Czy wierzycie, ze Szatan/szatan/diabeł/demony istnieją???
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
Czy wierzycie, ze Szatan/szatan/diabeł/demony istnieją???
Jak w temacie. Czy wierzysz, że Szatan realnie istnieje, jest bytem osobowym który istnieje i działa w świecie pośród ludzi czy Szatan dla Ciebie to tylko abstrakcyjny symbol zła, jego personifikacja, figura literacka, koncepcja psychologiczna lub coś podobnego??? Proszę się wypowiadać :-)
Re: Czy wierzycie, ze Szatan/szatan/diabeł/demony istnieją??
.
Ostatnio zmieniony sob lut 08, 2014 1:41 pm przez mei, łącznie zmieniany 1 raz.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Jared Leto, 13.04.2014.
Nie wierzę w żadne ponad naturalne byty. Świat byłby strasznie nudny, gdyby okazało się, że jest jeden Bóg, w trzech osobach, itd., itp. Jak już gdzieś pisałem - wolałbym urzeczywistnić jakąś mitologię, są znacznie barwniejsze, i bardziej życiowe.
-
- zaufany użytkownik
.
Ostatnio zmieniony ndz sty 06, 2013 8:46 pm przez Zagubiona we mgle, łącznie zmieniany 1 raz.
Wierze, że istnieje zło w postaci Szatana i jego posłańców demonów i w dobro jakim jest Trójca Święta.
Wystarczy tylko się uśmiechnąć, by ukryć zranioną duszę i nikt nawet nie zauważy, jak bardzo cierpisz....
O ile nie przepadam za słowem "Szatan" ze względu na jego teologiczno-horrorystyczne konotacje, to nie ulega dla mnie żadnej wątpliwości, iż w naszej części Kosmosu funkcjonują 2 główne nurty ewolucyjne, które można by okreslić jako altruistyczny i egoistyczny. Podobnoż przeznaczeniem Ludzkości jest iść w tym pierwszym kierunku, niemniej reprezentaci opcji przeciwnej, dosyć często utożsamiani z tzw. Reptilianami, również zabiegają o jak największą ilość "wyznawców", generujących wlaściwe im negatywne wibracje - czyli strach. I jakby nie patrzeć, cała nasza obecna rzeczywistość podszyta jest tą właśnie emocją...
- marek-sportowiec
- nadużywający
- Kontakt:
Jestem genetyczno-socjalizacyjnym ateistą. Zło i dobro tego świata to sam czlowiek!
Pierwsza wojna atomowa nadchodzi! Nie pomogą pojazdy czy broń palna! Armia jest zbyteczna! Wojacy się nie przydadzą! Zasobów coraz mniej, bo są marnotrawione bezlitośnie przez samego człowieka!
Puss djevel Dreng, øl rødhåret bjørn.
taurus-piskus
Puss djevel Dreng, øl rødhåret bjørn.
taurus-piskus
- JestemZerem
- bywalec
Szatan jest to jedna osoba i nie koniecznie ta "główna" jeśli chodzi o zło. Wiele osob (jesli wierzy) wychodzi z założenia, ze Szatan kogoś podkusił, Szatan to cale zło, to wina Szatana itd. czyli ma go za takiego "Boga" piekielnego. A tymczasem jest ich czterech posiadających najwyższe i równe sobie rangi (Szatan, Lucyfer, Belial, Lewiatan). Każdy z nich ma pod władza pomniejsze demony (upadłe anioły) i to własnie one jak już sa odpowiedzialne za np. kuszenie.
Ale Szatan jest najbardziej znany i jak wspomniał autor stal sie takim "symbolem zla" (nie wiadomo nawet czemu).
Tak wiec teoretycznie wierząc w Szatana wierzy się w demony a jak w demony to i w anioły co sprowadza się do Boga.
No własnie, teoretycznie, ponieważ demon, to nie koniecznie musi byc cos, co wiąże się z religia a wręcz przeciwnie - z nauka i naszym mózgiem. W tym wypadku demon nadal jest demonem jednak nie jest czymś co żyje samodzielnie, bo nie może - nie ma go tak naprawdę.
Co do diabla, uważam, ze ogólnie ta nazwa i postrzeżenie jest fikcja literacka żeby "straszyc dzieci"
Ale Szatan jest najbardziej znany i jak wspomniał autor stal sie takim "symbolem zla" (nie wiadomo nawet czemu).
Tak wiec teoretycznie wierząc w Szatana wierzy się w demony a jak w demony to i w anioły co sprowadza się do Boga.
No własnie, teoretycznie, ponieważ demon, to nie koniecznie musi byc cos, co wiąże się z religia a wręcz przeciwnie - z nauka i naszym mózgiem. W tym wypadku demon nadal jest demonem jednak nie jest czymś co żyje samodzielnie, bo nie może - nie ma go tak naprawdę.
Co do diabla, uważam, ze ogólnie ta nazwa i postrzeżenie jest fikcja literacka żeby "straszyc dzieci"
To co teraz jest normalne, dziś byłoby nie do zaakceptowania gdyby od początku człowiek myślał inaczej, bo to on narzuca myślenie przyszłym pokoleniom
Denerwują mnie ludzie którzy mnie nie rozumieją, dlatego będąc sam nie ma kto mnie nie rozumieć
Denerwują mnie ludzie którzy mnie nie rozumieją, dlatego będąc sam nie ma kto mnie nie rozumieć
No własnie,czesto spotykam sie z tym ze ludzie wierzą w Boga ale w szatana to już niekoniecznieJestemZerem pisze:
Tak wiec teoretycznie wierząc w Szatana wierzy się w demony a jak w demony to i w anioły co sprowadza się do Boga

