Co zrobic zeby nie ranic innych ludzi ?
Moderator: moderatorzy
Co zrobic zeby nie ranic innych ludzi ?
bo wydaje mi sie ze tego sie nie da uniknac?
W rodzinie, wsrod znajomych, przyjaciol, itd...
W rodzinie, wsrod znajomych, przyjaciol, itd...

-
- zaufany użytkownik
Re: Co zrobic zeby nie ranic innych ludzi ?
Odwrażliwić się na odczuwanie tego, że się rani innych ludzi.
nie da sie, trzeba by bylo sie zamknac w domu chyba...

- Dobro
- zaufany użytkownik
- Status: Karuṇā करुणा
- Gadu-Gadu: bla bla
Nie da się chyba tak od razu tego zrobić. Moim zdaniem należy się starać ich nie krzywdzić i to jest bardzo dużo. Z czasem będzie jakieś przekonanie i doświadczenie.
Ja miałem kiedyś, chociaż dalej próbuję, że należy innym pomagać. Raz ekspedientce w sklepie multimedialnym spadła jakaś gra i ją podniosłem. Wyraźnie nie była zadowolona.
Miałem też przemyślenia na temat ranienia innych. Wydawali mi się wszyscy bardzo delikatni i miałem świadomość jak łatwo ich zranić. Jednak trzeba czasu żeby ludzi zrozumieć i ich poznać. Każdy jest inny.
Ja miałem kiedyś, chociaż dalej próbuję, że należy innym pomagać. Raz ekspedientce w sklepie multimedialnym spadła jakaś gra i ją podniosłem. Wyraźnie nie była zadowolona.
Miałem też przemyślenia na temat ranienia innych. Wydawali mi się wszyscy bardzo delikatni i miałem świadomość jak łatwo ich zranić. Jednak trzeba czasu żeby ludzi zrozumieć i ich poznać. Każdy jest inny.

.
Ostatnio zmieniony wt wrz 09, 2014 11:24 pm przez Agata M, łącznie zmieniany 1 raz.
Trzeba dawać, dawać i jeszcze raz dawać. Trudne.
czasem jest łatwiej dać niż przyjąćGosa pisze:Trzeba dawać, dawać i jeszcze raz dawać. Trudne.
Stopień zranienia zależy od stopnia obcości.
Obcy człowiek nie zrani nigdy tak mocno jak ktoś bliski, który niespodziewanie zacznie udawać obcego.
Liczą się intencje.
Nie ma zranienia, jeżeli wiemy na pewno, że to niechcący a naprawdę jest ciągle pozytywne nastawienie i pamięć.
Obcy człowiek nie zrani nigdy tak mocno jak ktoś bliski, który niespodziewanie zacznie udawać obcego.
Liczą się intencje.
Nie ma zranienia, jeżeli wiemy na pewno, że to niechcący a naprawdę jest ciągle pozytywne nastawienie i pamięć.
można ranić
1- z premedytacją
2- z zemsty
3- z niewiedzy
4 -z braku zrozumienia (niekoniecznie celowo)
5 - przez odmienną wrażliwość,inny sposób rozumienia i postrzegania (raczej nie zawinione
6 - przez własne patologie
itd
dwóch pierwszych punktów można uniknąć, pracować nad tym aby nie krzywdzić
a co z resztą?
tu już nie jest tak łatwo, ale najczęściej to są sytuacje, które można przegadać, wyjaśnić. Do tego trzeba woli jednak.
ranić można też jawnie i w ukryciu, kopiąc dołki i jak to się mówi "obrabiając dupę" jednocześnie szczerząc zęby w fałszywym uśmiechu.
Tego nie trawię najbardziej -fałszu.
1- z premedytacją
2- z zemsty
3- z niewiedzy
5 - przez odmienną wrażliwość,inny sposób rozumienia i postrzegania (raczej nie zawinione
itd
dwóch pierwszych punktów można uniknąć, pracować nad tym aby nie krzywdzić
a co z resztą?
tu już nie jest tak łatwo, ale najczęściej to są sytuacje, które można przegadać, wyjaśnić. Do tego trzeba woli jednak.
ranić można też jawnie i w ukryciu, kopiąc dołki i jak to się mówi "obrabiając dupę" jednocześnie szczerząc zęby w fałszywym uśmiechu.
Tego nie trawię najbardziej -fałszu.
Materialnie trudno przyjąć, poza materialnie wydaje mi się, że łatwiej. Dawać też jest niełatwo. Ale coś w tym jest - malutki procencik - co napisałaś.Gehenna pisze:czasem jest łatwiej dać niż przyjąćGosa pisze:Trzeba dawać, dawać i jeszcze raz dawać. Trudne.
- amigo
- zaufany użytkownik
Starac sie byc milym, uwazac na slowa oraz liczyc sie ze zdaniem innych.Uwazac zeby pod wplywem emocji nie powiedziec czegos zlego, bo pozniej bedziemy tego zalowac.
7 - z desperacji i rozpaczy.Gehenna pisze:można ranić
1- z premedytacją
2- z zemsty
3- z niewiedzy
itd
moze trzeba zawsze stawiac sprawe jasno i mowic wszystkim o co chodzi zeby uniknac nieporozumien , tylko ze wtedy czesto wychodzi sie na zakreconego 

-
- bywalec
8 - ze zwyczajnej szczerościcezary123 pisze:7 - z desperacji i rozpaczy.Gehenna pisze:można ranić
1- z premedytacją
2- z zemsty
3- z niewiedzy
itd
lepiej ich od razu zabijać
będzie bolało mniej i krócej.
-
- bywalec
Ludzi wcale nie łatwo zranić, łatwo ich zrazić do siebie. Niestety ludzie w większości mają taką dziwną przypadłość, że bardziej im się podoba usłyszeć miłe kłamstwo niż trochę mniej miłą prawdę.karuna pisze:...
Na przykład mi wydaje się takie zachowanie absurdalne i nie potrafię dopasować się do tych zasad wspólnego okłamywania się w ramach poprawiania sobie humoru, także reaguje podejżliwie w momencie jak słyszę te płytkie zwroty skierowane w moją stronę.
Kolejna prowokatorka.Gehenna pisze:lepiej ich od razu zabijać