płat czołowy
Moderator: moderatorzy
płat czołowy
Dzięki płatom czołowym rozumiemy, co robią inni
Lewy płat czołowy jest odpowiedzialny za rozumienie czynności i gestów innych ludzi - donoszą naukowcy na łamach najnowszego numeru "Current Biology".
Wiadomo było, że płaty czołowe mózgu są odpowiedzialne za przetwarzanie bodźców zapachowych i wzrokowych, a także za pamięć, inteligencję i za regulację zachowania. Teraz okazało się, że kora lewego płata czołowego jest niezbędna dla prawidłowego rozumienia czynności i gestów innych ludzi.
Grupa naukowców, pracująca pod kierunkiem Gorana Pobrica z International School for Advanced Studies z Triestu i dr Antonii Hamilton z Darthmouth College, przeprowadziła badania nad rolą kory płatów czołowych mózgu u zdrowych ochotników. Naukowcy wykorzystali metodę zwaną przezczaszkową stymulacją magnetyczną (w skrócie TSM, ang. Transcranial magentic sitmulation). Polega ona na stymulowaniu kory mózgowej polem magnetycznym i badaniu przewodnictwa nerwowego.
Naukowcy pokazywali badanej grupie wideoklipy, na których ktoś podnosił pudło. Na podstawie obserwacji czynności i gestów wykonywanych przez tę osobę badani mieli określić wagę pudła.
W normalnych warunkach badana grupa nie miała żadnego problemu z udzieleniem prawidłowej odpowiedzi. Jednak gdy pod wpływem TSM zaburzone zostało prawidłowe funkcjonowanie lewego płata czołowego, badani nie potrafili zinterpretować czynności wykonywanych przez osobę na wideoklipach.
Oznacza to, że lewy płat czołowy jest niezbędny dla zrozumienia czynności i gestów innych ludzi, a osoby, które dotknął udar w tej okolicy mózgu mogą mieć poważne problemy z komunikowaniem się.
Źródło: Onet.pl
Lewy płat czołowy jest odpowiedzialny za rozumienie czynności i gestów innych ludzi - donoszą naukowcy na łamach najnowszego numeru "Current Biology".
Wiadomo było, że płaty czołowe mózgu są odpowiedzialne za przetwarzanie bodźców zapachowych i wzrokowych, a także za pamięć, inteligencję i za regulację zachowania. Teraz okazało się, że kora lewego płata czołowego jest niezbędna dla prawidłowego rozumienia czynności i gestów innych ludzi.
Grupa naukowców, pracująca pod kierunkiem Gorana Pobrica z International School for Advanced Studies z Triestu i dr Antonii Hamilton z Darthmouth College, przeprowadziła badania nad rolą kory płatów czołowych mózgu u zdrowych ochotników. Naukowcy wykorzystali metodę zwaną przezczaszkową stymulacją magnetyczną (w skrócie TSM, ang. Transcranial magentic sitmulation). Polega ona na stymulowaniu kory mózgowej polem magnetycznym i badaniu przewodnictwa nerwowego.
Naukowcy pokazywali badanej grupie wideoklipy, na których ktoś podnosił pudło. Na podstawie obserwacji czynności i gestów wykonywanych przez tę osobę badani mieli określić wagę pudła.
W normalnych warunkach badana grupa nie miała żadnego problemu z udzieleniem prawidłowej odpowiedzi. Jednak gdy pod wpływem TSM zaburzone zostało prawidłowe funkcjonowanie lewego płata czołowego, badani nie potrafili zinterpretować czynności wykonywanych przez osobę na wideoklipach.
Oznacza to, że lewy płat czołowy jest niezbędny dla zrozumienia czynności i gestów innych ludzi, a osoby, które dotknął udar w tej okolicy mózgu mogą mieć poważne problemy z komunikowaniem się.
- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
coś mi się nie chce wierzyć w stymulację magnetyczną, pole magnetyczne nie działa na tkanki. mam nadzieję, że to nie jakiś "magnetyzm psychiczny"
słyszałem natomiast coś innego: na ostatnich targach komputerowych w Hannoverze CEBIT zaprezentowano sposób na sterowanie komputera przy pomocy samego myślenia, po przez przyczepione do głowy elektrody. nic trudniejszego wyobrazić sobie, że otrzymamy łatwy sposób na wgląd w stan naszego umysłu.
słyszałem natomiast coś innego: na ostatnich targach komputerowych w Hannoverze CEBIT zaprezentowano sposób na sterowanie komputera przy pomocy samego myślenia, po przez przyczepione do głowy elektrody. nic trudniejszego wyobrazić sobie, że otrzymamy łatwy sposób na wgląd w stan naszego umysłu.
