Pomoc mieszkaniowa

właściwa organizacja opieki nad chorymi

Moderator: moderatorzy

oak
zarejestrowany użytkownik

Pomoc mieszkaniowa

Post autor: oak »

Orientuje się ktoś z Was czy osobie z zaburzeniami psychicznymi przysługuje jakaś pomoc mieszkaniowa? Tak jak np. dzieciom z domu dziecka na usamodzielnienie się. Tak gdzieś słyszałem. W wieku 17 lat trafiłem do szpitala psychiatrycznego na oddział dziecięcy. Psychiatra zdiagnozował u mnie zespół paranoidalny. Potem kontynuowałem leczenie w poradni, leczenie przerwałem. No ale gdzieś czytałem że osoba z zaburzeniami może liczyć na lok, tylko nie wiem czy to prawda. Obiło mi się o uszy pojęcie "mieszkanie chronione". Obecnie normalnie żyję, normalnie pracuję, mieszkam póki co z rodzicami
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Re: Pomoc mieszkaniowa

Post autor: moi »

Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę z tego, że "mieszkanie chronione" to żadne luksusy. Dostaje się "miejsce" w mieszkaniu chronionym, a nie cały lokal. Czyli, że mieszkasz z innymi, obcymi osobami, masz współlokatorów, wspólną kuchnię i łazienkę. No i w takim lokalu mieszka się tylko przez jakiś -z góry określony- czas.
Możesz trafić na alkoholików, narkomanów i innych, trudnych lokatorów. Moja znajoma mieszkała przez jakiś czas w mieszkaniu chronionym i nie wspomina tego dobrze.

Pozdrawiam.m.
ODPOWIEDZ

Wróć do „opieka medyczna i społeczna, praca, prawo”