Grożni idealiści - o ruchach nacjonalistycznych w Europie

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Grożni idealiści - o ruchach nacjonalistycznych w Europie

Post autor: moi »

Z Jarosławem Klebaniukiem rozmawia Michalina Marczak z Klubu Krytyki Politycznej we Wrocławiu:

http://lewica.pl/?id=26092&tytul=Jaros% ... deali%B6ci

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

Re: Grożni idealiści - o ruchach nacjonalistycznych w Europi

Post autor: eN »

Ładnie tak podnosić ciśnienie w niedzielne popołudnie? Chyba strasznie się dzisiaj nudzisz, że szukasz ideologicznego starcia. Tylko potem nie płacz, że Ci się obrywa :D
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

Widzisz, jednak stać Cię na żywiołową reakcją :)
Artykuł mnie zainteresował, więc go umieściłam na forum. Uważam ruchy nacjonalistyczne za realne zagrożenie. Ciekawie w artykule jest opisany mechanizm ich powstawania - warto przeczytać :)

Pozdrawiam.m.
kochlim
zarejestrowany użytkownik

Post autor: kochlim »

Nie rozumiem kompletnie skąd się wzięły niektóre tezy wysuwane w tym artykule. Narzekanie na to, że na lekcjach historii uczy się o historii (i zasugerowanie, że tylko w Polsce tak jest), że media śmiały nagłośnić zabicie ~70 ludzi przez Breivika (swoją drogą to on chyba był lewicowcem, a przynajmniej tak mi się obiło o uszy), mnie naprawdę zdziwiło. Poza tym pojawia się dużo wniosków, które nie były poparte niczym, a sugerowały problemy z intelektem u przeciwnika, a ja nie do końca lubię takie zagrania). Ja na przykład o Romanie Dmowskim nie słyszałem zbyt wiele na historii, ani też nie zauważyłem, żeby w Polsce było społeczne przyzwolenie na manifestacje organizacji skrajnie prawicowych (pamiętacie ostatni 11 listopada?). Pojawia się też kupa dziwnych błędów, np. "nacjonalizm, w formie nazistowskiej" (swoją drogą muszę się przyznać, że nie wiem, czy narodowy socjalizm to w ogóle jest prawica).
"Z uwagi na niewielką liczbę imigrantów, polskie grupy skrajnie prawicowe skupiają się na atakowaniu homoseksualistów, osób innego wyznania, środowisk lewicowych. Kto jeszcze może znaleźć się na “czarnej liście” Młodzieży Wszechpolskiej, NOP i ONR?
A to mało? Te grupy, które Pani wymieniła stanowią razem jakąś jedną czwartą społeczeństwa, jeśli policzyć zdeklarowanych ateistów jako osoby „innego wyznania”."
Nie można tak zrobić, bo z tego co wiem ludzie z tych środowisk często sami są ateistami, lub wierzą w bzdury typu pogańskie bożki.
Tekst podoba mi się fragmentami, ale niestety w większości wygląda na rozmowę kogoś, kto zadaje tendencyjne pytania z kimś, kto nie wie do końca o czym mówi, ale może to ja nie wiem.

Rozgadałem się, a zacząłem pisać ten post po to, żeby polecić ci poczytanie o eksperymencie "Trzecia fala" (lub obejrzenie ciekawego filmu na jego podstawie - "Fala" (die Welle)
http://www.wykop.pl/ramka/962343/eksper ... ecia-fala/ - tu coś na ten temat jest.
ODPOWIEDZ

Wróć do „polityka”