czy zakładał ktoś z was hosting na friko.pl?

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
zigi
zaufany użytkownik

czy zakładał ktoś z was hosting na friko.pl?

Post autor: zigi »

Pytanie jak w temacie wątku... Ja założyłem już konto i mam przydzielony adres mojej strony tylko chce wgrać pliki strony i do tego potrzebny jest klient ftp. Pobrałem na Mozille FireFTP i chce założyć konto, po wpisaniu danych do logowania nie mogę połączyć się z serwerem... Dane mam podane w emailu i wiem że wpisuję poprawne... Jest ktoś kto jest mi w stanie pomóc w tym temacie :?: :?: :?:
My Way My Generation
"Ludzie wystarczająco szaleni, by sądzić, że mogą zmienić świat, są tymi, którzy go zmieniają."
... najpierw myśleć, potem zmieniać, zawsze kochać...
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Re: czy zakładał ktoś z was hosting na friko.pl?

Post autor: Catastrophique »

Jak coś wysyłam na FTP korzystam z TotalCommandera. Spróbuj, jeśli chcesz. W razie czego to w tym programie będę mógł Ci pomóc, bo z FireFTP nigdy nie korzystałem.
Spróbuj znaleźć może jeszcze coś takiego jak Tryb Pasywny w FireFTP i włącz. Może pomoże.
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
Awatar użytkownika
zigi
zaufany użytkownik

Heh, już próbowałem przez TotalCommandera i też nic, niby się łączy ale brak odpowiedzi ze strony serwera...
My Way My Generation
"Ludzie wystarczająco szaleni, by sądzić, że mogą zmienić świat, są tymi, którzy go zmieniają."
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Post autor: Catastrophique »

Jeśli chcesz, masz zaufanie, możesz mi dać namiary na serwer na PW bądź mail. Zobaczę co da się zrobić.
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
Awatar użytkownika
zigi
zaufany użytkownik

Już OK, też pisałem do pomocy techniczne ale okazalo się ,że bez potrzeby... Zainstalowałem najnowszą wersję TC i wyłączyłem zaporę na czas łączenia i poszło :)
My Way My Generation
Bardo
moderator
moderator

Post autor: Bardo »

Zamiast wyłączać całą zaporę możesz też otworzyć na niej porty 20 i 21 TCP, to z nich korzysta protokół FTP.
Awatar użytkownika
JudasHonor
moderator
moderator

Post autor: JudasHonor »

Porty 20 i 21 są portami serwera FTP na których nasłuchuje (czeka na połączenia od klientów), a nie portami klienta. Przykładowo, w zaporze windows mozemy odblokować usługę FTP ale dotyczy to tylko sytuacji, gdy sami posiadamy serwer FTP i chcemy pozwolić by na portach 20,21 naszego komputera klienci mogli inicjować połączenia.

Na swoim komputerze podczas sesji FTP, porty będą całkowicie inne dla danej sesji, zwykle losowe z jakiegos przedziału. Można to sprawdzic w lini poleceń wpisując: "netstat -ano". Numer PID to numer procesu, po kórym możemy namierzyć aplikację trzymającą dane połączenie. W menadżerze zadań trzeba wybrać by pokazywał kolumnę PID, identyfikator procesu.

Jednak w przypadku o którym pisze autor wątku, chodzi o to, żeby pozwolić danej aplikacji korzystać z neta.

Od siebie polecam darmowy do użytku w domu i w firmie program FileZilla, chyba najbardziej rozpowszechniony.
Kolejny dzień pełen nowych możliwości.
Bardo
moderator
moderator

Post autor: Bardo »

Tak, masz rację, coś mi się pokićkało. Ale to dziwne, że zapora blokuje nieuprzywilejowane porty przy połączeniu pochodzącym od zigiego. Coś musi być namieszane w konfiguracji.
Awatar użytkownika
zigi
zaufany użytkownik

Próbowałem już łączyć się przez FileZille ale nie mogłem uzyskać połączenia, jeśli chodzi o zaporę to nie używam tej systemowej tylko taką którą dostałem z antywirusem i może to dlatego...
Ale połączenie udało mi się nawiązać dopiero po zainstalowaniu najnowszej wersji TC ściągniętej bezpośrednio ze strony producenta... No i oczywiście musiałem wyłączyć zaporę na czas łączenie się z serwerem FTP...
My Way My Generation
Awatar użytkownika
JudasHonor
moderator
moderator

Post autor: JudasHonor »

Zapory nie wyłączasz tylko dodajesz do niej wyjątek dla danego programu, w tym momencie dla TC.

Wyjaśnię po krótce po co jest zapora i jak działa.

Otóż, każdy komputer ma jakieś otwarte porty na których nasłuchują usługi uruchomione w tym komputerze.

Wizualnie wygląda to tak: komputer to dom a porty to wszystkie drzwi jakie ten dom posiada. Część dzwi w tym domu jest zamknięta ale część jest otwarta i stoją w nich określoni usługodawcy (usługi-serwery np www, FTP, itp). Jeden usługodawca w jednych drzwiach na przykład rozdaje strony internetowe, w innych natomiast stoi gość co doręcza pocztę, itp.

I wszystko było by fajnie ale każdy z tych usługodawców ma pewną władzę w domu (komputerze). Czasem nawet mają możliwości by kogoś (intruza, wirusa, itp) wpuścić do domu (komputera) i dać mu w nim władzę.

Zwykle takie włamanie opiera sie na tym, że włamywacz/wirus korzysta z praw jakie ma dana usługa w komputerze.

Teraz dodajemy zapore ogniową, czyli stróża, który zamyka i otwiera określone drzwi w domu. Z reguły pozamyka on wszystkie drzwi przez które można wejść, żądać jakiejś usługi.

Ale zapora ogniowa idzie o krok dalej. Ona nie tylko blokuje ruch do nas ale często ogranicza ruch do nas. Ruch DO nas to ten kiedy ktoś chce skorzystać z naszych usług-serwerów, np naszej strony www, uruchomioną na naszym kompie. Natomiast ruch OD nas, to ten, kiedy my chcemy zapukać do czyjegoś domu, by na przykład zapisać jakieś pliki na serwerze FTP. Czasem zapora blokuje taki ruch i wtedy trzeba dodać wyjątek dla takiego rodzaju ruchu w jej ustawieniach.

Całkowite wyłączenie zapory pozostawia wiele portów otwartych. A wirusy są pisane tak, że znają one niezabezpieczone porty w systemie i potrafią wykorzystać je tak by zainfekować komputer.
Kolejny dzień pełen nowych możliwości.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

Spróbuj klienta FTP FileZilla, miałem do czynienia z tym hostingiem i jak nie da się zalogować na ftpa to pisz na ich forum.
Jak znasz dobrze angielski to mogę polecić inny hosting w tak zwanej chmurze i za darmo.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
ODPOWIEDZ

Wróć do „informatyka”