem lekarzem.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „clozapina”