Czy seronil usuwa lęki?

Seronil, Andepin, Bioxetin, Fluoksetyna

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
fizia
zaufany użytkownik

Czy seronil usuwa lęki?

Post autor: fizia »

Mam lęki po neuroleptykach i takie zwykle lęki zwiazane z dołem. Czy fluoxetyna pomaga tez na takie lęki?
Nefka
zaufany użytkownik

Re: Czy seronil usuwa lęki?

Post autor: Nefka »

Fluoksetyna pobudza i nakręca. Może i komuś pomogła na lęki - ale uważam, że raczej nie za często.
Strzeż mnie jak źrenicy oka, Ukryj mnie w cieniu swych skrzydeł
Psalm 17,8
Awatar użytkownika
fizia
zaufany użytkownik

No wiec jaki antydepresant propnujecie na lęki? Fluoksetyna nie bo pobudza i nakreca, wenlafaksyna tez nie bo podnosi dopamine,... :roll:
Nefka
zaufany użytkownik

Szczerze? Nie SSRI. Po prostu. Może i jest jakiś działający bardziej na lęki, nie znam się tak szczegółowo. Ogólnie SSRI nie są za dobre.

Co innego? Najlepiej zapytaj lekarza. Bierzesz neuroleptyki, a to zmienia sytuację. Ja przynajmniej nie czuję się kompetentna w wybieraniu Ci leków. Dobieranie leków to i tak loteria. Mogę Ci poradzić, abyś udała się do swojego lekarza, porozmawiała o antydepresantach, czy i w ogóle brać i jakie. Może lekarz wpadnie na inny pomysł. Tak naprawdę internet to śmietnik ze bzdurami, i ja też nie jestem pewna, czy pisząc tego posta nie dorzucam kolejnego śmiecia :)
Psalm 17,8
Awatar użytkownika
przegłosowany
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: przegłosowany »

fizia pisze:No wiec jaki antydepresant propnujecie na lęki? Fluoksetyna nie bo pobudza i nakreca, wenlafaksyna tez nie bo podnosi dopamine,... :roll:
Podobno najlepsza Paroksetyna (jedyny SSRI obok citalowatych, który nie spiduje, lecz seduje)
http://www.nerwica.com/paroksetyna-sero ... -t464.html
Sertralina (osobiście sprawdzona, zależy jaki lęk masz na myśli, jeśli napadowy czy uogólniony lub niepokój - średnio, jeśli fobię społeczną - bardzo dobra, nakręca, świetna na depresję)
http://www.nerwica.com/sertralina-zolof ... t3361.html
Wenlafaksyna (podobno zbliżona w działaniu do sertraliny, ale sam nie testowałem). Już Ci pisałem: wenlafaksyna podnosi dopaminę znacznie słabiej niż sertralina w wysokich dawkach, wenlafaksyna podnosi ANDRENALINĘ
http://www.nerwica.com/wenlafaksyna-efe ... 19312.html
Kleopatra pisze:Może lekarz wpadnie na inny pomysł. Tak naprawdę internet to śmietnik ze bzdurami, i ja też nie jestem pewna, czy pisząc tego posta nie dorzucam kolejnego śmiecia :)
A to dobre. Polecam od razu pójście do lekarza, który testował na sobie te wszystkie leki, a nie tylko uczył się o nich na studiach albo czytał w internecie.
Internet nie jest śmietnikiem. Jest prawdziwą skarbnicą wiedzy na temat wszelkich leków tylko trzeba umieć odróżnić osoby w temacie oblatane i kompetentne od tych, którzy piszą zwyczajne bzdury.
Taki śmieć ode mnie.
gówno w proszku na kijoszku
Nefka
zaufany użytkownik

Dobra, przesadziłam :) Chodziło mi o to, że trzeba mieć wiedzę, by odróżnić dobre i ciekawe informacje od "śmieci". Sertralina jest dobra na lęki społeczne, zgadzam się. Wenla na mnie nie działa przeciwlękowo.
Psalm 17,8
Awatar użytkownika
fizia
zaufany użytkownik

Wenlafaksyna (podobno zbliżona w działaniu do sertraliny, ale sam nie testowałem). Już Ci pisałem: wenlafaksyna podnosi dopaminę znacznie słabiej niż sertralina w wysokich dawkach, wenlafaksyna podnosi ANDRENALINE

Wlasnie zalezy mi na leku ktory podnosi adrenaline.
Awatar użytkownika
przegłosowany
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: przegłosowany »

fizia pisze:Wlasnie zalezy mi na leku ktory podnosi adrenaline.
Osobiście się adrenaliny boję, bo mam lęki napadowe, czasami związane z i koncentrujące się na sercu (jakby nerwica serca), a po adrenalinie wiadomo, że serce pracuje szybciej.

Jeśli szukasz czegoś, co podnosi adrenalinę to właśnie wenlafaksyna albo typowo w tym kierunku reboksetyna http://pl.wikipedia.org/wiki/Reboksetyna

Ale ludzie często narzekają na tę (nor)adenalinę, bo leki działające tylko na receptory androgeniczne nie podnoszą nastroju jak antagoniści serotoniny i dopaminy, tylko pobudzają psychoruchowo. Wiele osób opisuje, że sama noradrenalina powoduje, że się czuje "sztucznie nakręconym"; lata się w kółko, ale nijak ma się to do nastroju.
gówno w proszku na kijoszku
ODPOWIEDZ

Wróć do „prozac”