TMS
powyzej 1.5T pole magnetyczne wywoluje prady na styku elektrolitow z tkankami.
znany jest efekt halucynacji doswiadczanych podczas badania rezonansem (takze dziwnego pobudzenia, etc)
i potwierdzam to 'z drugiej reki' (znajoma miala robiony rezonans, zreszta przy mnie, niesamowite ogadac jak mozg
pracuje 'prawie na zywo' ... nie miala wizualnych , ale pojawil sie znaczny
natlok mysli i wspomnien, zaraz po wlaczeniu magnesu)
znany jest efekt halucynacji doswiadczanych podczas badania rezonansem (takze dziwnego pobudzenia, etc)
i potwierdzam to 'z drugiej reki' (znajoma miala robiony rezonans, zreszta przy mnie, niesamowite ogadac jak mozg
pracuje 'prawie na zywo' ... nie miala wizualnych , ale pojawil sie znaczny
natlok mysli i wspomnien, zaraz po wlaczeniu magnesu)
--
- tom76
- zaufany użytkownik
Re: płat czołowy
Ja chyba mam coś nie w porządku z lewym płatem.Półtora roku temu dwa tygodnie pracowałem jako magazynier w supermarkecie ale mnie nie przyjęli bo miałem kłopoty z układaniem pudełek(nie nadążałem z przyjęciem towarów i kilka razy za dużo ułożyłem pudełek na regale i się przewracały)Anonymous pisze:
A problemy z komunikowaniem się mam od zawsze.
- Bezpieczny
- zaufany użytkownik
Nie powoduje drgań atomów, w MRI (NMR) bada się gęstość spinową jąder atomów wodoru (czyli w sumie ilość wodoru, w konsekwencji ilość wody - przez co można rozróżniać tkanki, bo one się różnią zawartością wody).MRI pisze:pole magnetyczne dziala na tkanki, na tym polega zasada działania aparatu do rezonansu magnetycznego.Powoduje on drgania (rezonans) atomów budujących tkanki.
Nasz prezydent ? NIE mój!
http://www.bronislawkomorowski.info.pl/
http://www.bronislawkomorowski.tk/
Cudak Tusk i jego cudy: http://www.tuskwatch.pl/ <- rewelacyjna strona.
http://www.bronislawkomorowski.info.pl/
http://www.bronislawkomorowski.tk/
Cudak Tusk i jego cudy: http://www.tuskwatch.pl/ <- rewelacyjna strona.
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Re:
zbyszek pisze:coś mi się nie chce wierzyć w stymulację magnetyczną, pole magnetyczne nie działa na tkanki. mam nadzieję, że to nie jakiś "magnetyzm psychiczny"
Nie mam wielkiej wiedzy ale z własnych doświadczeń wiem,że świadomość ma właściwości elektromagnetyczne.Wyobrażam sobie ją jako wiązkę elektromagnetyczną.Tak samo jak to,że myśli mają dźwięk,pojawiają się w naszym umyśle jako twory,dźwiękowe myślokształty.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.
" May your love of the form culminite in the love of
the formless."
https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
the formless."
- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
Re: Re:
Chyba chciałeś powiedzieć ...magiczne . Nie przesadzaj. Świadomość to zestaw połączeń w układzie nerwowym, a magnetyczny może być kawałek żelaza.irish24 pisze:... świadomość ma właściwości ...magnetyczne....
Re:
Żadna nowość. Od lat na rynku jest "biofeedback". Polega on na sterowaniu programem komputerowym (np. odbijająca się piłeczka lub symulator lotu odrzutowcem) "myślami" po przyczepieniu elektrod do głowy. Teraz tylko ktoś poszedł dalej i zastosował ten mechanizm do sterowania całym komputerem.zbyszek pisze: na ostatnich targach komputerowych w Hannoverze CEBIT zaprezentowano sposób na sterowanie komputera przy pomocy samego myślenia, po przez przyczepione do głowy elektrody.
