Badanie: "Warunki pracy w Zakładach Pracy Chronionej"

Moderator: moderatorzy

michal_k
zarejestrowany użytkownik

Badanie: "Warunki pracy w Zakładach Pracy Chronionej"

Post autor: michal_k »

Witajcie.

Piszę do Was, bo potrzebuję Waszej pomocy. Choruję na ChAD. Jestem pod ścisłą opieką lekarza i aktualnie nie jestem ani depresyjny, ani psychotyczno-maniakalny.

Chciałem przeprowadzić badanie dotyczące "pracy chronionej". Celem badania nie jest napisanie magisterki, ani innej pracy naukowej, z której chcę czerpać profity. Z opowieści moich znajomych wiem, że tam nie dzieje się najlepiej i że "problemu nie ma", bo nikt o nim nie mówi głośno. Większość myśli, że ZPCh są rozwiązaniem, mniej ludzi wie, że pracodawca jest niegodziwcem. Ale tylko niektórzy wiedzą, że praca tam bywa niebezpieczna.

To nie będzie upierdliwe i czasochłonne badanie. Na początek chciałem poprosić tych z Was, którzy mieli jakiekolwiek doświadczenia z ZPCh o napisanie ich w wątku. Chodzi o to, żebym skonstruował ankietę najlepiej jak się da. Potem dam Wam namiar na ankietę, która będzie wisieć w sieci. Wypełnienie ankiety zajmie Wam góra 5 minut i będzie naprawdę intuicyjne.

Po co potrzebne mi jest takie badanie? Badanie potrzebne jest, żeby powiesić je w sieci i żeby szerzyć świadomość dotyczącą tego, jak wyglądają takie miejsca. Być może zainteresują się nim odpowiednie osoby i np. takie miejsca będą podlegać silniejszemu nadzorowi. Moje "rodzime" forum (bipolardisorder.fora.pl) zakłada portal, w którym jedną z części jest sekcja badawcza. Chcemy, aby tam znajdowały się raporty z badań rzeczywistej sytuacji życiowej osób chorujących na zaburzenia psychiki. Chcemy też, żeby badania przez nas przeprowadzane były nieszablonowe. Jeśli by zebrać do kupy oba nasze fora, to dysponujemy próbą o której jakiekolwiek "placówki naukowe" są w stanie tylko marzyć. Duża próba pociąga za sobą wiarygodność badania, ponieważ nawet jeśli by przyjąć za pewnik, że "nikt nie wierzy świrowi", nie jest możliwe, aby wyniki były istotnie zaburzone samą naturą badanej zbiorowości. (Nie jest możliwe, aby psychozę mieli wszyscy w tym samym czasie ;-)) )

Moje pytanie jest takie: czy chcielibyście wziąć udział w takim badaniu?
Jeśli macie wątpliwości, chętnie o nich z Wami porozmawiam.

Acha, zapomniałem napisać, że studiuję statystykę i ekonometrię, także potrafię zgodnie ze sztuką analizować wyniki takich badań.

Pozdrawiam serdecznie,

Michał
Awatar użytkownika
schizo11
zaufany użytkownik

Re: Badanie: "Warunki pracy w Zakładach Pracy Chronionej"

Post autor: schizo11 »

Jak najbardziej jestem za a forum bipolardisorder.fora.pl znam i bywam.
Pracowałem krótko w ZPCh ale zwolniłem się. Wtedy nie miałem (i na razie jeszcze nie mam) grupy inwalidzkiej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „praca”