Czy to początki schizofrenii? Proszę o radę.
Moderator: moderatorzy
Czy to początki schizofrenii? Proszę o radę.
Drodzy Państwo, chciałam prosić o radę. Mój eks-narzeczony przez ostatnie pół roku zmienił się nie do poznania. Byliśmy razem przez 3 lata, wszystko układało nam się świetnie, ale przez ostatnie kilka miesięcy z miłego, wesołego i kochającego chłopaka stał się wrogi wobec mnie, wręcz agresywny i prostacki, pomimo iż miesiąc wczesniej bardzo mnie kochał i o mnie zabiegał. Bardzo często zachowuje się jak hipochondryk, zwłaszcza przez ostatnie pół roku to się nasiliło - wciąż z lubością opowiada o najmniejszych nawet symptomach domniemanych chorób. Co więcej, ostatnio doszedł do tego lęk przed prowadzeniem samochodu- on zawsze był ostrożnym kierowcą, ale teraz jeździ już bardzo wolno i nawet chce sprzedać samochód. Powiedział mi, że po prostu boi się o własne życie. Jeszcze dwa tygodnie temu chodziliśmy do znajomych i opowiadaliśmy im o planach wspólnego zamieszkania...a teraz on zmienił swoje plany o 180C, chce zamieszkać sam, i wciąż powtarza, że dla niego najważniejszy jest spokój i że chce iść przez życie w "powolnym tempie". Ze mną też zerwał stosunki praktycznie z dnia na dzien, zaczął się wrogo odnosić nie tylko do mnie, ale i do mojej rodziny, która zawsze bardzo go lubiła. Dodam, że znajomi też zauważyli te zmiany. Czy to moga byc objawy schizofrenii? Jego ojciec i dziadek cierpieli właśnie na tą chorobę. Z góry dziękuję za pomoc!
nie można tego wykluczyć, jednak taka istotna zmiana w zachowaniu nie musi oznaczać schizofreni tylko depresje lub po prostu mądrą decyzję-nie żenić sie...choroba ta zaczyna się najczesciej w wieku 15 - 18 i dosc ciezko ja ukryc, jezeli powoli traci przyjaciol i izoluje sie to moze powinnas sie zaczac bac jak Ci na nim zalezy.
- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
Re: Czy to początki schizofrenii? Proszę o radę.
tak !Patrycja K. pisze:Czy to moga byc objawy schizofrenii?
jednak stwierdzić może to tylko lekarz psychiatra. proszę namówić go na wspólną wizytę mówiąc, że jest to pan potrzebne.
choć dość często chorują ludzie młodzi, zapaść na schizofrenię można w dowolnym wieku.
Zbyszek - bardzo dziękuję za odpowiedź! A które z tych objawów są Pana zdaniem najbardziej alarmujące/ typowe? Raczej jest to depresja, lub nerwica, choć zmiany jego zachowania są wręcz zaskakujące. Dodam, że o ile o chorobe jego dziadka prawie nic mi nie jest wiadomo, to jego ojciec widział postacie i rozmawiał z nimi, miał tez napady przerażenia, rzadziej szału. Ale te ataki nie zdarzały się ciągle, tylko sporadycznie. Eks- narzeczony z kolei zaczął ostatnio odczuwać chęć wyobcowania, stał się mniej wrażliwy, wręcz gróboskórny (dawniej był bardzo wrażliwym i miłym człowiekiem),jego hipochondria stała się bardziej widoczna, a strach przed prowadzeniem samochodu, trzęsienie się rąk, niepokoją mnie najbardziej...
- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
Pani Patrycjo, jeśli to choroba on będzie bronił się przed uznaniem tego faktu "rękoma i nogami". Jednak świadomość choroby jest decydująca w procesie leczenia.
Jest bardzo ważne, żeby on wiedział coś więcej o schizofrenii zanim jego stan uniemożliwi wszelki kontakt. Proszę zwrócić uwagę, że także konflikty małżeńskie mogły pochodzić z choroby. Radziłbym Pani zdobywanie więcej informacji o schizofrenii. Proszę także starać się przemycić tą wiedzę jemu.
Czy ojciec i dziadek pani byłego męża mieli właściwą opiekę lekarską ?
Czy w rodzinie byłego męża wiadomo co to choroba psychiczna ?
Jest bardzo ważne, żeby on wiedział coś więcej o schizofrenii zanim jego stan uniemożliwi wszelki kontakt. Proszę zwrócić uwagę, że także konflikty małżeńskie mogły pochodzić z choroby. Radziłbym Pani zdobywanie więcej informacji o schizofrenii. Proszę także starać się przemycić tą wiedzę jemu.
Czy ojciec i dziadek pani byłego męża mieli właściwą opiekę lekarską ?
Czy w rodzinie byłego męża wiadomo co to choroba psychiczna ?