Cenzus majątkowy w wyborach
Moderator: moderatorzy
Cenzus majątkowy w wyborach
x
Ostatnio zmieniony ndz lis 27, 2011 6:20 am przez redaktor, łącznie zmieniany 1 raz.
- przegłosowany
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
Re: Cenzus majątkowy w wyborach
Nie. Bo ludzie zamożni myślą, jak zamożni i nie wiem czemu w Sejmie nie mieliby zasiadać niezamożni, którzy reprezentują sporą część społeczeństwa.
gówno w proszku na kijoszku
x
Ostatnio zmieniony ndz lis 27, 2011 6:20 am przez redaktor, łącznie zmieniany 1 raz.
- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
Dlaczego myślisz, że zamożni są mniej podatni na korupcję ? Może tylko ich stawki są wyższe ?
- przegłosowany
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
Żebym został dobrze zrozumiany. Nie mam tu na myśli tego, co mają w głowach (jakie wartości) ludzie bogaci, bo pewnie mają różnie i nie należy generalizować. Mam na myśli to, że prawodawstwo, jakie by tworzyli mogłoby wyrażać tylko ICH potrzeby i interesy kosztem np. pracownika (przyjmijmy na przykład, że wielu z nich byłoby pracodawcami) albo by sobie ustawili takie progi podatkowe, ulgi i nie wiadomo jeszcze co, jak by im pasowało. Wtedy to dla nich Sejm stałby się nie "pośredniakiem" ale "pośrednikiem" dla powiększenia swojej przewagi kosztem innych grup społecznych.redaktor pisze:Aby istnieje pewne ryzyko, że Sejm stanie się " pośredniakiem " dla tych osób, które nie odniosly sukcesu poza polityką ( np. sfrustrowanych prowincjonalnych belfrów ) ??
gówno w proszku na kijoszku