forum dla osób dotkniętych schizofrenią, ich rodzin oraz zainteresowanych ''Dla człowieka nie tylko świat otaczający jest zagadką, jest on nią sam dla siebie. I z obu tajemnic bardziej dręczącą wydaje się ta druga.'' Antoni Kępiński
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Przecież pod względem moralnym wchodzimy coraz bardziej w bagno, patologia, narkomania stały się chlebem powszednim tego zepsutego świata, choć przecież ludzie zawsze byli zepsuci, ale przynajmniej było lepiej niż teraz. Cóż, człowiek najwidoczniej jest głupi z natury, a wielu ludzi nie pokonuje tej swojej natury.
Pod względem technologicznym, można z jednej strony powiedzieć, że jest dobrze - przecież mamy komputer, mamy pełno informacji, mamy komunikację, mamy dosłownie wszystko, ale czy ta technologia czasami też nie pogrąża człowieka? Przecież w medycynie idziemy coraz bardziej w chemię zamiast w naturę, internet jest świetnym narzędziem by ogłupić lub zniszczyć człowieka, a także znacznie wpłynąć na jego psychikę i świaodmość, komputer jest potrzebny, ale czy nas nie ogłupia? Przecież coraz częściej to komputer myśli za nas, a to chyba nie na tym miało polegać, czyż nie? Polecam głębszą refleksję na temat tego co powiedziałem.
Na pewno trudno prognozowac przyszlosc ludzkosci. Ja wolalbym sie nie wypowiadac bo nie mam zadnych madrych przemyslen na ten temat. Mozliwe ze cywilizacja chyli sie ku upadkowi.
Temat bardzo ciekawy, mam nadzieje ze jeszcze tu do niego wroce.
Najbardziej niezrozumiałe jest to, że w ogóle cokolwiek daje się zrozumieć - Albert Einstein w odniesieniu do Wszechświata