ZUS bankrutuje ...

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

ZUS bankrutuje ...

Post autor: boris »

ZUS, co niektórzy tłumaczą jako Zakład Utylizacji Szmalu, złodziejska organizacja okradająca ludzi z pieniędzy, zaczyna się coraz bardziej chylić ku upadkowi, co potwierdza opinię Korwina, że ZUS z pewnością jest organizacją przestępczą, ale nie można jej nazwać zorganizowaną :) No ale ja się tu śmieję, a być może moja mama dożyje jeszcze tego czasu gdy pewnego miesiąca nie dostanie swojej emerytury ...
http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/5 ... tonie.html
http://www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths
Powiedzmy przeciwnikowi otwarcie, że nie podzielamy jego idei, ponieważ je rozumiemy, i że on nie podziela naszych, ponieważ ich nie rozumie.
Awatar użytkownika
zlomiasz
zaufany użytkownik

Re: ZUS bankrutuje ...

Post autor: zlomiasz »

ZUS to pikuś i w ogóle bym się tą meliną już nie przejmował. Na naszych oczach tonie właśnie Tajlandia, kraj ludny, ważny producent żywności i elektroniki. Oczywiście massmedia tradycyjnie wciskają ściemę, że to niby deszczy napadało, a fakty są takie. że zapada się cała płyta tektoniczna (sundajska). Inne panstwa na niej leżące doświadczają podobnych dramatów. Odliczanie chyba już się rozpoczęło i to najwyraźniej stamtąd, a nie np. Grecji czy Włoch, zostanie odpalony globalny megakryzys.
Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

E tam, powycinali większość drzew to ich teraz zalewa ... jak dla mnie, to inteligentny Polak powinien się martwić bardziej o swoją emeryturę. Ale co do tej płyty to chętnie zerknę, może jakiegoś linka?
Powiedzmy przeciwnikowi otwarcie, że nie podzielamy jego idei, ponieważ je rozumiemy, i że on nie podziela naszych, ponieważ ich nie rozumie.
piotr 84
bywalec

Post autor: piotr 84 »

podobno budżet polski za rok 2011 to około 150 mld złotych a Zusowi brakuje dwadzieścia pare miliardów złotych i podobno z tych 150 mld zł dwie trzecie idzie na emerytury i renty jak się myle to wyprowadź mnie z błędu

dla tych co się martwią słowa otuchy " nie srać ogniem "
Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

Nie wiem jakaż to otucha była zawarta w twoich słowach, ale co do martwienia, to faktycznie już trochę za późno ... realizujemy grecki wariant, to tylko kwestia czasu, być może wcale nie tak odległego.
piotr 84
bywalec

to był taki żart Boris ale pytanie brzmi czy to prawda z tym co zasłyszałem albo przeczytałem o tej kasie budżetowej i zusowej
piotr 84
bywalec

znaczy nieprawda budżet to 273,2 miliardy i chyba dopiero z tego dwie trzecie na renty i emerytury właśnie te 150 miliardów to te dwie trzecie czyli zostaje a zusowi i tak brakuje dwudziestu kilku miliardów i to wszystko marnych złotych a przypominam giełdy znowu zniżkują a przepowiednia mówi " Polskę czeka tylko jedynie klęska głodu " przeczytałem swój post wiem sam tych obliczeń nie rozumiem ale danymi dobrymi operuje jest może jakiś dzieciak z nauczania początkowego kiedyś jeszcze jak nie miałem demencji prekops sam bym to w lot obliczył
piotr 84
bywalec

Już chyba wiem
273,2 cały budżet polski na rok 2011 dwie trzecie z tego idzie na emerytury i renty Zus Mswia Krus
Zusowi brakuje dwadzieścia pare miliardów pomimo wpompowania w niego jakiejś tam kwoty
Ostatnio zmieniony czw lis 03, 2011 3:07 pm przez piotr 84, łącznie zmieniany 2 razy.
piotr 84
bywalec

albo wpompowania w cały system emerytalny tych dwu trzecich
Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

Piotr, ja nie sieję i nie orzę, w związku z czym, zgodnie z obietnicą, utrzymują mnie Siły Wyższe :D Dlatego nie orientuję się dokładnie co do grosza, jaka jest sytuacja ZUS bo nie chcę od nich żadnej emerytury, choć trochę pieniędzy w swoim czasie mi ukradli. Ale jedno wiem, długi ZUS ma, jest zarządzany nieudolnie i wraz z niżem demograficznym sytuacja będzie się pogrążać. Przecież już teraz ludzie dostają swe emerytury nie z tego co sobie odłożyli - ta forsa już zniknęła - ale z bieżących składek.
piotr 84
bywalec

Boris też nie sieje i nie orze ale liczby najlepiej obrazują sytuacje tego co się może stać dlatego pytam o liczby :D a to że pracujących składki idą na renty i emerytury to ja wiem
Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

