A co na dyskinezy?
Moderator: moderatorzy
-
- zaufany użytkownik
A co na dyskinezy?
Co brac na dyskinezy? Mam objaw zucia gumy i mlaskania, wysuwania języka.
-
- zaufany użytkownik
Re: A co na dyskinezy?
To się chyba nazywa 'dyskineza wczesna'. I na ulotce większości leków, które to powodująfizia pisze:Co brac na dyskinezy? Mam objaw zucia gumy i mlaskania, wysuwania języka.
jest napisane, że 'odstawienie leku przy dyskinezach wczesnych powoduje brak dyskinez późnych'.
Ale jeśli nie możesz odstawić to chyba musisz brać coś AKINETONopodobnego (???)
Najlepiej powiedz o tym lekarzowi, niech coś wymyśli
-
- zaufany użytkownik
Fizia, a jakie leki bierzesz i jak długo, że wystąpiły u Ciebie takie objawy?
Z tego co słyszałam to atypowe neuroleptyki rzadziej powodują występowanie dyskinez.
Sama miałam uciekanie oczu do góry (to też dyskineza)i pomogła zmiana neuroleptyku. Teraz biorę olanzapinę i od września ubiegłego roku już nie mam tego objawu.
Z tego co słyszałam to atypowe neuroleptyki rzadziej powodują występowanie dyskinez.
Sama miałam uciekanie oczu do góry (to też dyskineza)i pomogła zmiana neuroleptyku. Teraz biorę olanzapinę i od września ubiegłego roku już nie mam tego objawu.
Melisa
-
- zaufany użytkownik
Biore solian 400mg i diphergan. Odkad tylko zaczelam brac solian to te dyskinezy sie pojawily;/ Z tym ze czasem sa ,czasem ich nie ma. Olanzapiny sie boje bo ona chyba obniza serotonine a mi zalezy zeby miec dobry nastroj:) i zeby moc sie smiac tak jak teraz.
-
- zaufany użytkownik
Olanzapina działa stabilizująco na nastrój, nie powinna powodować złego samopoczucia, sam ją biorę tylko od dawki 10mg powoduje jakby zmianę osobowości na mniej emocjonalną i stonowaną.
"Zycie ludzkie jest jak paczka kredek ... Raz kolorowe, a raz czarne, raz ostre, a raz tepe, raz dlugie, a raz krótkie, raz proste, a raz połamane...
Ale to niewazne. Najwazniejsze jest to, jaki obraz nimi namalujesz..."
Ale to niewazne. Najwazniejsze jest to, jaki obraz nimi namalujesz..."
-
- zaufany użytkownik
10mg powoduje jakby zmianę osobowości na mniej emocjonalną i stonowaną.
Tego sie boje-zmiany osobowosci. Bo zawsze bylam emocjonalna i to mi sie podobalo.
Tego sie boje-zmiany osobowosci. Bo zawsze bylam emocjonalna i to mi sie podobalo.
-
- zaufany użytkownik
Ale jeśli nie możesz odstawić to chyba musisz brać coś AKINETONopodobnego (???)
Po akinetonie robie sie dyskinezy
Po akinetonie robie sie dyskinezy