Czy użytkownicy forum pozostają anonimowi ?
Moderator: moderatorzy
- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
Czy użytkownicy forum pozostają anonimowi ?
Dane rejestracji jak np. adres mailowy pozostają ukryte, więc nie ma możliwości identyfikacji po adresie. Jeśli uwzględnimy 1% zachorowalności mamy w Polsce ok. pół miliona osób dotkniętych schizofrenią. Jeśli ktoś przykładowo podał na forum, że pochodzi z Krakowa pozostaje nadal ładnych parę tysięcy osób, od których jest taki użytkownik forum nieodróżnialny. Jeśli podał nazwę szpitala pozostaje kilkaset jemu podobnych. Jeśli ktoś podał swój wiek i nazwę szkoły do jakiej uczęszczał mamy po 30 osób na cztery klasy podzielone na 2 ze względu na podział mężczyzna/kobieta nadal 50 osób, które wchodzą w rachubę. Proszę zwrócić jednak także uwagę, że do identyfikacji konieczna jest lista uczniów danej szkoły, która przecież nie jest powszechnie dostępna.
Czy ktoś może zostać rozpoznany po opisie jakiegoś szczególnego opisanego na forum zdarzenia ? To zależy oczywiście od tego jakie to zdarzenie. Proszę jednak zwrócić uwagę, że konieczna jest osoba analizująca te dane i szukająca korelacji, a to przecież nie zdarza się często.
Czy może zostać zidentyfikowany po nicku ktoś, kto używa tego samego nicka także gdzie indziej ? Próbowałem uczynić to na jednym przykładzie, lecz mi się nie udało.
Czy ktoś może zostać rozpoznany po opisie jakiegoś szczególnego opisanego na forum zdarzenia ? To zależy oczywiście od tego jakie to zdarzenie. Proszę jednak zwrócić uwagę, że konieczna jest osoba analizująca te dane i szukająca korelacji, a to przecież nie zdarza się często.
Czy może zostać zidentyfikowany po nicku ktoś, kto używa tego samego nicka także gdzie indziej ? Próbowałem uczynić to na jednym przykładzie, lecz mi się nie udało.
Re: Czy użytkownicy forum pozostają anonimowi ?
Na pewno lekarz mógłby się domyślić obecności jednego ze swoich pacjentów, po opisaniu jego objawów i historii choroby. Tylko nie wiem, czy lekarze psychiatrzy chętnie odwiedzają i wertują takie fora. Na pewno Policja i inne służby mogą w pewnych sytuacjach zażądać dostępu do danych, ale też nie wiem, czy przejmują się tego typu tematyką. Może znajomi i rodzina, ale znowu... Dalsza rodzina i znajomi raczej o niczym nie wiedzą i nie odwiedzają takich miejsc, a bliższa rodzina i tak wie, więc nie ma tajemnicy. Mimo wszystko trzeba się pilnować, bo im więcej danych, im więcej poszlak, tym większa szansa na to, że ktoś przez przypadek natrafi na nasz ślad. Nie wiem jak jest z dostawcą internetu, czy on ma dostęp do odwiedzanych stron i czy mógłby odgadnąć login użytkownika.
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
Tak ISP przechowywuje niektóre dane użytkowników chyba trzy miesiące, potem je kasuje i mógłby sporządzić wykaz odwiedzanych stron. Teoretycznie powinno się tych danych używać tylko w przypadku nadużyć. Jednak sam próbowałem poprosić tpsa o logowanie (zapamiętywanie) całego ruchu na mój serwer i był z tym kłopot. Nie wiem, czy policji udałoby się więcej osiągnąć, lecz także to tylko w przypadku nadużycia prawa np. gangu pedofili, etc.
W sumie można przyjąć, że dane o dostępie na forum są nie do odczytania.
Jeśli chodzi o hasło, warto rozważyć czym grozi jego złamanie. Chyba tylko tym, że ktoś napisze post "w naszym imieniu", co też będziemy mogli łatwo stwierdzić i poprawić !
W sumie można przyjąć, że dane o dostępie na forum są nie do odczytania.
Jeśli chodzi o hasło, warto rozważyć czym grozi jego złamanie. Chyba tylko tym, że ktoś napisze post "w naszym imieniu", co też będziemy mogli łatwo stwierdzić i poprawić !
Tylko że potem to hasło i maila może ktoś zmienić i już nie dostaniemy się na forum. Miałem taki problem na pewnym serwisie ktoś mi włamał się na konto i pozmieniał maila i hasło nie mogłem tych danych odzyskać, ale napisałem do administracji - udowodniłem, że to moje konto i zmienili mi hasło i maila i odzyskałem konto. Także wszystko idzie odzyskać.
Ale np chciałem by sprawdzili ip i by tym sposobem potwierdziły się moje słowa, że to ja jestem właścicielem to nie zrobili tego musiałem sam udowadniać... czasem warto zapisywać sobie informację o swoim końcie gdzieś na wszelki wypadek...
