Czujecie się winni?
Moderator: moderatorzy
Czujecie się winni?
.
Ostatnio zmieniony pn gru 16, 2013 5:24 pm przez WTC, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- zaufany użytkownik
Re: Czujecie się winni?
Myślę - żywię nadzieję, że to minie, tak jak u mnie.
Dobrze, że czuje się wyrzuty sumienia, ale trzeba umieć sobie wybaczyć. Autentyczny żal za to, co złego się zrobiło likwiduje poczucie winy, ale potrzeba czasu.
Dobrze, że czuje się wyrzuty sumienia, ale trzeba umieć sobie wybaczyć. Autentyczny żal za to, co złego się zrobiło likwiduje poczucie winy, ale potrzeba czasu.
W mojej najbliższej rodzinie zadziało się tak, że niektóre osoby musiały pozmieniać swoje plany życiowe, np. zmienić miejsce zamieszkania, kierunek, formę studiów. Rzeczywiście czasem czuję się winna.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Jared Leto, 13.04.2014.
U mnie zupełnie inaczej. Rodzina (atmosfera rodzinna) była powodem choroby. W domu nigdy nie było normalnie (ojciec pił, nigdy nie można było na niego liczyć, jego ulubioną rozrywką było dręczenie psychiczne Mamy, mnie i rodzeństwa). A gdy się rozchorowałem również nie zdał egzaminu (dokuczając, że leki są drogie, że mnie ubezwłasnowolni)... Nienawidzę go! Gdybym mógł najchętniej wyjechałbym gdzieś bardzo daleko, wszystko za sobą zostawił...
-
- zaufany użytkownik
- Status: Schizo
- Kontakt:
Ja nie mam sobie nic do zarzucenia. A czy wasze rodziny, znajomi itd. czują się winni?
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra
Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Nie masz wplywu na chorobe. Choroby sobie nikt nie wybiera. Bezsilnosc-to ona powoduje, ze pograzamy sie w poczuciu winy. Jest to niepotrzebne cierpienie duszy, dodatkowy stres. Niech to uczucie nie przytlacza Ciebie.WTC pisze: Boli mnie to że zmarnowałem nie tylko swoje życie
Nie oswajaj w sobie tego poczucia winy.
Pozdrawiam

"Nadzieja przychodzi do czlowieka wraz z drugim czlowiekiem"
- Słonecznik1
- bywalec
o przemawia raczej bieda. Rodzice mają żal że nie zarabiasz kasy .
.
Ostatnio zmieniony pn gru 16, 2013 5:23 pm przez WTC, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak, nikt nie jest samotną wyspą, czy tego chcemy czy nie nasze działania mają wpływ na innych, najczęściej najbliższych...Moim zdaniem jednak hodowanie w sobie poczucia winy z tego powodu jest dodatkowym, niepotrzebnym pogrążaniem się. Lepiej tę energię spożytkować na pracę nad sobą a wtedy sprawy może powolutku pójdą w lepszym kierunku.
Melisa
ja sie tez czuje winna, z roznych powodow. Choc wiem ze niektore sprawy potoczyly sie same bez mojego wiekszego udzialu.

-
- bywalec
często mam wyrzuty sumienia z tego powodu że nie mogę utrzymać pracy,
Władza absolutna państwa będzie funkcją absolutnej swobody każdej jednostkowej woli.