Jaka jest różnica między psychiatrią a psychologią ?
Moderator: moderatorzy
-
- admin
- Status: webmaster
Jaka jest różnica między psychiatrią a psychologią ?
A jaka między lekarzem psychiatrą a psychologiem.
-
- zaufany użytkownik
Re: Jaka jest różnica między psychiatrią a psychologią ?
Zasadnicza. Psychiatra jest lekarzem - stawia diagnozy, wypisuje recepty, kieruje leczeniem, psycholog nim nie jest. czasem zdarza się, że lekarz jest jednocześnie psychoterapeutą, a psycholog może postawić diagnozę, ale to nie synonimy.
-
- admin
- Status: webmaster
Ale obie dziedziny zajmują się psychiką człowieka i dlatego bywa, że są mylone.
Psychiatra zajmuje się samą budową i działaniem mózgu, a psycholog funkcjonowaniem człowieka ze względu na jego odczucia, postawę, motywy, etc.
Psychiatra uczył się w akademii medycznej jako lekarz, a psychiatria to tylko jego specjalność, natomiast psycholog studiował na uniwersytecie kierunek psychologii.
Psychiatra zajmuje się samą budową i działaniem mózgu, a psycholog funkcjonowaniem człowieka ze względu na jego odczucia, postawę, motywy, etc.
Psychiatra uczył się w akademii medycznej jako lekarz, a psychiatria to tylko jego specjalność, natomiast psycholog studiował na uniwersytecie kierunek psychologii.
-
- moderator
Małe sprostowanie. Psychiatra zajmuje się budową mózgu wyłącznie w kontekście chorób. Psychiatrę interesują przede wszystkim wszelkie nieprawidłowości. Psychologia zaś bada mózg pod względem całości jego funkcjonowania. Niestety, praktyka wygląda tak, że jeśli lekarz nie ma wykształcenia psychologicznego czy psychoterapeutycznego, to jego rola sprowadza się do przepisywania tabletek czego psychologowi robić nie wolno, ponieważ nie jest lekarzem. Dlatego istotna jest wciąż jeszcze w Polsce kulejąca równorzędna współpraca obydwu rzeczonych specjalistów.zbyszek pisze:Ale obie dziedziny zajmują się psychiką człowieka i dlatego bywa, że są mylone.
Psychiatra zajmuje się samą budową i działaniem mózgu, a psycholog funkcjonowaniem człowieka ze względu na...
Zapraszam do rozmowy na czacie.
-
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
Dlaczego "kulejąca"? I może Ty potrafiłbyś mi wyjaśnić takie zdanie, a zarazem przekonanie mojego psychiatry, że "lepiej jest, gdy psychiatrą i psychoterapeutą w konkretnym przypadku nie jest ta sama osoba"?dan pisze:Dlatego istotna jest wciąż jeszcze w Polsce kulejąca równorzędna współpraca obydwu rzeczonych specjalistów.
smal talk gorszy niż chłosta
-
- moderator
Zwłaszcza dlatego, że ta współpraca nie jest równa. Zwykle lekarz odgrywa rolę "szefa". Współdziałanie zakłada możliwości wpłynięcia jednej jednostki na działania podejmowane przez drugą na podstawie wniosków wynikających z indywidualnego monitorowania przedmiotu tych działań. Albo przynajmniej na skuteczne i widoczne zareagowanie. Najczęściej jednak lekarz może zablokować potencjalnie szkodliwe względem pacjenta działania psychologa - w porządku ale psycholog będąc podwładnym już nie może zablokować szkodliwych decyzji lekarza. Tak nie powinno być i powoli już się to zmienia.przeglosowany pisze:Dlaczego "kulejąca"?dan pisze:Dlatego istotna jest wciąż jeszcze w Polsce kulejąca równorzędna współpraca obydwu rzeczonych specjalistów.
Będzie to moja luźna interpretacja.przeglosowany pisze: "lepiej jest, gdy psychiatrą i psychoterapeutą w konkretnym przypadku nie jest ta sama osoba"?
Myślę, że lekarz prowadząc jednocześnie w przypadku tej samej osoby psychoterapię mógłby mieć problem w tym, żeby właściwie ocenić postępy leczenia. Ponieważ stosowałby farmakoterapię, to istniałoby ryzyko, że oczekiwałby konkretnych rezultatów u pacjenta a to mogłoby niekorzystnie wpłynąć na sam przebieg terapii ale też na zdolność racjonalnej (bez żadnych projekcji czy innych przeniesień zachowania) oceny jego stanu. Proponowałbym Ci jednak poprosić o wyjaśnienie swojego lekarza (i koniecznie napisz mi co miał tak naprawdę na myśli

P.S.
Sorry, że dopiero teraz odpowiedziałem. Wszystko wskazuje na to, że przegapiłem Twojego posta.
-
- zaufany użytkownik
psychiatra wciska ci pigułki a psycholog kit ze będzie lepiej 

