Miałam 2 epizody i biorę Fluanxol depot 20mg co 4 tygodnie. Teraz minęło 5 lat. Przez 4,5 roku było OK, żadnych skutków ubocznych, w ostatnim półroczu zaczęło się uciekanie oczu i bardzo się nasiliło. (na początku 1,2 razy po zastrzyku, w ostatnich dwóch miesiącach 6 razy).
Lekarka oczywiście zanim jeszcze mnie wysłuchała zaczęła wypisywać receptę na kolejne zastrzyki, później kiedy zasugerowałam że w związku z zaistniałą sytuacją można by było przejść na dawkę podtrzymującą zgodziła się, przekreśliła receptę i wypisała mi tabletki Fluanxol 3 mg do brania 1 raz dziennie rano. Tabletki mam zacząć brać po 2 tygodniach od ostatniego zastrzyku.
Mam pytanie - czy ktoś przerabiał takie przejście, jak się czuł po tym itp.
Boję się trochę że przez 2 tygodnie będzie jeszcze działać zastrzyk a ja dodatkowo będę łykała tabletki -i ich działanie będzie się kumulowało. Z drugiej strony w ulotce informacyjnej pisze że dawka podtrzymująca zazwyczaj wynosi od 5 mg do 20 mg na dobę więc ta trójka może być za słaba.
Niedawno byłam zmuszona zmienić lekarza, lekarka która mnie leczyła przez 6 lat wyjechała do innego miasta. Może moje obawy biorą się stąd, że nie nabrałam jeszcze pełnego zaufania do nowej lekarki...
Przejście z depot na tabletki
Moderator: moderatorzy
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 72943962
Re: Przejście z depot na tabletki
Fluanxol był moim pierwszym lekiem jaki brałem. W latach 1996-1998 brałem go wpostaci depot czyli zastrzyk w tyłek. Fluanxol depot wspominam bardzo dobrze, co nie można powiedzieć o tabletkach po których miałem bardzo dużo skutków ubocznych.
Re: Przejście z depot na tabletki
Dzięki Tomsoul. No właśnie po przejściu na tabletki miałam jeszcze częstsze i jeszcze bardziej intensywne uciekanie oczu. A myślałam , że skoro to będzie dawka podtrzymująca to już nie będę miała takich problemów. Totalne zaskoczenie! Lekarka zmieniła mi lek na Solian, na razie jest OK.
Melisa