wiedza na temat schizofrenii
Moderator: moderatorzy
-
- bywalec
wiedza na temat schizofrenii
czy przed pierwszą wizytą u lekarza mieliście jakąś wiedzę nt tej choroby? Ja się o niej dowiedziałem w szkole, uświadomiłem sobie, że mam podobne objawy dlatego poszedłem do psychiatry. Gdy wystawił diagnozę, to nie byłem aż tak bardzo zaskoczony, jak było u was?
Władza absolutna państwa będzie funkcją absolutnej swobody każdej jednostkowej woli.
Re: wiedza na temat schizofrenii
Ja miałem wiedzę na temat schizofrenii, szczególnie monografia A.Kępińskiego w małym palcu, ale jak już dostałem ostrej psychozy to ta wiedza poszła w kąt, okazała się zupełnie bezużyteczna.
Poza tym monografia A. Kępińskiego nie wyczerpuje tematu, raczej jest poetycka i idealistyczna...
Poza tym monografia A. Kępińskiego nie wyczerpuje tematu, raczej jest poetycka i idealistyczna...
Ja przed zachorowaniem zupełnie nic nie wiedziałam o schizofrenii, w ogóle mnie ten temat nie interesował. Zaczęłam o niej czytać, gdy mnie dopadły dziwne objawy i posiadłam nadludzkie moce
.

Człowiek ma żal do człowieka, a życie jak osioł ucieka.
Pain makes people change.
Zobaczysz, jeszcze przejdę Ci dzisiaj przez myśl.
Pain makes people change.
Zobaczysz, jeszcze przejdę Ci dzisiaj przez myśl.
U mojego ojca 40 lat temu stwierdzono schizofrenię, ale nie mieszkaliśmy razem, on cały czas pił i był alkoholikiem. Pamiętam jak byłam mała, to miał dziwne zachowania ale to mieszało się z alkoholem i na alkohol to zrzucałam. Jak się ponad rok temu dowiedziałam że mam schizofrenię (w gabinecie psychiatrycznym) to ciężko było mi wrócić do domu. Szłam przez miasto i się zatrzymywałam, potem szłam i znowu stawałam. Wreszcie zadzwoniłam po córkę, żeby przyjechała po mnie, bo jestem w szoku i nie mogę spokojnie iść, żebym raptem nie weszła na jezdnię. Potem zaczęłam na ten temat czytać, a i widziałam jak moje córki szukają informacji w internecie, ale potajemnie, żeby mnie nie urazić.
Nim po raz pierwszy wylądowałam w szpitalu psychiatrycznym, miałam za sobą pierwszy epizod psychotyczny. Wówczas, po lekturze różnych artykułów, a później podręczników do psychiatrii, sama zdiagnozowałam u siebie schizofrenię. Potem, pod wpływem lektury, doszłam do wniosku, że choruję na parafrenię, bo wtedy miałam tylko omamy słuchowe, bez urojeń. O tym, że to jest przypadłość starszych osób, dowiedziałam się od mojego dawnego psychiatry. 
Niestety cała ta wiedza, nie uchroniła mnie przed pierwszą, oraz późniejszymi hospitalizacjami... Powrót do leków, który przez chwilkę rozważałam, uznałam za poddanie się i trafiłam do szpitala.
Obecnie biorę leki, bo wiem że tylko one mi pomagają.

Niestety cała ta wiedza, nie uchroniła mnie przed pierwszą, oraz późniejszymi hospitalizacjami... Powrót do leków, który przez chwilkę rozważałam, uznałam za poddanie się i trafiłam do szpitala.
Obecnie biorę leki, bo wiem że tylko one mi pomagają.
To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie. 

-
- zaufany użytkownik
ja nie mialem o objawach zadnej mimo ze ojciec chory nie bralem pod uwage tego ze i ja przez brak wiedzy narobilem glupot takich a widzialem ze cos nie tak 

- amigo
- zaufany użytkownik
Ja wczesniej sie nie interesowalem sie schizofrenia, dopiero jak zachorowalem i po pobycie w szpitalu zaintersowalem sie moja choroba, objawami.
dokladnie rok przed moja psychoza odwiedzalam chora kolezanke w szpitalu psychiatrycznym. Ona juz choruj 16 lat byl to jej kolejny pobyt. Widzialam ja takze w psychozie. Pozatym nie wiedzialam za duzo o chorobie widzialam tylko film piekny umysl.
Dokladnie rok po niej trafilam do tego samego szpitala i to ona mnie odwiedzala. Nie przypuszczalam ze mi sie tez to przytrafi.
Dokladnie rok po niej trafilam do tego samego szpitala i to ona mnie odwiedzala. Nie przypuszczalam ze mi sie tez to przytrafi.
Interesowałem się tym tematem, ponieważ podejrzewałem że moje
nawracające problemy z psychiką mogą mieć z nim coś wspólnego.
Poza tym ojciec mojego przyjaciela chorował na schizofrenię,
więc miałem mniej więcej pogląd na to jak wygląda sytuacja.
Mimo wszystko pierwsza psychoza była zaskoczeniem, czym innym jest
mieć teoretyczną wiedzę a doświadczyć tego na własnej skórze.
nawracające problemy z psychiką mogą mieć z nim coś wspólnego.
Poza tym ojciec mojego przyjaciela chorował na schizofrenię,
więc miałem mniej więcej pogląd na to jak wygląda sytuacja.
Mimo wszystko pierwsza psychoza była zaskoczeniem, czym innym jest
mieć teoretyczną wiedzę a doświadczyć tego na własnej skórze.
- aux03ster03
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
a ja czulem ze mam schizofrenie potem sie potwierdzilo
swap = 0x0, offs = 0x191f6c8, subbeg = 0x0, sublen = 0, prelen = 1, precomp = 0x18fb870 "0)",
wrapped = 0x18fb868 "(?-xism:0)", wraplen = 10, seen_evals = 0, paren_names = 0x0, refcnt = 1}
wrapped = 0x18fb868 "(?-xism:0)", wraplen = 10, seen_evals = 0, paren_names = 0x0, refcnt = 1}