31 porad dla chorych i nie tylko

informacje naukowe, medyczne

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

31 porad dla chorych i nie tylko

Post autor: Catastrophique »

Może nie tylko mi się to przyda. Znalezione w internecie.

Jak stać się chorym:

1. Nie zwracaj uwagi na swoje ciało. Jedz często barowe dania, za dużo pij, nie odmawiaj sobie używek, uganiaj się za przypadkowymi miłostkami i co bardzo ważne, czuj się jeszcze z tego powodu winny. Kiedy czujesz się zmęczony i zagoniony, nie zważaj na to wcale, popędzaj się jeszcze bardziej.
2. Przekonuj siebie, że twoje życie nikogo nie obchodzi, jest bez znaczenia i nie ma wartości.
3. Rób rzeczy, których nie lubisz i unikaj tego, co naprawdę lubisz. Zgadzaj się skwapliwie z opinią tych, którzy widzą w tobie niezdarę i „tłumoka".
4. Czuj się stale obrażony i szczególnie krytyczny wobec siebie.
5. Napełniaj umysł obrazami, które cię przerażają i miej na tym punkcie obsesję. Martw się, jeśli nie możesz cały czas, to przynajmniej większość dnia.
6. Unikaj głębokich, długo trwających, intymnych związków.
7. Obwiniaj wszystkich wkoło z powodu swoich kłopotów.
8. Nie wyrażaj swoich uczuć i poglądów szczerze. Inni ludzie mogliby być z tego powodu niezadowoleni.
9. Wystrzegaj się wszystkiego w czym przejawia się poczucie humoru. W życiu nie ma przecież nic do śmiechu.
10. Unikaj wszelkich okazji, które mogłyby sprawić ci większą satysfakcję czy radość.

Jak stać się bardziej chorym (kiedy już jesteś chory):

1. Myśl o tych strasznych rzeczach, jakie ci się mogą przydarzyć. Rozwódź się bez końca nad przerażającymi wizjami.
2. Wprowadź się w stan depresji, nienawiści i gniewu. Oskarżaj wszystkich wkoło o powód swej choroby. Użalaj się nad sobą.
3. Zwracaj uwagę na artykuły, książki, programy telewizyjne i ludzi, którzy upewniają cię w przekonaniu, że nie możesz mieć nadziei. Jesteś bezsilny wobec przeznaczenia.
4. Zerwij znajomości. Użalaj się nad sobą i potępiaj siebie. Zamknij się w pokoju i kontempluj nad swoją śmiercią.
5. Znienawidź siebie za zniszczone własne życie. Obwiniaj się bezlitośnie i złośliwie.
6. Odwiedzaj wielu lekarzy. Goń od jednego do drugiego, spędzaj połowę czasu w poczekalniach, zbieraj rozbieżne opinie i eksperymentuj z różnymi pastylkami. Zaczynaj różne programy leczenia, żadnego nie kończąc.
7. Rzuć pracę, porzuć wszelkie zamiary, zrezygnuj z jakiejkolwiek sensownej działalności, która ma jakiś cel lub daje ci radość. Zobacz swoje życie jako nie mające sensu i skończone.
8. Narzekaj na objawy choroby i dziel się nimi z tymi, którzy narzekają podobnie jak ty. Podpierajcie się nawzajem w poczuciu beznadziejności.
9. Nie dbaj o siebie. Bo i po co? Niech inni robią to za ciebie i obrażaj się, że nie robią tego jak należy.
10. Myśl o tym, jak paskudne jest twoje życie i jak dobrze jest umrzeć, ale myśl o tym, jak straszna jest śmierć i zwiększaj ten ból w sobie.

