Zeldox a Zipragen
Moderator: moderatorzy
Zeldox a Zipragen
Witajcie.
Czy spotkaliście się z czymś takim, że odpowiednik leku (zamiennik) może działać inaczej niż oryginał? Wydaje mi się, że jeśli dany lek jest w 100% zamiennikiem to powinien działać tak samo...
Wyjaśnie skąd moje pytanie: dwa lata temu w szpitalu psychiatrycznym podano mi lek Zeldox, który brałem tylko kilka dni. Czułem się po nim fatalnie, usypiał mnie strasznie i wpędzał na cały dzień do łóżka, byłem po nim nieprzytomny!
Dwa tygodnie temu lekarz przepisał mi Zipragen (ten sam składnik leku, Zyprasydon 80mg), broniłem się jak mogłem, ale że czułem się kiepsko bez leków postanowiłem dać Zipragenowi szansę. Zipragen wogóle mnie nie usypia, powiem nawet że trochę aktywizuje, i mnie dziwi taka różnica w odczuwaniu tych dwóch leków, które przecież są swoimi zamiennikami... Czy to może ze mną coś się stało przez te dwa lata?
Czy spotkaliście się z czymś takim, że odpowiednik leku (zamiennik) może działać inaczej niż oryginał? Wydaje mi się, że jeśli dany lek jest w 100% zamiennikiem to powinien działać tak samo...
Wyjaśnie skąd moje pytanie: dwa lata temu w szpitalu psychiatrycznym podano mi lek Zeldox, który brałem tylko kilka dni. Czułem się po nim fatalnie, usypiał mnie strasznie i wpędzał na cały dzień do łóżka, byłem po nim nieprzytomny!
Dwa tygodnie temu lekarz przepisał mi Zipragen (ten sam składnik leku, Zyprasydon 80mg), broniłem się jak mogłem, ale że czułem się kiepsko bez leków postanowiłem dać Zipragenowi szansę. Zipragen wogóle mnie nie usypia, powiem nawet że trochę aktywizuje, i mnie dziwi taka różnica w odczuwaniu tych dwóch leków, które przecież są swoimi zamiennikami... Czy to może ze mną coś się stało przez te dwa lata?
Re: Zeldox a Zipragen
Być może to Twój organizm inaczej reaguje. Kiedyś brałam różne rodzaje olanzapiny i czułam subtelne różnice. Np. lepszy sen na jednym, gorszy na drugim, szybsze lub wolniejsze działanie itp.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Jared Leto, 13.04.2014.
- miś wesołek
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
Niby tak powinno być, ale ja zauważyłem kiedyś różnicę pomiędzy citabaxem, a citalem. Co prawda żaden z nich nie zadziałał, bo na pierwsze pozytywne efekty citalopramu czekałem jakieś 3-4 miesiące, ale po citalu miałem znacznie więcej efektów ubocznych w tym czasie, a więc wywnioskowałem z tego, że jest mocniejszy od citabaxu.KamilK pisze:Czy spotkaliście się z czymś takim, że odpowiednik leku (zamiennik) może działać inaczej niż oryginał? Wydaje mi się, że jeśli dany lek jest w 100% zamiennikiem to powinien działać tak samo...
Wiele zależy też od autosugestii, tego jak nastawimy się do leku
gówno w proszku na kijoszku
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Kamil, może w szpitalu brałeś też inne leki i one w połączeniu z zeldoxem dawały taki efekt. Wydaje mi się, że zamienniki z tą samą substancją czynną powinny działać tak samo.
Biorę teraz zypsillę, zamiennik zeldoxu, i nie czuję różnicy.
Pozdrawiam.m.
Biorę teraz zypsillę, zamiennik zeldoxu, i nie czuję różnicy.
Pozdrawiam.m.
- lea
- zaufany użytkownik
.
Ostatnio zmieniony pn sty 21, 2019 7:45 pm przez lea, łącznie zmieniany 1 raz.
- milcząca czarna mery
- zaufany użytkownik
ja biorę zipragen, wcześniej brałam zeldox i zypsilę - nie czułam między tymi lekami różnicy.