Czy Wasze głosy/ myśli chcą, abyście kogoś zabili ? .

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
TeQuieroPoli
zaufany użytkownik

Czy Wasze głosy/ myśli chcą, abyście kogoś zabili ? .

Post autor: TeQuieroPoli »

Witajcie ! .
Mam na imię Patrycja, jestem tu nowa . Od dwóch lat męczą mnie natrętne myśli/ głosy . Karzą mi one zabić kogoś, najczęściej występują wieczorem . Na samym początku uczepiły się mojej siostry, gdy siedziałam przed komputerem, w nocy, moja siostra już spała, na szafie stał metalowy świecznik i nagle do mojej głowy napłynęła dziwna myśl, a mianowicie 'Weź świecznik i zrób coś siostrze', na początku pomyślałam sobie, że pewnie to z przemęczenia, bo było już późno i zbytnio nie przejęłam się tym i poszłam spać . Z czasem objawy zaczęły się nasilać, później główne myśli skierowały się przeciwko mojej mamie, kazały mi iść w nocy do pokoju i zrobić jej krzywdę . Już nie będę opisywała w jaki sposób, bo to przykre . Dusiłam to w sobie pół roku i nikomu nic nie powiedziałam, bo bałam się, że rodzina uzna, że jestem nienormalna i zamknie mnie w szpitalu . Pewnego dnia nerwy puściły, popłakałam się i pobiegłam do mamy, opowiedziałam jej o tym, a ona bardzo się przejęła, następnego dnia pojechałyśmy do lekarza rodzinnego, tam dostałyśmy skierowanie do psychiatry i od tego czasu zaczęło się moje chodzenie po lekarzach, jeden twierdził, że to urojenia paranoidalne, drugi, że to zespół natręctw, a po ostatniej wizycie u lekarza oznajmiono mi, że to podejrzenia schizofrenii . Teraz regularnie muszę chodzić do mojej lekarki . Opowiedziałam jej też o tym, że, gdy się kąpię mam wrażenie, że ktoś mnie obserwuje, że ktoś mnie dotyka i to mnie przeraża, ponieważ mam chłopaka i czuję się z tym, tak, jakbym go zdradzała, to bardzo męczące i trudne . On również wie o tej sytuacji, ale rozumie, że to choroba i ja sobie tego nie wybrałam . Cierpię również na bezsenność, a z tego, co czytałam, to też pewien z objawów schizofrenii, potrafię się obudzić w nocy i nie spać przez 4- 5godz, wtedy włączam telewizor, bo boję się być sama w ciemnym pokoju . Czasem nie mogę spać też dlatego, że wydaje mi się, jakby ktoś robił mi krzywdę, jakby ktoś mnie 'gwałcił' . Gdy napadną mnie takie właśnie myśli, to potrafię położyć się w jednej pozycji i nie ruszać się, przeraża mnie to . Teraz, gdy biorę leki, to śpię bardzo dobrze, całą noc . Biorę ketrel rano i wieczorem . Strasznie interesuje mnie istota chorób psychicznych, dużo na ten temat czytam, ale boję się, że w końcu nie będę mogła sobie z tym natłokiem poradzić i wpadnę w stan psychozy . Czy u Was też występują podobne objawy ? . Napiszcie coś na ten temat, czekam :) .
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Re: Czy Wasze głosy/ myśli chcą, abyście kogoś zabili ? .

Post autor: Petruccio »

Witaj Patrycja.
Przymus zrobienia komuś krzywdy nie jest mi obcy. Miałem taki stan w trakcie ostrej psychozy. Leki pomogły. Obecnie biorę także m. in. Ketrel i pomaga mi on na sen.
Czy objawy, które opisujesz, już tobie minęły, czy nadal się utrzymują?

Pozdrawiam.
Obrazek
Awatar użytkownika
TeQuieroPoli
zaufany użytkownik

Czasem wydaje mi się, że minęły, ale są takie słabsze dni, kiedy powracają . Nie wyobrażam sobie w ogóle sytuacji, że mogłabym być sama w łazience, kiedy wszyscy śpią, panicznie się boję tych moich urojeń ..
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

To przykre, że jeszcze nie minęło pomimo brania leków. Ja miałem taki okres po psychozie kilka lat temu, że objawy wygasały mi przez rok.
Może warto powiedzieć o tym lekarzowi, żeby zmienić lek?
Obrazek
Awatar użytkownika
TeQuieroPoli
zaufany użytkownik

Już zmieniałam, na samym początku brałam ketrel, ale ta dawka nawet nie była lecznicza, bo było to tylko 25mg, ponieważ lekarz stwierdził, że tylko tyle mi trzeba . Później poszłam do lekarki i brałam ketrel z fevarinem, nie pomagało, było tylko gorzej, przy następnej wizycie dostałam abilify, ale po tym leku było mi tak słabo, że nie mogłam wstać z łóżka, teraz biorę ketrel 125mg, powinnam brać więcej, ale chyba nie potrafiłabym funkcjonować, normalnie ..
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Objawy uboczne potrafią być uciążliwe, lecz należy rozpatrzyć, co jest bardziej dokuczliwe: czy objawy choroby czy skutki brania leku. Wszystkie za i przeciw. Sama wiesz, że bierzesz bardzo malutko. Ja np. biorę Ketrelu 400 mg, a poza tym jeszcze Sulpiryd i Depakine :-)
Obrazek
Awatar użytkownika
TeQuieroPoli
zaufany użytkownik

