Renciści socjalni więcej dorobią?

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Renciści socjalni więcej dorobią?

Post autor: Petruccio »

Ponad ćwierć miliona osób pobierających renty socjalne będzie mogło dodatkowo zarabiać do 2356,30 zł bez groźby zabrania im przez ZUS świadczenia.

Cały artykuł tu: http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/5 ... robia.html
Obrazek
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

Re: Renciści socjalni więcej dorobią?

Post autor: eN »

Renta socjalna jest wypłacana osobom pełnoletnim całkowicie niezdolnym z powodu naruszenia sprawności organizmu, które powstało przed ukończeniem 18. roku życia albo w czasie nauki.
Rozumiem, że błąd w tekście artykułu, i powinno być "całkowicie niezdolnym do pracy". Skoro tak, to jaki sens ma ustalanie maksymalnej, dopuszczalnej wysokości "dorobienia sobie" przez rencistę?
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Widzisz, prawo polskie jest tak paradoksalnie sformułowane, że nawet przy "całkowitej niezdolności do pracy" można pracować zawodowo.
Obrazek
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

Post autor: eN »

Widzę tutaj pole do nadużyć. Można by się w zasadzie urządzić tak, żeby mieć normalną pracę i jednocześnie pobierać świadczenia z powodu niezdolności. Ciekawe ile kosztuje wystawienie takiego zaświadczenia, bo nie wierzę, że nikt nie próbował...
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Wiele osób tak próbuje. Przekupuje lekarza orzecznika ZUS i ten wystawia tej osobie orzeczenie o niezdolności do pracy. Tak się wyłudza świadczenia zusowskie.
Obrazek
Commodore 64
zbanowany
zbanowany
Kontakt:

Post autor: Commodore 64 »

Czy mogę dorobić sobie do marnej renty w Norwegii, United Kingdom i USA jeśli tam pracodawcę znajdę? Chory jestem ale mobilny! Paszport mam jak i jestem chętny do pracy na czas nieokreślony i nienormowany! Z Unią Europejską nie chcę mieć już nic wspólnego tak Wam powiem moi mili! Skorumpowani urzędnicy z ZUS? To ja olewam ten urząd! Chcę żyć w kraju uczciwym i pracować na uczciwych ludzi oraz z ludźmi porządnymi . . .
Ta renta i tak mi idzie jna opłaty, które oddaję matce i na jedzenie! Mieszkania nie kupię i kredytu nie wezmę na prawo jazdy czy zakup auta! Urząd pracy chce wypełnienia zaświadczenia o moich chorobach i przebytych, a ja organizm mam wyniszczony już od neuroleptyków i od choroby! Prawo jazdy jakbym chciał robic to pytają tam czy nie ma się "chorób społecznych". Jestem alkoholikiem w dodatki :(
Jestem komputerem atari! Moja moc obliczeniowa słaba bom już stary i dyskalkulik! Kasety to było coś! Olewam dyskietki i płyty CD, DVD czy Blu-ray!
<< R A T I C U S >> [[ S I M I A N ]]
Wife bimbo, husband redneck and our son bubba! gg 5473221
Awatar użytkownika
marek-sportowiec
nadużywający
nadużywający
Kontakt:

Post autor: marek-sportowiec »

Jeszcze nas dyskryminują łajzy! Sami zdrowi są i chorego się czepiają bydlęta jedne . . . na najmniejszej rencie siedzimy - już kurowniówki mają wyższe czy kuroniówki inni :(
Z edukacją i pracą nam ciężko idzie, a te eleganciki nie mają szczątek czy resztek człowieczeństwa przez pieniądze :(
Wielcy reformatorzy i altruiści za jednego feninga i dwie kopiejki od siedmiu boleści . . .
Pierwsza wojna atomowa nadchodzi! Nie pomogą pojazdy czy broń palna! Armia jest zbyteczna! Wojacy się nie przydadzą! Zasobów coraz mniej, bo są marnotrawione bezlitośnie przez samego człowieka!
Puss djevel Dreng, øl rødhåret bjørn.
taurus-piskus
silny Niemiec z USA
zbanowany
zbanowany
Kontakt:

Post autor: silny Niemiec z USA »

W POlsce być na rencie to patrzą na Ciebie wszyscy podejrzani jakbyś okradł wszystkie banki świata . . .
Geld ist nicht gut! Ich habe eine schinke mit saltz! USA is dead! Eminem is dead!

www.pijany-muminek.pl
Awatar użytkownika
Ralf
zaufany użytkownik

Post autor: Ralf »

Ja sie jeszcze nie spotkałem z odrzuceniem z powodu ze jestem na rencie... no moze z jedna osoba na gadu ktora kazala mi isc do pracy... ale generalnie mam to szczescie ze nie mowie wszystkim o wszystkim. Ale to tez roznie bywa :(
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
Awatar użytkownika
Ralf
zaufany użytkownik

piotr6 pisze:Ponad ćwierć miliona osób pobierających renty socjalne będzie mogło dodatkowo zarabiać do 2356,30 zł bez groźby zabrania im przez ZUS świadczenia.

Cały artykuł tu: http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/5 ... robia.html

A od kiedy te przepisy wchodzą w życie???? Ja słyszałem że od 1 stycznia 2012 roku tak????

A jak jest teraz w pazdzierniku???? Jak jest teraz w koncowce tego roku???? - bo zastanawiam sie czy nie popracowac na umowe zlecenie... a tam sa skladki emerytalne i zdrowotne :///
Awatar użytkownika
Ralf
zaufany użytkownik

aaaaa...... juz wszystko wiem, przeczytałem artykuł :oops:

Ale to juz pewne????
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Póki co, na 100% chyba nic nie jest pewne. Bierzmy poprawkę na to, że była kampania wyborcza.
Obrazek
Awatar użytkownika
Ralf
zaufany użytkownik

Tak, tak dorobgią więcej!!! Komorowski podpisał ustawę!!!!! :*
lostsoul
zaufany użytkownik

Post autor: lostsoul »

Wie ktoś jak z tym jest ?
Dzwoniłem do ZUS'U aby się dowiedzieć ile będzie można zarobić od nowego roku, to kobieta nie miała pojęcia.
I ciekawi mnie kiedy będę mógł złożyć papiery na rentę, aby komisja odbyła się jak najszybciej...
"Potrzebuję jeszcze kilku, aby było jak u Wilków, co zaciekle walczą takie małe z takim wielkim bykiem"
Awatar użytkownika
Ralf
zaufany użytkownik

lostsoul pisze:Wie ktoś jak z tym jest ?
Dzwoniłem do ZUS'U aby się dowiedzieć ile będzie można zarobić od nowego roku, to kobieta nie miała pojęcia.
I ciekawi mnie kiedy będę mógł złożyć papiery na rentę, aby komisja odbyła się jak najszybciej...
Widocznie jakaś nie kumata była :////

Od nowego roku mozna dorobić ok. 2350 zł :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „praca”