Kupujesz rzeczy których nie potrzebujesz
za pieniądze których nie masz
żeby zrobić wrażenie na ludziach których nie lubisz
za pieniądze których nie masz
żeby zrobić wrażenie na ludziach których nie lubisz
-
- moderator
Nie znam szkoły psychoterapii, która jednocześnie mając podstawy naukowe zakłada wróżenie przyszłości. Chociaż nie wątpię, że tacy "specjaliści" są i (jeszcze)dobrze się mają.zalew pisze:psycholog kit ze będzie lepiej
-
- zaufany użytkownik
szkoda, że mój mi tak nie mówi...zalew pisze:a psycholog kit ze będzie lepiej
Wasz świat nic mi nie dał, nic nie może mi zabrać
-
- moderator
Mariii, a może lepiej żeby mówił Ci to ktoś bliski?mariii pisze:szkoda, że mój mi tak nie mówi...zalew pisze:a psycholog kit ze będzie lepiej
-
- zaufany użytkownik
imo psychiatria jest ciekawą dziedziną medycyny bo to są leki które uzdrawiają,hipnoza,elektrowstrząsy...natomiast z psychoterapeutą to sobie można pogadać i nic więcej...no bo taka jest prawda.
Prawdziwa siła człowieka tkwi nie w uniesieniach, lecz w niewzruszonym spokoju.
-
- zaufany użytkownik
W moim przypadku to psychiatra przepisuje procy a psycholog patrzy czy mu cos powiem.
Ja psychologa prosze o recepte, a on mnie wysyla do psychiatry. Psychiatra wypisuje recepte, a ja psychologa prosze o termin nastepnej wizyty.
Kolo sie zamyka.
Ale to sa sztuczne relacje, jednostronne. Wywnetrzanie sie i obnazanie przed druga osoba.
Lepiej poszukac przyjaciela lub kumpla, przyjaciolki lub kumpelki.
Ja psychologa prosze o recepte, a on mnie wysyla do psychiatry. Psychiatra wypisuje recepte, a ja psychologa prosze o termin nastepnej wizyty.
Kolo sie zamyka.
Ale to sa sztuczne relacje, jednostronne. Wywnetrzanie sie i obnazanie przed druga osoba.

-
- zaufany użytkownik
Trafiłaś w sedno! Może z tym uzupełnieniem, że lepiej mieć kilka takich osób niż tylko jedną. Bo jak się ta jedna wykruszy to się zostaje na lodzie i wtedy może być marnie.sophie pisze:Ale to sa sztuczne relacje, jednostronne. Wywnetrzanie sie i obnazanie przed druga osoba.
-
- zaufany użytkownik
No jasne.
Lepiej miec wiecej kumpli i kumpelek.
A jak na lod wejdzie wiecej osob, to bedziemy plywac, czy lepiej uciekac ?
Lepiej miec wiecej kumpli i kumpelek.
A jak na lod wejdzie wiecej osob, to bedziemy plywac, czy lepiej uciekac ?

-
- zaufany użytkownik
Znam paru psychiatrow.
I bym ich odeslala do psychologow.
Jak moja kolezanka potrzebaowala pomocy i miala zamiar sie ciac, to lekarz byl na wakacjach.
I to ma byc etyka zawodowa...
No ale jak byl zajety to telefonu nie odbieral.
I bym ich odeslala do psychologow.
Jak moja kolezanka potrzebaowala pomocy i miala zamiar sie ciac, to lekarz byl na wakacjach.
I to ma byc etyka zawodowa...
No ale jak byl zajety to telefonu nie odbieral.

-
- zaufany użytkownik
- Status: Schizo
A co lekarz to nie możesophie pisze:lekarz byl na wakacjach.

''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra
Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
-
- zaufany użytkownik
Najprościej można wyjaśnić różnicę pomiędzy psychiatrą a psychologiem tak: psychiatra jest od chorób psychicznych, a psycholog od problemów w życiu.
Psycholog nigdy nie przepisze żadnego leku, bo nie ma nawet takich uprawnień.
Psycholog nigdy nie przepisze żadnego leku, bo nie ma nawet takich uprawnień.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
-
- zarejestrowany użytkownik
- Status: Bezrobotny
w psychiatrii są lekarze, wykwalifikowani medycy, którzy leczą MÓZG, a w psychologii główny nacisk kładzie się na leczenie DUSZY(własnego Ja)
-
- zaufany użytkownik
Psychiatria wierzy w pigułki i je ludziom daje , psychologia wierzy w różne „dziwne” teorie i leczy rozmową , w tym pod hipnozą.
Osobiście mi się też wydaje że psychiatrzy jakby posłuchali psychologôw to zamknęliby ich wszystkich do czubków. Psycholodzy zaś psychiatrów do więzień za przepisywanie ludziom psychotropów.
Osobiście mi się też wydaje że psychiatrzy jakby posłuchali psychologôw to zamknęliby ich wszystkich do czubków. Psycholodzy zaś psychiatrów do więzień za przepisywanie ludziom psychotropów.
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 46660127
Jedno i drugie uzupełnia się. Psychiatra jest lekarzem, który specjalizuje się w terapii zaburzeń psychicznych. Dzięki odpowiedniemu rozpoznaniu może on dobrać odpowiednie, medyczne sposoby postępowania, dzięki czemu może wpływać na zachodzące w ciele procesy wpływające z kolei na stan psychiczny danej osoby. Psychiatra jest przygotowany do prowadzenia psychoterapii i leczy nie tylko przepisując leki, ale też rozmawiając z pacjentem, próbując znaleźć źródło jego problemów. Psycholog jest absolwentem studiów magisterskich w dziedzinie psychologii i diagnozuje zaburzenia psychiczne, a także wspiera w leczeniu, monitoruje sam proces leczenia oraz udziela porad.
Psychoterapeuta z kolei to osoba, która ukończyła podyplomowe szkolenie w zakresie psychoterapii (może je ukończyć każdy absolwent studiów magisterskich). Chyba że coś się zmieniło za Czarnka....

Psychoterapeuta z kolei to osoba, która ukończyła podyplomowe szkolenie w zakresie psychoterapii (może je ukończyć każdy absolwent studiów magisterskich). Chyba że coś się zmieniło za Czarnka....