Tak, tak, wiem, że biorę mało . Zapisane mam również 400mg ketrelu, ale nie biorę, tego aż tyle, ponieważ nawet przy takich minimalnych dawkach, jak np 25mg jest mi strasznie słabo i zasypiam, to nie wiem, co byłoby, gdybym brała 400mg . Zastanawia mnie, jak to jest być w stanie ciężkiej psychozy, ponieważ nigdy nie byłam, a z internetu, to nigdy nie dowiem się tego, czego mogę dowiedzieć się od chorego .
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Największa senność jest na początku, dopóki organizm nie przyzwyczai się do brania leków. To może trwać od 4 tygodni do nawet paru miesięcy. Zresztą Ketrel jest lekiem znanym z nasennego działania...
Ostra psychoza jest okropna, chociaż każdy przeżywa ją na swój sposób. Ja zachowałem wgląd w swoją chorobę, ale przypisywałem swoje dolegliwości nerwicy. Myślałem, że zbliża się koniec świata, bałem się patrząc przez okno na blok z naprzeciwka, myślałem, że sąsiedzi mnie obserwują i czyhają na mnie. Bałem się także jak ktoś szedł po klatce schodowej. Czułem się opętany przez Szatana. Nic przyjemnego :(
Obrazek
Awatar użytkownika
MAdzialena
zaufany użytkownik

Post autor: MAdzialena »

Witaj, Patrycja!
Mnie głosy kazały dusić ludzi albo uderzyć w brzuch kobietę w ciąży, bałam się tego, ale teraz już rzadko tak mam...
Bądź cierpliwa, może któryś lek zadziała. Efekty uboczne są najgorsze na początku, potem to się trochę uspokaja.
Powodzenia! :) Daj znać, jak sobie radzisz:)
Awatar użytkownika
TeQuieroPoli
zaufany użytkownik

Na pewno napiszę, jak sobie radzę ! :) . I dziękuję za wiarę we mnie, heh ! :) .
lostsoul
zaufany użytkownik

Post autor: lostsoul »

Ja miałem coś podobnego w psychozie - tylko nie miałem żadnych głosów, które mi kazały to zrobić. A jedynie myśli - np myślałem, że jeden koleś jest diabłem i chciałem go zabić... tylko, że on do mnie mówił - zaraz wylecisz z samochodu...
"Potrzebuję jeszcze kilku, aby było jak u Wilków, co zaciekle walczą takie małe z takim wielkim bykiem"
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

TeQuieroPoli pisze: Zapisane mam również 400mg ketrelu, ale nie biorę, tego aż tyle,
TeQuieroPoli, nie obawiaj się senności i bierz przepisaną dawkę. Jeśli weźmiesz mniej lekarze pomyślą, że ketrel na Ciebie nie działa i zapiszą ci co innego. W taki sposób nie biorąc leków napędzasz fałszywe oceny u lekarza, co przecież na Tobie samej się skrupi.
To bardzo dobrze, że nie miałaś psychozy. Staraj się zrobić wszystko, żeby do tego nie doszło. To oczywiście oznacza pełną i lojalną współpracę z lekarzem.
chorychory
bywalec

Post autor: chorychory »

Ja tak mam. Tylko tymi ofiarami miała być moja Mama albo mój pies.
redaktor
bywalec

Post autor: redaktor »

Nie miałem głosów tego typu, ale myśli ( w zasadzie nigdy nie miałęm głosów ), że chcę kogoś zabić ( kogoś na ulicy ). Gadałem też do rodziny takie głupoty ( że chcę jakąś kobitkę zgwałcić itp. ) Wystąpiły one u mnie na Abilify ( byłem na nim bardzo pobudzony ) i na Zolafrenie przeszły.
fruzia
zaufany użytkownik

Post autor: fruzia »

Ja słyszałam głos mojej terapełtki.Kazała mi zabić moją sunię i siebie.To było okropne na szczęście wylądowałam w szpitalu.
Awatar użytkownika
MAdzialena
zaufany użytkownik

Post autor: MAdzialena »

Znów głosy każą mi zabić ludzi, udusić i siebie, skoczyć z okna. Otwieram okno i patrzę w dół, zastanawiając się jak by to było. Patrzę na gołe szyje ludzi i słyszę, że muszę ich udusić, muszę...
TeQuieroPoli, jak sobie radzisz? :)
SchiziS
bywalec
Kontakt:

Post autor: SchiziS »

Głosy podsuwają mi obrazy i wizje, żebym zabiła wszystkich swoich wrogów. Podsuwają sposoby, wymyślają tortury. Czasem mało brakuje do tego, abym przystąpiła do działania ; /
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

W psychozie/psychozach nigdy!

Ale kiedyś miałem znienawidzoną kierowniczkę w pewnym ZPChr i płonąłem w jej kierunku rządzą mordu. Snułem fantazję, jak ją zakuwam w łazience w kajdanki i tnę, aby się wykrwawiła powoli na śmierć! Opowiadałem o tych fantazjach Pani Psycholog i wykazała pełne zrozumienie - uznała te myśli za normalne i nie zarządziła żadnych specjalnych działań psychiatrycznym z tym związanych.

W kilka miesięcy później złożyłem w tym ZPChr wypowiedzenie na własną prośbę.
SchiziS
bywalec
Kontakt:

Post autor: SchiziS »

Fantazja to przecież coś innego, niż gdy się słyszy coś czego nie kontrolujesz :roll: Takie fantazje to i ja miałam bez głosów. A potem przyszły głosy i nie było fantazji :(
Awatar użytkownika
TeQuieroPoli
zaufany użytkownik

U mnie teraz jest lepiej, dziękuję, że pytasz, ale widzę, że u Ciebie gorzej .. ; ( . Współczuję Ci .. ; ( . Jak sobie radzicie z tymi myślami ? ; ( .
ODPOWIEDZ

Wróć do „głosy”