Ogromne problemy z koncentracją/pamięcią-abilifi, czy risper

Dla osób szukających ogólnej pomocy i wstępnej orientacji dotyczącej choroby.
Kto umie dokładniej nazwać problem proszę pisać w działach tematycznych "Ogólnej dyskusji"

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
kaylii
zarejestrowany użytkownik

Ogromne problemy z koncentracją/pamięcią-abilifi, czy risper

Post autor: kaylii »

Ogromne problemy z pamięcią/koncentracją-co lepsze abilify, czy risperidon?

Od kilku m-cy nie brałam żadnych leków, gdyż nie słyszałam głosów-zostałam zwolniona z pracy i głosy ustały (słyszałam głosy tylko w pracy)
Niestety ostatnio zauważyłam, że mam ogromne problemy z koncentracją/pamięcią, nie mogę sobie na to pozwolić, gdyż się intensywnie uczę, a teraz to jest prawie niemożliwe...Wcześniej brałam 1 mg risperidonu/noc, teraz przepisano mi abilify 5 mg (dzielę tabletkę 15 mg na 3-co nie jest łatwe). Niestety choć biorę abilify dopiero od kilku dni fatalnie się czuję-pogłębiły się problemy z koncentracją i nauką, mam problemy z oddychaniem, kłucia w klatce piersiowej, jestem zamulona, często nie słyszę co się do mnie mówi, brak mi sił-szybko się męczę, dużo jem...jedyny plus to uspokojenie-moja rodzina wreszcie nie słucha wiecznych awantur o nic.
I tu moje pytanie, gdyż bardzo zależy mi na poprawie koncentracji, a w ulotce abilify nic na ten temat nie przeczytałam, że na to pomaga, a na ulotce risperidonu owszem, jest na ten temat wzmianka...Jak to jest u was? A może jakiś inny lek pomaga bardziej na ten problem?
Czekam z niecierpliwością na odpowiedzi, gdyż muszę się uczyć!!! :(
markus88
bywalec

Re: Ogromne problemy z koncentracją/pamięcią-abilifi, czy risper

Post autor: markus88 »

u mnie rispolept zaburza koncentrację i pamieć przy dawce 3mg.
AnyG
zarejestrowany użytkownik

Post autor: AnyG »

Hej Biorę Abilify od trzech lat i nie mam problemów z koncentracją. A na prawdę muszę się skupić w pracy - bo jest dość wymagająca. Wszystkie leki jakie by nie były właściwe działanie mają po dwóch tygodniach dopiero...
AcidHouse
bywalec
Status: Stara szkoła

Post autor: AcidHouse »

Biorę Aryzarela (Abilify) od długiego czasu w dawce 30 mg / dobę i zauważam czasami problemy z koncentracją, jednak po odstawieniu leków na parę miesięcy mogłem nawet dobrze nie spać, a koncentracja się o dziwo poprawiła, ale brałem wtedy zioła i inne dodatki oraz miałem pokłady wiary (były to szczęśliwe historie innych osobistości tego świata).
Czytanie książek w trakcie rozłąki z lekami były istną przyjemnością, ale każdy zrobi jak uważa - nie ma nic na siłę.
swtern
zaufany użytkownik

Post autor: swtern »

To jest wina choroby żadnymi lekami tego nie uleczysz.
Awatar użytkownika
Stasiek
zaufany użytkownik

Post autor: Stasiek »

Ale wy macie szczescie Abilifay bierzecie w dawce 5 mg na dobe....
Awatar użytkownika
pycioslawa
moderator
moderator
Status: twój najgorszy koszmar

Post autor: pycioslawa »

Nie miałam zaburzeń koncentracji ani na jednym, ani na drugim. Zaburzenia te miałam wywołane specyficznie chorobą i leki mi w tym pomagały.
nie dyskutuj z debilem - wpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
viewtopic.php?t=40441
Wątek Zażalenia na pycioslawę. Chcesz coś dodać? Wbijaj śmiało.
Awatar użytkownika
Słonecznik1
bywalec

Post autor: Słonecznik1 »

myślę że naturalne specyfiki typu orzechy + lecytyna samemu można spobie poczytać też w google .Napięcie nerwowe nie jest dobre z tąd może ten stan . Dobrze rozładować je ,pobiegać czy na rower iść albo pokrzyczeć najleiej w lesie
Awatar użytkownika
137
bywalec
Kontakt:

Post autor: 137 »

ja Ci powiem, że leki mi w tym problemie (podobnym do Twojego) nie pomogły.

A co pomogło?

Planowanie dnia w taki sposób, żeby wybierać działania dające rozwój. W sensie robienie czegoś, żeby pobudzić umysł do działania. I to wcale nie muszą być ciężki rzeczy na które nie masz siły. Można przeróżne rzeczy robic, żeby usprawnić działanie umysłu. Żeby lepiej myśleć, zdrowiej żyć.

Moim zdaniem czytanie książek albo prasy jest dobre na start. Ja do tego dodaje granie w gry komputerowe - ale tylko takie rozwijające myślenie. Klasyczne gry też są dobre, takie jak szachy. (ja akurat gram w go)

mam nadzieje ze cokolwiek pomoglem... pzdr 137
ODPOWIEDZ

Wróć do „kto pomoże”