No to chyba jest dla Ciebie jasne, że szykuje się naprawdę piękna katastrofa. Jej "malowniczość" nie będzie obejmowała tylko ZUS. Ale misie platformisie tego nie wiedzą ani nie rozumieją, bo TV o tym milczy. Raz był wywiad z gościem z CAS który powiedział redaktorowi, że skończymy tak jak Grecja, to jest pewne, nie był pewny tylko kiedy :) Redaktor na koniec powiedział, że za taką gadkę, to nie powinien mu podziękować za rozmowę. To mi przypomina piosenkę Młynarskiego o babci, której nie chcieli denerwować. Zapraszamy cię do TV ale proszę mówić nam tylko miłe rzeczy :)
piotr 84
bywalec

ja to wiem że się wszystko rozdupcy i czekam tych dni z utęsknieniem powiem więcej że całą planetą przynajmniej potrzęsie a ja jestem taki że zawsze chciałem żyć w " historycznych czasach " tym razem rzeczywiście może dojść do apokalipsy spełnionej paruzja etc.

jednak jakby ktoś podał rzetelne dane ?
Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

piotr 84 pisze: ... a ja jestem taki że zawsze chciałem żyć w " historycznych czasach " tym razem rzeczywiście może dojść do apokalipsy spełnionej paruzja etc.
Gratuluję mocnych nerwów. Stosujesz jakieś techniki medytacyjne by osiągnąć takie oderwanie? Ja tam wolę nudne czasy, a czym nudniejsze, tym lepiej. I zupełnie nie jestem zainteresowany życiem w ciekawych czasach, w sumie to w ogóle nie jestem zainteresowany życiem :)
Awatar użytkownika
dan
moderator
moderator

Post autor: dan »

piotr 84 pisze:Zus upadnie
A niech ginie.
Złodziejstwa powinniśmy się byli pozbyć już ze dwie dekady temu. To do tej firmy idą moje ciężko wyharowane pieniądze a z emerytury nic nie zobaczę.
Poza tym ich przepisy nadają się do zaskarżenia do Trybunału Praw Człowieka. Zwłaszcza dobór okresu składkowego. Ktoś zdrowie sobie niszczy pracując przez 30 lat, w ostatnim pięcioleciu ma poślizg z opłatą składki, umiera. W ZUSie są setki tysięcy złotych, które chłopina wpłacał na składkę emerytalną w ciągu życia, która przekłada się na świadczenie rodzinne m.in. dla jego dziecka, które obecnie nie ma wystarczających środków żeby godnie żyć (wszyscy chyba wiemy, co się dzieje na rynku pracy). Ale świadczenia nie otrzyma, bo ZUS jakiś czas temu zmienił zapis i podstawą wypłaty jest tylko ciągłość wpłat w ostatnim 5cio leciu pracy zmarłego. Jakie ma znaczenie zaległość kilkuzłotowa (wynikająca z niewiedzy, którą niepełnosprawny [na rozprawie, w której stroną jest ZUS! :D] sędzia kazał udowodnić), jeśli wpływy od osoby liczone są w setkach tysięcy?
Zapraszam do rozmowy na czacie.
piotr 84
bywalec

jak tak to niech pada na cycki od miasta bede pobierał to marne świadczenie i wszystko
piotr 84
bywalec

też mnie cholera bierze jak czytam Zus ogłosił przetarg na kupno kilkudziesięciu busów do przewożenia dokumentów albo ich pałacyki np w Białymstoku zrobili śledzie centralizacje i teraz tam zasuwam a kiedyś miałem blisko do Zambrowa pod Łomżą i masakrą jest jak słysze że ktoś po 30 latach pracy ma troche ponad 800 zł miesięcznie MASAKRA
piotr 84
bywalec

a zresztą ja nie z Zusu tylko z Fusu pobieram świadczenie
piotr 84
bywalec

Właśnie uściślijmy ZUS to wspomniane busiki albo nawet busy pałacyki pałace i zamek no i urzędasy a FUS to fundusz ubezpieczeń społecznych czyli kasa nasza ulubiona ukochana co miesiąc wyczekiwana i pomyślcie ile bilonu i banknotu byłoby więcej gdyby nie wspomniane wyżej pałacyki armia urzędasów busy a jaka oszczędność a poza tym nie ładnie Dan być takim niemiłosiernym samarytaninem Jezus kazał się dzielić a ty jesteś psychologiem pracujesz w zawodzie z definicji mającym na celu pomoc bliźniemu
nie ładnie nie ładnie
Awatar użytkownika
dan
moderator
moderator

Post autor: dan »

piotr 84 pisze:Jezus kazał się dzielić
Piotrze, ależ ja bardzo chcę równego (adekwatnego do wkładu) podziału. Właśnie co mnie oburza, to że ktoś całe życie płaci instytucji, z którą umawia się, że później jemu albo jego dzieciom czy żonie z tych pieniędzy będzie wypłacać świadczenie i nic nie dostaje (czyli nazywając rzeczy po imieniu - zostaje ograbiony). Jezus też kazał nie kraść i nie kłamać. ZUS, to bandycka instytucja.
Zapraszam do rozmowy na czacie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „polityka”