Jak być zdrowym:

l.Rób to, co spełnia twoje pragnienia, co daje ci radość, w czym widzisz cel i dowartościowanie życia. Spójrz na życie jak na swoje dzieło i staraj się być pozytywnym.
2. Zwróć na siebie większą uwagę, staraj się zaspokoić swoje potrzeby. Zadbaj o siebie i dodawaj sobie otuchy.
3. Pozbądź się wszelkich negatywnych emocji, obaw, gniewu, strachu, smutku, złości. Ujawniaj swoje uczucia, nie skrywaj ich. Bądź rozsądny i wybacz sobie.
4. W swoich myślach rozwijaj wzniosłe, pozytywne cele. W swej wyobraźni doskonal obrazy pragnień, o których marzysz, aby się spełniły. Kiedy pojawią się w myśli jakieś obawy, zmień przedmiot zainteresowania i wbudź w sobie uczucia spokoju i radości.
5. Kochaj siebie i kochaj też innych. Postaw na miłość. Uczyń z niej swój cel i uzewnętrznij to w postępowaniu.
6. Stwarzaj pogodne, szczere, przyjacielskie związki. Postaraj się uzdrowić zranione w przeszłości stosunki z dawnymi przyjaciółmi, rodzicami, rodziną.
7. Zrób coś pozytywnego w swoim otoczeniu, coś, co lubisz i potrafisz.
8. Rób coś dla zdrowia i dobrego samopoczucia, nabieraj w sobie przekonania o możliwości pełnego zdrowia. Nakreśl własny program zdrowia lub uzdrowienia, opierając się na wskazówkach ekspertów, ale dostosowując je do własnych potrzeb.
9. Zaakceptuj siebie i wszystko, co jest w twoim życiu jako okazję do rozwoju i nauki. Bądź za to wdzięczny. Gdy coś „zawalisz", przebacz sobie, skorzystaj z tej nauki i „rwij" do przodu.
10. Zachowaj niezmącone niczym poczucie humoru.
11. Znajdź doradcę albo dobrego uzdrowiciela, który pomoże ci w profilaktyce duchowej. Znajdź dobrego nauczyciela, trenera.

Edgar Cayce - Uzdrowienie Holistyczne
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
Awatar użytkownika
lawenda
zaufany użytkownik

Re: 31 porad dla chorych i nie tylko

Post autor: lawenda »

Dosyć ciekawe i coś w tym jest. Nastawienie do świata, też wpływa na nasze postrzeganie choroby.
Awatar użytkownika
JudasHonor
moderator
moderator

Post autor: JudasHonor »

To powinien przeczytać każdy chory. A zrozumieć i uwierzyć każdy kto chce być zdrowym.

Choroby psychiczne jednak mają swoją genezę i logikę, czy chcemy tego, czy nie.
Kolejny dzień pełen nowych możliwości.
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

Catastrophique pisze:3. Rób rzeczy, których nie lubisz i unikaj tego, co naprawdę lubisz. Zgadzaj się skwapliwie z opinią tych, którzy widzą w tobie niezdarę i „tłumoka".
Najciekawiej jest, jak komuś coś dobrze wychodzi i cieszy się tym, a inni próbują mu to w ten sposób z zazdrości lub złośliwości zepsuć.
Ale przynajmniej wtedy nikt na pewno nie zgodzi się z opinią otoczenia na swój temat. Warto się w ten sposób zahartować.
Tak czy owak walka.
Awatar użytkownika
JudasHonor
moderator
moderator

Wielu ludzi określa swój status według poziomu na jakim żyją znani im wokół ludzie. I jeśli któremukolwiek z otoczenia zacznie się zbytnio powodzić, to automatycznie będzie to oznaczać spadek własnego statusu. Aby temu zaradzić można albo starać się podnieść swój poziom życia albo drugie wyjście, działać w celu obniżenia tego poziomu w otoczeniu.

Czyli albo można starać się samemu wyjść z marazmu by polepszyć swój stan albo można wszystkich wokół wciskać w dół by pozostać wyżej nad innymi.

Zawiść, to zazdrość o coś/kogoś w połączeniu z chęcią aby ten ktoś utracił obiekt powodujący zazdrość. Zawiść to element tego drugiego sposobu na polepszanie swojego statusu.

