Edukacja a schizofrenia
Moderator: moderatorzy
Edukacja a schizofrenia
Witam skoro trafiłem przypadkiem na to forum to mam pytanie. Prowadzę zajęcia z młodymi ludźmi z zakresu farmakologii. Zawsze przed każdą grupą leków przeprowadzam krótki wykład na temat chorób z nią związanych. I stąd moje pytanie. Co im powiedzieć na temat schizofrenii? Patofizjologie znam, ale to jest dla nich zwykle mało interesujące. W jaki sposób wytłumaczyć tą chorobę tak aby nie były to tylko książkowe definicje, a zarazem żeby ich zaciekawić?
- brzeszczot
- zaufany użytkownik
Re: Edukacja a schizofrenia
Trudno jest wytłumaczyć (dobrze wytłumaczyć) chorobę, jeśli nigdy nie widziałeś jej objawów. Według mnie najlepiej by było, gdybyś udał się na najbliższy oddział psychiatryczny i porozmawiał z pacjentami. Przeczytaj też posty na tym forum, to kopalnia wiedzy. Ja tu trafiłam z ciekawości, zainteresowałam się tą chorobą i myślałam, że wiem już sporo - do czasu, gdy nie porozmawiałam z osobą w ostrej psychozie. Zupełnie inaczej się czyta takie posty, a zupełnie inny jest odbiór osobisty przeżyć schizofrenika. Ja wprawdzie rozmawiałam tylko przez telefon, ale i tak to było cenne doświadczenie. I bardzo trudne. I teraz wiem, że samo czytanie to "pikuś" w porównaniu z rozmową z osobą chorą. Uważam, że jeśli Ci zależy, by te zajęcia były na prawdę pouczające i merytoryczne, to powinieneś udać się do ośrodka, w którym spotkasz i poznasz osoby chore.
- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
Według mnie możnaby dokładniej opisać co to jest urojenie i jak się je przeżywa, jakie są typowe urojenia. Z tego opisu mógłby sam wyłonić się związek z wieloma filmami, książkami, obrazami, wierszami. Pytanie testowe brzmiałoby np. - podaj inne przykłady struktur urojeniowych, które nie koniecznie świadczą o chorobie. Jeśli słuchacz odkryje je w sobie, np. w swoim układzie damsko-męskim wtedy zrozumie chorobę od wewnątrz.
-
- zaufany użytkownik
Może przyprowadź na wykład jakiegoś dobrego chemika , zróbcie analize , jakiegoś psychotropa (neuroleptyk), tak żebyście otrzymali każdy składnik tego leku osobno ( te składniki które nie zostały wypisane na ulotce - też ) , potem dowiedzcie sie jak poszczególne składniki leku działają na zdrowie fizyczne jak i psychiczne człowieka ,i wtedy uzyskacie pełny obraz choroby jaką jest schizofrenia .
- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
Sugerujesz, że wykładowca zajmujący się lekami nie wie jaki jest ich skład
- brzmi impertynencko.

-
- zaufany użytkownik
Sugerje ze wykład na ten temat dla ucznia byłby ciekawy.
Możesz np wcielić się w osobę chorą, opowiadać o swoich uczuciach, o tym co widzisz, o swoich myślach, wejść do sali z przerażeniem, zadawać pytania, pytaj co masz zrobić z tym mężczyzną który czeka za drzwiami i chce Ciebie zabić, nie wiem, ja bym improwizowała, w ten sposób mogli by przez chwilę "zobaczyć" niektóre z objawów i niemożliwość wykazania że się mylisz. To mogło by być ciekawe, to mogło by zaciekawić.
-
- zaufany użytkownik
Fajnie że pojawił sie u nas wykładowca z farmakologi , ja mam pytania
1. czy regularne stosowanie neuroleptyków przez osobe
zdrowa moze prowadzic do trwalych obrazen? Jakich?
2.Czy udowodniony jest zwiazek miedzy aktywnoscia receptorow
dopaminowych a schizofrenia? Jaki to zwiazek?

1. czy regularne stosowanie neuroleptyków przez osobe
zdrowa moze prowadzic do trwalych obrazen? Jakich?
2.Czy udowodniony jest zwiazek miedzy aktywnoscia receptorow
dopaminowych a schizofrenia? Jaki to zwiazek?
Schizofrenie, to dość ciekawe choroby. Trudno komuś przekazać w jednoznaczny, prosty sposób, czym one właściwie są. Już samo to, że ile osób, tyle schizofrenii sprawia, że to jedno z najciekawszych uprzykrzeń życiowych.
Grystan, może puść im jakiś film? W internecie krąży krótkometrażowy filmik animowany, stworzony przez francuskiego animatora, który wg. mnie, świetnie oddaje istotę psychozy.
Tutaj odnośnik do filmu: Skhizein
Być może, film sam podsunie Tobie dobry sposób na przekazanie studentom czym właściwie jest ta schizofrenia.
Grystan, może puść im jakiś film? W internecie krąży krótkometrażowy filmik animowany, stworzony przez francuskiego animatora, który wg. mnie, świetnie oddaje istotę psychozy.
Tutaj odnośnik do filmu: Skhizein
Być może, film sam podsunie Tobie dobry sposób na przekazanie studentom czym właściwie jest ta schizofrenia.
Zapraszam do rozmowy na czacie.