Główny problem chorych na schizofrenię.

informacje naukowe, medyczne

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Główny problem chorych na schizofrenię.

Post autor: Bright Angel »

Głównym problemem chorych na schizofrenię jest to, że chorzy nie chcą być zdrowi. To dotyczy 100% chorych. Świadomie mówią, że chcą wyzdrowieć, ale tak naprawdę podświadomie chcą być chorzy. Oczywiście to też mnie dotyczy.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Arom
zaufany użytkownik

Re: Główny problem chorych na schizofrenię.

Post autor: Arom »

Dlaczego???
...bo choroba jest atrakcyjniejsza od nudnego, szarego życia???
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Post autor: Bright Angel »

Ponieważ boimy się rzeczywistości, z którą musielibyśmy się zmierzyć. Wolimy nasz własny świat, w którym czujemy się bezpiecznie. Jest nam ciężko, ale jednak wolimy być chorzy. Pewnie są też inne powody.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

Co to znaczy "zdrowy"??
Co to znaczy "chory"??

Jak ktoś raz dostał psychozy to na ogół musi już dożywotnio zażywać neuroleptyki, a także zyskuje etykietkę "chorego psychicznie"!

Jak ktoś jest faktycznie zdrowy to nikt mu nie przepisuje leków!!!
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: miś wesołek »

hvp2 pisze:Co to znaczy "zdrowy"??
Co to znaczy "chory"??
W kontekście tu w pierwszym poście narzuconym i omawianym doskonale rozumiem te pytania. Opcja 1 = dostosowany, dobrze funkcjonujący w rolach społecznych uporczywie narzucanych przez społeczeństwo ;), opcja nr 2 = niedostosowany i zamknięty w swoim świecie (bojący się? czy o to chodzi?). Proste.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Unknown
zaufany użytkownik
Status: Schizo
Kontakt:

Post autor: Unknown »

Choroba psychiczna – termin niejednoznaczny i kontrowersyjny, z punktu widzenia współczesnej psychiatrii – już historyczny, nadal natomiast występujący w niektórych przepisach prawnych.
Mit choroby psychicznej: http://www.anty-psychiatria.info/cms/pa ... icznej.php
Celem niniejszego eseju jest postawienie pytania „Czy istnieje coś takiego, jak choroba psychiczna?” oraz argumentowanie, że nie istnieje.
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik

Główny problem jest taki, że inni są normalni. :D
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Unknown
zaufany użytkownik
Status: Schizo
Kontakt:

Post autor: Unknown »

W maju 2013 ma wyjść DSM-5 (kolejna edycja klasyfikacji zaburzeń psychicznych) więc coraz mniej jest tych "normalnych". :mrgreen:
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

przeglosowany pisze:dostosowany, dobrze funkcjonujący w rolach społecznych uporczywie narzucanych przez społeczeństwo ;)
Ciekawym zagadnieniem jest czy praca za minimalną krajową oraz posiadanie bachora/bachorów to jedyne dopuszczalne formy "dobrego funkcjonowania w rolach społecznych"!!
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik

W Polsce niestety tak. Smutne i beznadziejne, wiem.
blues
zaufany użytkownik

Post autor: blues »

hvp2 pisze:Co to znaczy "zdrowy"??
Co to znaczy "chory"??

Jak ktoś raz dostał psychozy to na ogół musi już dożywotnio zażywać neuroleptyki, a także zyskuje etykietkę "chorego psychicznie"!

Jak ktoś jest faktycznie zdrowy to nikt mu nie przepisuje leków!!!
"nie ma zdrowych - sa tylko nieprzebadani" - pisze to w cudzyslowiu bo jest to cytat. po drugie mozna na to spojrzec tak: "nie ma czlowieka, na ktorym by nie usiadla mucha", czy komar by sie nie napil jego krwi, urzadlila pszczola... dziabnela mrowka :)

psychoza-neuroleptyki + etykietka? do konca zycia? a gdzie nadzieja? wiara? zdrowy rozsadek? cierpliwosc? ...do wszystkiego sie dochodzi malymi krokami. to co dla jednego - mniej chorego - jest niemozliwie dla drugiego, w owiele gorszym stanie moze stac sie realne.
blues
zaufany użytkownik

Schizo pisze:Choroba psychiczna – termin niejednoznaczny i kontrowersyjny, z punktu widzenia współczesnej psychiatrii – już historyczny, nadal natomiast występujący w niektórych przepisach prawnych.
Mit choroby psychicznej: http://www.anty-psychiatria.info/cms/pa ... icznej.php
Celem niniejszego eseju jest postawienie pytania „Czy istnieje coś takiego, jak choroba psychiczna?” oraz argumentowanie, że nie istnieje.
nie rozumiem po co ktos cos takiego pisze - sam w sobie wzbudza przez to kontrowersje. dyrdymaly...
nigdy nie rozumialem tez co to jest psychika. ;]
blues
zaufany użytkownik

Arom pisze:Dlaczego???
...bo choroba jest atrakcyjniejsza od nudnego, szarego życia???
bull shiet! ;]
dopuki nie zdajemy sobie sprawy ze jestesmy chorzy uwazamy to za atrakcje, ale w tych atrakcjach wystepuja przerozne konflikty, i wtedy juz nie czujemy sie z tym dobrze. to chyba jest az nadto jasne...
Awatar użytkownika
fart
zaufany użytkownik

Post autor: fart »

Myślę że kluczowe do rozróżnienia "chory", "niechory" jest poczucie komfortu swojego i otoczenia.
neuroleptyki profilaktyczne
blues
zaufany użytkownik

fart pisze:Myślę że kluczowe do rozróżnienia "chory", "niechory" jest poczucie komfortu swojego i otoczenia.
nie tylko myslisz ale to odczuwasz - w kazdej chwili czujesz co jest dla ciebie negatywne a co jest lepsze. walka bez walki... :) nie analizuj po prostu czuj. odczuamy sygnaly jesli sie w to angazujemy - nie jest OK.
ODPOWIEDZ

Wróć do „wiedza o schizofrenii”