Schizoafektywne
Moderator: moderatorzy
Schizoafektywne
Czy zaburzenia schizoafektywne to schizofrenia?Jaka to roznica?
Jesli kazdy z nas zbuduje brzeg z milosci swej...
Re: Schizoafektywne
W schizoafektywnych podczas psychozy występują też zaburzenia nastroju, tzn. depresja, mania albo stan mieszany. Druga sprawa, że podobno są lepsze rokowania niż w schizofrenii. Można powiedzieć, że schizoafektywne łączą w sobie objawy schizofrenii i choroby afektywnej dwubiegunowej.
Boże, użycz mi pogody ducha, abym godził się z tym, czego nie mogę zmienić,
odwagi, abym zmieniał to, co mogę zmienić
i mądrości, abym odróżniał jedno od drugiego.
Na ile sa lepsze rokowania?
Znasz może jakies dobre publikacje na temat zaburzen schizoafektywnych????
Znasz może jakies dobre publikacje na temat zaburzen schizoafektywnych????
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
Nie znam. Rokowania są uśrednione, statystycznie osoby z zaburzeniami schizoafektywnymi funkcjonują lepiej niż osoby chore na schizofrenię, ale gorzej niż osoby chore na chorobę afektywną dwubiegunową. Ale ze statystyką jest tak, że statystycznie człowiek idący z psem na smyczy mają po 3 nogi. Wszystko zależy od przypadku. Ja znam dobrze funkcjonujące osoby ze schizofrenią i koszmarnie funkcjonujące osoby z diagnozą typu nerwica czy zaburzenia osobowości. Oczywiście znam też źle funkcjonujące osoby chore na schizofrenię i dobrze funkcjonujące osoby z zaburzeniami osobowości (ale nie znam dobrze funkcjonujących osób z nerwicą lękową), ale na to nie ma reguły. Wszystko zależy od przebiegu leczenia i reakcji na leki a także od tego, czy chodzi się na terapię czy nie, bo bez względu na diagnozę dobra terapia też ma wpływ na funkcjonowanie osoby chorej.
-
- bywalec
- Status: Elektrotechnik
- Gadu-Gadu: 63718896
Wykasowane.
Mam wrażenie, że mając diagnozę zab. schizoafektywne radziłam sobie lepiej niż wówczas, gdy dostałam diagnozę schizofrenia. Dodam, że lekarz ten sam. Ale nie wiem, czy sobie nie wmawiam, idealizując stan sprzed nowej diagnozy, bo właściwie to niewiele się zmieniło. Może po prostu było mi wewnetrznie lepiej z faktem diagnozy - jakby nie patrzeć - zaburzeń niż 'tego'.
Zaburzenia schizoafektywne to też choroba a nie zaburzenie. A schizofrenia to Twoja prawdziwa diagnoza czy "refundacyjna"?
Nie wiem właśnie i lekarz też nie jest pewien z powodu silnej komponenty depresyjnej. Dla niego zresztą granica jest płynna. Jego podejście: co za różnica, jeśli przebieg jest podobny, ważne, żeby jakoś funkcjonować.
moze nie ma sie co slupiac na diagnozie, tylko na leczeniu. Mniej wazne jest to czy ma sie taka czy inna diagnoze a wazniejsze jest to zeby miec dobrze dobrane leki.