co jest dla mnie nielogiczne.
Ludzie chcą chyba wierzyc w Boga ,Dobro ale szatan to raczej dla nich już taka postać bajkowa z rogami ,kopytkami i ogonem

Widac ze boimy sie zła jakie on prezentuje jak i zła ktore sami w sobie nosimy ,bo łatwiej jest wierzyc ze swiat jest dobry a my sami uosobieniem dobra
Pozdrawiam serdecznie.
- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
A co w tym złego, że ktoś ma rogi i kopyta ?
Jasne, że wierzymy, patrząc na świat można mieć wątpliwości co do istnienia Boga, natomiast istnienie szatana jest oczywistością 

http://www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths
Powiedzmy przeciwnikowi otwarcie, że nie podzielamy jego idei, ponieważ je rozumiemy, i że on nie podziela naszych, ponieważ ich nie rozumie.
Powiedzmy przeciwnikowi otwarcie, że nie podzielamy jego idei, ponieważ je rozumiemy, i że on nie podziela naszych, ponieważ ich nie rozumie.
Diabeł to wymysł katolicyzmu... A w judaiźmie szatan nie ma żadnych demonicznych cech oraz nie jest żadnym zbuntowanym aniołem tylko robi to co mu Bóg zezwala...
Jezus wyrzucał demony z opętanych więc to nie wymysł katolicyzmu
Największym przejawem geniuszu kobiety jest miłość macierzyńska.
W sumie nic nie ma w tym złego Zbyszkuzbyszek pisze:A co w tym złego, że ktoś ma rogi i kopyta ?

Moze jest fajnie miec rogi i kopyta
Pozdrawiam serdecznie.
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
Dziś symbolem zła jest długi czarny skórzany płaszcz, błyszczące hipnotyzujące zielone oczy, wygładzona cera, a nie rogi. I co z tego, czy czarne płaszcze zą złe ? Nie ! To przecież są tylko symbole. Podobnie jest w przypadku rogów, co odpowiada na pytanie czy diabeł to symbol, czy żywa istota.
Zbyszku pomyliłes sie
długi czarny płaszcz,blyszczace hipnotyzujące zielone oczy i wygladzona cera zwłaszcza blada to wampiry a nie szatan
Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam serdecznie.
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
No tak. Najwyraźniej nie jestem na bieżąco. Dla mnie zostały rogi i kopyta.
Polecam książkę http://www.antykwariat-mit.pl/pl/p/Udzi ... Denis/3689
http://www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths
Jak uważacie, czy zwierzęta np. pies, wyczuwają obecność szatana lub demona w człowieku.
Wystarczy tylko się uśmiechnąć, by ukryć zranioną duszę i nikt nawet nie zauważy, jak bardzo cierpisz....
-
- zaufany użytkownik
.
Ostatnio zmieniony ndz sty 06, 2013 8:47 pm przez Zagubiona we mgle, łącznie zmieniany 1 raz.