Nie wiem jak mogą łamać hasło, bo nie tylko ja stałem się ofiarą, ale było więcej osób - ale mają na to swoje sposoby i myślę, że na tym forum by nie mieli problemu takiego ale tutaj tacy nie wchodzą bo nic nie zyskają z tej kradzieży... dobrze, że nie interesują się takim forum...
Ale np chciałem by sprawdzili ip i by tym sposobem potwierdziły się moje słowa, że to ja jestem właścicielem to nie zrobili tego musiałem sam udowadniać... czasem warto zapisywać sobie informację o swoim końcie gdzieś na wszelki wypadek...
Nie wiem jak mogą łamać hasło, bo nie tylko ja stałem się ofiarą, ale było więcej osób - ale mają na to swoje sposoby i myślę, że na tym forum by nie mieli problemu takiego ale tutaj tacy nie wchodzą bo nic nie zyskają z tej kradzieży... dobrze, że nie interesują się takim forum...
"Potrzebuję jeszcze kilku, aby było jak u Wilków, co zaciekle walczą takie małe z takim wielkim bykiem"
Jeśli używasz hasła w rodzaju 123456, to wiadomo, że nie trzeba długo czekać na jego "złamanie". Ktoś może to zrobić dla zabawy. Jeśli ktoś zna Twój login i np. wie jak nazywa się Twój pies, to też są duże szanse, że hasło zgadnie (bo zwykle podajemy takie właśnie proste hasła). Są też chyba programy, które potrafią się logować i wpisywać losowo popularne hasła, ale może źle pamiętam.
hasło było złożone z 5 liter.
Na topliście podałem takie samo hasło i przypuszczam, że tam ktoś musiał (może administrator toplisty) odkryć to hasło i je złamać.
To hasło używałem od lat na wielu stronach, i nikt nie złamał go tylko na tej jednej stronie. Ale nie tylko ja padłem ofiarą tej kradzieży a wiele osób także sprawca bądź sprawcy musieli się dobrze na tym znać.
Na topliście podałem takie samo hasło i przypuszczam, że tam ktoś musiał (może administrator toplisty) odkryć to hasło i je złamać.
To hasło używałem od lat na wielu stronach, i nikt nie złamał go tylko na tej jednej stronie. Ale nie tylko ja padłem ofiarą tej kradzieży a wiele osób także sprawca bądź sprawcy musieli się dobrze na tym znać.
"Potrzebuję jeszcze kilku, aby było jak u Wilków, co zaciekle walczą takie małe z takim wielkim bykiem"
Najbezpieczniejsze hasło to mieszanka liter i cyfr.
Bo strach to nic innego jak zdradziecka odmowa pomocy ze strony rozumowania
Właśnie trafiłem na taką ciekawostkę http://www.lockdown.co.uk/?pg=combi Pokazane jest tam ile czasu może zająć złamanie hasła o różnym poziomie złożoności.
- marek-sportowiec
- nadużywający
- Kontakt:
Dlatego odpada nasza-klasa i facebook (istne getta netowe dla zaLOGowańców - lub konta fikcyjne założone na kogoś dane bez numeru PESEL jak to ma miejsce na allegro). Hasła niech se łamią, bo i tak nie ukradną nic i można nowe konto założyć. Nigdy nie wolno miec jednego mail'a na stałe. Numer gadu-gadu (najsłabsze hasła bez znaków specjalnych) podać tylko znajomym i rodzinie. Na forach konto robić jeśli jest to niezbędne (najlepiej wszystko nie log'owane). Tyle, ze jak łamacz się zaLOG'uje to jego IP będzie tam. Jednym słowem olej ten cały Internet to nikt Ci nic nie ukradnie. Nikt nikogo w Internecie nie zidentyfikuje tylko Policja!
http://pl.wikipedia.org/wiki/Inwigilacja
http://pl.wikipedia.org/wiki/Echelon
Zresztą dane wpisane na forach są często już nie aktualne albo dla zmyłki.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Inwigilacja
http://pl.wikipedia.org/wiki/Echelon
Zresztą dane wpisane na forach są często już nie aktualne albo dla zmyłki.
Pierwsza wojna atomowa nadchodzi! Nie pomogą pojazdy czy broń palna! Armia jest zbyteczna! Wojacy się nie przydadzą! Zasobów coraz mniej, bo są marnotrawione bezlitośnie przez samego człowieka!
Puss djevel Dreng, øl rødhåret bjørn.
taurus-piskus
Puss djevel Dreng, øl rødhåret bjørn.
taurus-piskus
I dlatego pousuwałem posty z objawami by nie rozpoznał mnie psychiatra.
- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
A moj Doktoreishause czyta moje posty i uwaza, ze pisze poprawnie nic mi to tez nie przeszkadza, w pewnym wieku czlowiek jest juz za powazny by klamac A skoro sie nie klamie, to i niema czego sie wstydzic
Nawet jeśli każdego dnia i całymi godzinami ogląda się gołe baby w sieci?AntonPawlowicz pisze:A skoro sie nie klamie, to i niema czego sie wstydzic
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
Tak, nawet jeśli ogląda się gołe baby. Nikt tego nie podgląda. Może inaczej wyglądałaby sprawa, gdyby chodziło o gołe dzieci.
- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
Dokladnie, co zlego jest w ogladaniu golych bab, mysle, ze to nawet zdrowe, dodatkowa serotonina jeszcze nikomu nie zaszkodzila, a jak ktos tak potrafi cale dnie to szacun dla delikwenta
MNie nie interesuje,czy ktos pozna po postach moich ,ze to ja,to co tu pisze,opisuje, moja Psychiatra wie,moze nie potrafie dawac cennch wskazuwek i fachowych porad ale staram sie komus pomuc.
Nie musze wiedziec odpowiedzi na wszystkie pytania
poprawione
Nie musze wiedziec odpowiedzi na wszystkie pytania
poprawione
Nie tak łatwo jest rzecz: chcę być człowiekiem..
Zycie nie czeka na nikogo.
Zycie nie czeka na nikogo.
-
- bywalec
- Kontakt:
Twój serwer powinien zapamietywać cały ruch na siebie i logi takie powinieneś przechowywać.zbyszek pisze:Jednak sam próbowałem poprosić tpsa o logowanie (zapamiętywanie) całego ruchu na mój serwer i był z tym kłopot.
Sugerujesz tu że tego nie robisz ?
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
Logi są robione automatycznie przez firmę hostingową. Kiedyś robiłem to sam.
-
- zbanowany
- Kontakt:
Moich tożsamości internetowych nikt nie zna! Mam ich pełno i na podpuchę stworzone! Ludzie są głupi! Z inteligentami się nie zadaję! Nie łamię prawa i nikomu nie szkodzę! Nazywam się Jacek Szafałowicz i jestem schizofrenikiem!
Jestem komputerem atari! Moja moc obliczeniowa słaba bom już stary i dyskalkulik! Kasety to było coś! Olewam dyskietki i płyty CD, DVD czy Blu-ray!
<< R A T I C U S >> [[ S I M I A N ]]
Wife bimbo, husband redneck and our son bubba! gg 5473221
<< R A T I C U S >> [[ S I M I A N ]]
Wife bimbo, husband redneck and our son bubba! gg 5473221
-
- zbanowany
- Kontakt:
Tylko policja po IP użytkownika rozpozna, gdy dojdzie do przestępstwa! Spokojna głowa! Nikt nas i Was nie zna!
Zapraszamy wszystkich na nasz czat!
http://www.pieknyumysl.com
Z nami nie przegrasz! Z nami zawsze wygrasz!
http://www.pieknyumysl.com
Z nami nie przegrasz! Z nami zawsze wygrasz!
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
Większość osób korzystających np. z neostrady otrzymuje od swojego ISP tzw. dynamiczny IP. Ten numer to jednoznaczny na całym świecie adres używany do wszelkiej komunikacji w Internecie. To po nim dałoby się teoretycznie zidentyfikować użytkownika sieci tzn. określić jednoznacznie z jakiego, gdzie umieszczonego komputera wysyłana jest wszelka komunikacja do sieci. Jednak fakt że numer jest dynamiczny oznacza, że ze drugim razem inicjowania łącza do Internetu, np. najpóźniej następnego dnia ten adres będzie już inny. Numer IP każdego postu może być odczytany przez administratora forum. Na jego postawie potrafię określić z jakiej sieci i w przybliżeniu z jakiego miasta został wysłany ten post. Dokładniejsze dane, które mieszanie w którym bloku, na której ulicy miało tego dnia taki numer IP, czyli do którego łącza został on przydzielony posiada tylko ISP, czyli najczęściej Komunikacja Polska. Policja nie ma żadnego automatycznego dostępu do tych danych - z tego, co wiem musi składać wniosek.
Nasze forum powinno gwarantować, że żadne numery IP poszczególnych postów nigdy nie wyjdą na zewnątrz - zaliczamy je do danych osobowych użytkownika. Żadna policja ani żadna inna instytucja nie prosiły mnie do tej pory (10 lat działania forum) o podane żadnego numer IP, z jakiego pisze jakiś użytkownik.
Nasze forum powinno gwarantować, że żadne numery IP poszczególnych postów nigdy nie wyjdą na zewnątrz - zaliczamy je do danych osobowych użytkownika. Żadna policja ani żadna inna instytucja nie prosiły mnie do tej pory (10 lat działania forum) o podane żadnego numer IP, z jakiego pisze jakiś użytkownik.