Temat o wszystkim
Moderator: moderatorzy
- JudasHonor
- moderator
natura
mam taki dylemat, myślę sobie jaka jest natura Boga. Pytanie wbrew pozorom kluczowe, no bo jeśli natura Boga to nie samo dobro a też i zło i wszystko razem to czemu mamy być zobowiązani do określonego postępowania w życiu. Mam taki dylemat odkąd przeczytałem rozmowę umierajacego z księdzem Markiza de Sade czy cuś takiego. Nasnówa mi się odpowiedz, że chodzi tylko o to aby być szczęśliwym w zyciu, nie oczekiwać życia po smierci, żyć doczesnością i łapać dzień, tu i teraz nasz teatrzyk my w nim gramy. Idąc dalej, pewien pisarz też dał mi do myślenia mówiąc, jeśli Bóg jest stwórcą, naszym ojcem to czy chce nas widzieć klęczących przed nim, modlących się do niego, odczuwających strach przed nim, nie kompetentnych i proszących o pomoc w każdej sprawie. Czy może odwrotnie, chce nas widzieć jako istoty dumne, wyprostowane, odpowiedzialne za swoje czyny, podejmujące słuszne decyzję i tworzące swoje otoczenie.
Kolejny dzień pełen nowych możliwości.
- Szukający prawdy
- bywalec
judashonor to ciężki temat. Jedna z teorii: musimy poznac dobro i zło by zrozumiec wyższą prawdę. Lecz z moich obserwacji wynika że zła tak naprawde nie ma. Gwałty i cała reszta dewiacji ( tu pewnie podniosą się głosy sprzeciwu - przecież to jest własnie zło ) ok, ale to jest dzieło ludzi którzy są odpowiedzialni za edukacje i dobrobyt każdej jednostki działaja bez analizy jaki wywoła to skutek. Dla przykładu nie dbamy o godne życie każdego człowieka i o jego edukacje lecz wydajemy pieniądze na zbrojenia i bezsensowne wojny.te z kolei wywołuja zagrożenie biede, patologie i koło się zamyka. Wydaje mi się że zło by zniknęło gdyby kładziono nacisk na warunki bytowe każdej pojedyńczej jednostki. Jakie wnioski: załóżmu że ludzie przestają czynić zło bo każdy jest szczęsliwy wychowany w świadomośi sprawiedliwości i faktycznie zauważa że świat taki jest. Wszystko napędza się w kierunku dobra nikt nie jest odrzucony a co za tym idzie stara się dla wspólnoty itd. Czy gdyby zaistniała taka sytuacja czy zadawalibyśmy sobie pytanie czy bóg składa sie i z dobra i z zła. Niesądze. Jeżeli bóg istniejie i zdaje sobie z tego sprawe to mamy przechlapane. Sprawa druga żyć bawić się - jeżeli potrafisz byc szczęsliwy pośród tego całego gów..na to ok bo ja wszystko widze i ubolewam z tego tytułu to tak jakbym we własnym domu pośród aktów gwałtu bici9a morderstw miał wypic sobie kawę w błogim poczuciu wstającego słonecznego poranka, obłed.
W przedziale miedzy energią a materią są zawarte wszystkie możliwe konfiguracje rzeczywistości. Szukający prawdy
-
- zarejestrowany użytkownik
Bog jest swiety i co do dego nie powino byc zadnej dyskusji swiety znaczy doskonaly niema wnim zadnego grzechu my jestesmy grzeszni choc tak od poczatku nie bylo w raju byla doskonala harmonia czlowiek mial spolecznosc BOGIEM i byl doskonaly gdy zlamal jedyny zakaz powstal mur pomiedzy Bogiem a czlowiekiem brak dostepu B og kocha czlowieka ale nie grzech dlatego dla ma ofiare to co mial najceniejszego wlasnego syna PANA JEZUSA ktory umarl na krzyzu za twoje imoje grzechy taki jest BOG
Milosc to zwyciestwo
- Szukający prawdy
- bywalec
Wiesz powiem Ci cos: Wiara to jedno a teoria to drugie. Dla mnie osobiście istnienie boga to teoria. Co do jezusa przywódca duchowy może scizofrenik pamiętaj że był tez budda i wielu innych kwestia wiary. A po drugie religia jest WYMYSŁEM ewoluowała iak wszystko nie jest ztała jest zmienna modyfikowana przez człowieka. Spełnia funkcje kontroli ludu ehh ale miłosc owszem tylko gdzie ona jest ?to raczej ułuda gdzie jest pomoc i liczenie sie z drugim człowiekiem darwin miał racje. Moim zdaniem to jest dzungla wtórna o większym stopnu komplikacji. Nie nawidze ludzi którzy nie myśla wolno tylko powtarzaja co im sie karze jak papugi.marek12 pisze:Bog jest swiety i co do dego nie powino byc zadnej dyskusji swiety znaczy doskonaly niema wnim zadnego grzechu my jestesmy grzeszni choc tak od poczatku nie bylo w raju byla doskonala harmonia czlowiek mial spolecznosc BOGIEM i byl doskonaly gdy zlamal jedyny zakaz powstal mur pomiedzy Bogiem a czlowiekiem brak dostepu B og kocha czlowieka ale nie grzech dlatego dla ma ofiare to co mial najceniejszego wlasnego syna PANA JEZUSA ktory umarl na krzyzu za twoje imoje grzechy taki jest BOG
W przedziale miedzy energią a materią są zawarte wszystkie możliwe konfiguracje rzeczywistości. Szukający prawdy
-
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Sooshi, czytałaś mój temat (kto pomoże - zaburzenia schizoafektywne a schizofrenia) Bo ja się boję że jak przeczytasz moje objawy to się mnie przestraszysz Na twoim blogu jest link do strony o wampiryzmie, a na tym drugim (paranoia. blogo. pl ) też było coś o lady wampir i o kulkach. Czy jesteś wampirem
-
- zarejestrowany użytkownik
czy wiara jest teoria jezeli faktycznie mowie tylko o niej a nie czynie to wco wierze to jest teoria anawet farsa powolujesz sie na bude ale powiem ci cos jedynie Jezus zmaetwystal on nieposiada grobu on zyje i jest realny i kazdy znim sie spotka czy tego chce czy nie to nie satraszenie to fakt a co do darwina co raz czesciej odchodzi sie od jego teori // ja wnia nie wierze brak dowodow // zgadzam sie z tym ze czliwiek potrzebuje milosci tak to prawda
Milosc to zwyciestwo
- Szukający prawdy
- bywalec
- Szukający prawdy
- bywalec
Ale na zmartwychwstanie jezusa to dowody są, no niemarek12 pisze:czy wiara jest teoria jezeli faktycznie mowie tylko o niej a nie czynie to wco wierze to jest teoria anawet farsa powolujesz sie na bude ale powiem ci cos jedynie Jezus zmaetwystal on nieposiada grobu on zyje i jest realny i kazdy znim sie spotka czy tego chce czy nie to nie satraszenie to fakt a co do darwina co raz czesciej odchodzi sie od jego teori // ja wnia nie wierze brak dowodow // zgadzam sie z tym ze czliwiek potrzebuje milosci tak to prawda
nie przestrasze sięChors pisze:Sooshi, czytałaś mój temat (kto pomoże - zaburzenia schizoafektywne a schizofrenia) Bo ja się boję że jak przeczytasz moje objawy to się mnie przestraszysz Na twoim blogu jest link do strony o wampiryzmie, a na tym drugim (paranoia. blogo. pl ) też było coś o lady wampir i o kulkach. Czy jesteś wampirem
przebudzam się.