Szpital
Moderator: moderatorzy
- lea
- zaufany użytkownik
-
- zbanowany
- Kontakt:
Re: Szpital
Albo minimalana dawka podtrzymująca jeśli choroba jest zaleczona albo remisja nastąpiła!
Jestem komputerem atari! Moja moc obliczeniowa słaba bom już stary i dyskalkulik! Kasety to było coś! Olewam dyskietki i płyty CD, DVD czy Blu-ray!
<< R A T I C U S >> [[ S I M I A N ]]
Wife bimbo, husband redneck and our son bubba! gg 5473221
<< R A T I C U S >> [[ S I M I A N ]]
Wife bimbo, husband redneck and our son bubba! gg 5473221
Czasem alternatywą dla hospitalizacji całodobowej może być oddział dzienny! Jest się wtedy pod wzmożoną opieką i codzienną obserwacją. Natomiast jest to zdecydowanie mniej uciążliwe dla osoby chorej, bo nocleg we własnym łóżku, własna lodówka i komputer...
dziękuje bardzo za odpowiedz. Mnie przeraża wizja szpitala, chyba za duzo się naogladałam filmów i bardzo bym nie chciała żeby mój chłopak tam trafił
Na czym polega oddział dzienny?
Hospitalizacja na Oddziale Dziennym polega na tym, że po pierwsze trzeba przejść przez rozmowę wstępną (np. psychiatra + psycholog, lub 2x psychiatra) i podpisać umowę, że się zgadza na hospitalizację. Ja byłem ostatnio na takiej, która trwała równe trzy miesiące i nie można było się wypisać wcześniej, bo "taki mieli system". Nie wiem, czy 3 miesiące jest obligatoryjne w całej Polsce, czy też są to zwyczaje lokalne...
A potem trzeba kolejnego dnia przyjść z pantoflami na Oddział. Codziennie są rozmaite terapie np. psychoterapia grupowa, psychoedukacja, zajęcia ruchowe, czasem plastyczne, czasem wspólne przygotowywanie posiłków. No i oczywiście farmakoterapia. Tam gdzie byłem zajęcia trwały od 8.30 - 14.00 od poniedziałku do piątku, ale np. jednego dnia standardowo odbywała się "wycieczka" czyli wyjście z terenu oddziału np. do kawiarni, muzeum, do parku czy kina.
A tak w ogóle to każdy dzień na Oddziale zaczynał się tzw. społecznością, kiedy każdy opowiadał, co robił poprzedniego dnia, a także były omawiane rozmaite sprawy organizacyjne np. przedstawianie się nowych osób. Kto nie chciał to nie mówił nic, choć oczywiście do wypowiedzi był zachęcany...
Aha! Przed "społecznością" była jeszcze gimnastyka i wspólna herbata.
A potem trzeba kolejnego dnia przyjść z pantoflami na Oddział. Codziennie są rozmaite terapie np. psychoterapia grupowa, psychoedukacja, zajęcia ruchowe, czasem plastyczne, czasem wspólne przygotowywanie posiłków. No i oczywiście farmakoterapia. Tam gdzie byłem zajęcia trwały od 8.30 - 14.00 od poniedziałku do piątku, ale np. jednego dnia standardowo odbywała się "wycieczka" czyli wyjście z terenu oddziału np. do kawiarni, muzeum, do parku czy kina.
A tak w ogóle to każdy dzień na Oddziale zaczynał się tzw. społecznością, kiedy każdy opowiadał, co robił poprzedniego dnia, a także były omawiane rozmaite sprawy organizacyjne np. przedstawianie się nowych osób. Kto nie chciał to nie mówił nic, choć oczywiście do wypowiedzi był zachęcany...
Aha! Przed "społecznością" była jeszcze gimnastyka i wspólna herbata.
W Krakowie też są to 3 miesiące.hvp2 pisze: Nie wiem, czy 3 miesiące jest obligatoryjne w całej Polsce, czy też są to zwyczaje lokalne...
Wystarczy tylko się uśmiechnąć, by ukryć zranioną duszę i nikt nawet nie zauważy, jak bardzo cierpisz....
wszystko "sponsorował" NFZ ?