Można by rzec Twój sukces ich porażką. Twoja porażka ich sukcesem.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Tak już jest ten świat "poukładany". Nie masz czegoś - jest źle, masz - też nie jest za dobrze.
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik
Status: Karuṇā करुणा
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: Dobro »

Bardzo mi się podobają porady.
Dzięki Catastrophique
:angelic-blueglow:
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Nie ma za co :).
Bardo
moderator
moderator

Post autor: Bardo »

Edgar Cayce był dość kontrowersyjną osobą (wieścił m.in. bliski koniec
świata, wprowadzał się w trans w celu zdobywania informacji pochodzących
"nie z tego świata" i tym podobne), ale akurat wymienione punkty mają sporo
sensu.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Szczerze mówiąc nie zagłębiałem się w biografię autora tych porad, nie miałem pojęcia kto to jest. Porady są jednak wg. mnie naprawdę dobre i trafne.
Awatar użytkownika
jojo
zaufany użytkownik

Post autor: jojo »

Obawiam się, że jestem na tym etapie:
8. Narzekaj na objawy choroby i dziel się nimi z tymi, którzy narzekają podobnie jak ty. Podpierajcie się nawzajem w poczuciu beznadziejności.
Ciągle patrzę na siebie, jak na osobę poważnie chorą i uważam że życie jest szare, moja choroba jest nieuleczalna i czeka mnie niewesoła przyszłość... Zwłaszcza że solian/amisan nie mogą brać osoby w podeszłym wieku, a ja przecież też kiedyś będę stara. Przeraża mnie przyszłość. :(

Na szczęście cieszę się, że żyję, chociaż nachodzą mnie czasem niewesołe myśli, w stylu, że żałuję że się urodziłam, uważam że nic nie osiągnę i że jestem nieudacznikiem. Za to ostatnie trochę obwiniam moich rodziców, rozpuszczali mnie. Zresztą wyrosłam na lenia i malkontenta. Dbam o higienę, o wygląd zewnętrzny, ale miewam wielki apetyt, zwłaszcza na słodycze... Przestałam lubić długie spacery, bo uważam je za zbyt męczące, zresztą teraz jest paskudna pogoda.

To jest dla mnie niewykonywalne:
3. Pozbądź się wszelkich negatywnych emocji, obaw, gniewu, strachu, smutku, złości. Ujawniaj swoje uczucia, nie skrywaj ich. Bądź rozsądny i wybacz sobie.
Rzadko się na kogoś gniewam, ale boję się i często bywam smutna. Jednak dużo rzeczy sprawia mi przyjemność, np. zakupy, słodycze, rozmowa z moją Mamą. Jednak nie mogę sobie wybaczyć wielu rzeczy, min. tego że uległam psychozie, że odstawiłam leki i wylądowałam dwa razy pod rząd w szpitalu, że próbowałam się kiedyś zabić (miałam wtedy 14 lat) i że dałam się skrzywdzić pewnemu draniowi (wówczas miałam 10 lat i byłam bardzo naiwna). Ta ostatnia rzecz wpłynęła na rozwój mojej choroby, a (na szczęście) nieudana próba samobójcza była jej katalizatorem.

Naprawdę, pewnych rzeczy nigdy sobie nie wybaczę. :(
To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie. :(
Awatar użytkownika
JudasHonor
moderator
moderator

Żaden życiorys nie jest idealny, każdy ma jakieś przykre doświadczenia. Jeśli zrobiłaś coś nie będąc w pełni tego świadoma lub nie mając na to wpływu to traktuj siebie łagodnie. Jeśli natomiast zrobiłaś świadomie coś co Cię trapi ale teraz żałujesz tego i postąpiła byś dziś inaczej, to również potraktuj siebie ulgowo, bo już jesteś inną osobą w tym momencie.

Wierzę, że w końcu poukłada Ci się w życiu osobistym. Po nocy zawsze wstaje dzień.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Nie ma sensu obwiniać się o coś co wydarzyło się w przeszłości. Pamięć o tym pozostaje, ale to dobrze. Pozwala to nie zrobić drugi raz tego samego błędu.
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

jojo pisze:
Naprawdę, pewnych rzeczy nigdy sobie nie wybaczę. :(
Ja bym sobie nie wybaczył, gdybym sobie nie mógł czegoś wybaczyć.
Kto jak kto ale sam sobie mam prawo podać rękę. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „wiedza o schizofrenii”