Czy to początki schizofrenii? Proszę o radę.

Proszę pisać w części ogólnej tego działu jeśli temat nie pasuje do żadnego z poddziałów.

Moderator: moderatorzy

Patrycja K.

Czy to początki schizofrenii? Proszę o radę.

Post autor: Patrycja K. »

Drodzy Państwo, chciałam prosić o radę. Mój eks-narzeczony przez ostatnie pół roku zmienił się nie do poznania. Byliśmy razem przez 3 lata, wszystko układało nam się świetnie, ale przez ostatnie kilka miesięcy z miłego, wesołego i kochającego chłopaka stał się wrogi wobec mnie, wręcz agresywny i prostacki, pomimo iż miesiąc wczesniej bardzo mnie kochał i o mnie zabiegał. Bardzo często zachowuje się jak hipochondryk, zwłaszcza przez ostatnie pół roku to się nasiliło - wciąż z lubością opowiada o najmniejszych nawet symptomach domniemanych chorób. Co więcej, ostatnio doszedł do tego lęk przed prowadzeniem samochodu- on zawsze był ostrożnym kierowcą, ale teraz jeździ już bardzo wolno i nawet chce sprzedać samochód. Powiedział mi, że po prostu boi się o własne życie. Jeszcze dwa tygodnie temu chodziliśmy do znajomych i opowiadaliśmy im o planach wspólnego zamieszkania...a teraz on zmienił swoje plany o 180C, chce zamieszkać sam, i wciąż powtarza, że dla niego najważniejszy jest spokój i że chce iść przez życie w "powolnym tempie". Ze mną też zerwał stosunki praktycznie z dnia na dzien, zaczął się wrogo odnosić nie tylko do mnie, ale i do mojej rodziny, która zawsze bardzo go lubiła. Dodam, że znajomi też zauważyli te zmiany. Czy to moga byc objawy schizofrenii? Jego ojciec i dziadek cierpieli właśnie na tą chorobę. Z góry dziękuję za pomoc!
Awatar użytkownika
randy
bywalec

Post autor: randy »

nie można tego wykluczyć, jednak taka istotna zmiana w zachowaniu nie musi oznaczać schizofreni tylko depresje lub po prostu mądrą decyzję-nie żenić sie...choroba ta zaczyna się najczesciej w wieku 15 - 18 i dosc ciezko ja ukryc, jezeli powoli traci przyjaciol i izoluje sie to moze powinnas sie zaczac bac jak Ci na nim zalezy.
Patrycja K.

Dziękuję! On ma 30 lat ,czyli jest to raczej depresja. A może kryzys wieku średniego (to się zaczęło mniej więcej od czasu ukonczenia przezeń 30 lat). Po prostu myśle, jak by mu pomóc, choć może niepotrzebnie.Niech ma czego chce ;-) Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Re: Czy to początki schizofrenii? Proszę o radę.

Post autor: zbyszek »

Patrycja K. pisze:Czy to moga byc objawy schizofrenii?
tak !
jednak stwierdzić może to tylko lekarz psychiatra. proszę namówić go na wspólną wizytę mówiąc, że jest to pan potrzebne.
choć dość często chorują ludzie młodzi, zapaść na schizofrenię można w dowolnym wieku.
Patrycja K.

Zbyszek - bardzo dziękuję za odpowiedź! A które z tych objawów są Pana zdaniem najbardziej alarmujące/ typowe? Raczej jest to depresja, lub nerwica, choć zmiany jego zachowania są wręcz zaskakujące. Dodam, że o ile o chorobe jego dziadka prawie nic mi nie jest wiadomo, to jego ojciec widział postacie i rozmawiał z nimi, miał tez napady przerażenia, rzadziej szału. Ale te ataki nie zdarzały się ciągle, tylko sporadycznie. Eks- narzeczony z kolei zaczął ostatnio odczuwać chęć wyobcowania, stał się mniej wrażliwy, wręcz gróboskórny (dawniej był bardzo wrażliwym i miłym człowiekiem),jego hipochondria stała się bardziej widoczna, a strach przed prowadzeniem samochodu, trzęsienie się rąk, niepokoją mnie najbardziej...
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

Pani Patrycjo, jeśli to choroba on będzie bronił się przed uznaniem tego faktu "rękoma i nogami". Jednak świadomość choroby jest decydująca w procesie leczenia.
Jest bardzo ważne, żeby on wiedział coś więcej o schizofrenii zanim jego stan uniemożliwi wszelki kontakt. Proszę zwrócić uwagę, że także konflikty małżeńskie mogły pochodzić z choroby. Radziłbym Pani zdobywanie więcej informacji o schizofrenii. Proszę także starać się przemycić tą wiedzę jemu.
Czy ojciec i dziadek pani byłego męża mieli właściwą opiekę lekarską ?
Czy w rodzinie byłego męża wiadomo co to choroba psychiczna ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „dyskusja ogólna”