A tak w temacie, nie potrzeba żadnej stymulacji magnetycznej. Wystarczy zebrać grupę osób z uszkodzeniem lewego płata czołowego. I takie badania też miały miejsce(np. LeDoux), więc również nie jest to niczym nowym. Wielokrotnie pisałem o roli, jaką odgrywa płat czołowy w zaburzeniach i chorobach psychicznych.
Mało tego, zaburzenie czynności tych partii mózgu może powstać w wyniku poddania kogoś(zwykle długotrwale) stresorom. Wynika więc, że z zewnątrz, kontekstowo można wpływać na prace mózgu, co też nie powinno dziwić. W końcu to sytuacje, w których znajduje się człowiek (i nie tylko) powodują jego adaptacyjne reakcje, czyli odpowiedzi ze strony organizmu, m.in. aktywność neurotransmisyjną, hormonalną - warunkujących myślenie, emocje i zachowanie.
Zapraszam do rozmowy na czacie.
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
zbyszek pisze:Chyba chciałeś powiedzieć ...magiczne . Nie przesadzaj. Świadomość to zestaw połączeń w układzie nerwowym, a magnetyczny może być kawałek żelaza.irish24 pisze:... świadomość ma właściwości ...magnetyczne....
Niczego nie chciałem napisać.Oczywiście pan ma zawsze rację,przepraszam zapomniałem.To powinno zostać wytłuszczone w regulaminie.Może pan jeszcze napisze,że np.krew nie ma właściwości magnetycznych?Nie wiem czy czytał pan prace księdza Sedlaka,który był profesorem fizyki.Pewnie nie ale sam fakt,że był księdzem na pewno go dyskredytuje w pana oczach.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.
the formless."
the formless."
Ja natknąłem się kiedyś na badania, które potwierdzają wytwarzanie pola elektromagnetycznego nie tylko u ludzi i zwierząt, ale także u roślin, co ma być dowodem na to, że one czują.irish24 pisze: świadomość ma właściwości elektromagnetyczne.
Nie śmiałbym się ze wszystkiego, Zbyszku, co trudno udowodnić. Kawałek żelaza to też jakiś zestaw połączeń ;-)
- Francesco
- zaufany użytkownik
- Status: jatądrobnącząstkącowieczniezłegochceazawszeczynidobro
- Gadu-Gadu: Czarnokrwista
O widzę , że ktoś tu też czytał ks. Sedlaka.
No tak skoro falami mózgu możemy na coś działać to dlaczego nie ma być odwrotnie panie Zbyszku, a może pan o tym wie przecież.
No i jak fale mają nie działać na tkanki??
A skąd choroby białaczki, u ludzi którzy mieszkają pod kablami wysokiego napięcia itd. zakłócone pole komórek, które potem prądami selektywnymi niektórzy sobie naprawiają.
Nowotwory od telefonów kom. Nawet na wykładach mówią-Biofizyka.
No tak skoro falami mózgu możemy na coś działać to dlaczego nie ma być odwrotnie panie Zbyszku, a może pan o tym wie przecież.
No i jak fale mają nie działać na tkanki??
A skąd choroby białaczki, u ludzi którzy mieszkają pod kablami wysokiego napięcia itd. zakłócone pole komórek, które potem prądami selektywnymi niektórzy sobie naprawiają.
Nowotwory od telefonów kom. Nawet na wykładach mówią-Biofizyka.
Miłość & Muzyka
~ Amen ~
~ Amen ~
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
- Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu
http://www.medonet.pl/zdrowie-na-co-dzi ... index.html
Na pole elektromagnetyczne nawet można być uczulonym.
Na pole elektromagnetyczne nawet można być uczulonym.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
- DZIECKO ZDROWIE
- zaufany użytkownik
A lewy płat przedczołowy, za co jest odpowiedzialny, bo mnie tłumaczono, że tam bierze sie źródło schizofrenii i wystarczy tą część mózgu wyleczyć, a wszystko wróci do normy. Wie ktoś, coś ?
Podobno nawet nie trzeba mieć elektrod przyczepionych do głowy żeby wpływać myślami na maszyny, generatory liczb itd.dan pisze:Od lat na rynku jest "biofeedback". Polega on na sterowaniu programem komputerowym (np. odbijająca się piłeczka lub symulator lotu odrzutowcem) "myślami" po przyczepieniu elektrod do głowy.
"My mommy always said there were no monsters. No real ones. But there are."
- DZIECKO ZDROWIE
- zaufany użytkownik
.... a już sie nie podkręcajcie - nikt nikomu nie czyta i nie czytał w myślach.