Umowa Zlecenie
Moderator: moderatorzy
Umowa Zlecenie
Mam pytanie czy jeśli przyjmuje się do pracy na umowę zlecenie to muszę się przyznawać że staram się o rentę?
dokładanie interesuje mnie praca listonosza 4 dni w tygodniu dla jakiejś tam firmy w miasteczku obok (13 kilometrów ale dam rade dojechać rowerem).
dokładanie interesuje mnie praca listonosza 4 dni w tygodniu dla jakiejś tam firmy w miasteczku obok (13 kilometrów ale dam rade dojechać rowerem).
Re: Umowa Zlecenie
Wg mnie nie musisz się przyznawać!
Umowa zlecenie to umowa cywilno-prawna, a nie umowa o pracę.
Nie powoduje nawiązania stosunku pracy, np. nie masz praw pracowniczych.
Umowa zlecenie to umowa cywilno-prawna, a nie umowa o pracę.
Nie powoduje nawiązania stosunku pracy, np. nie masz praw pracowniczych.
Dokładnie. Umowa o pracę, tak jak jak umowa o dzieło nie mają związku z rentą.
Czyli możesz pobierać rentę i pracować na umowie zlecenia pobierając wynagrodzenie, które nie wpływa w żaden sposób na wysokość otrzymywanej renty. Ani na sam fakt jej pobierania.
Ja też pracuję/pracowałem na umowie o dzieło (niewiele się to różni od umowy zlecenia).
Czyli możesz pobierać rentę i pracować na umowie zlecenia pobierając wynagrodzenie, które nie wpływa w żaden sposób na wysokość otrzymywanej renty. Ani na sam fakt jej pobierania.
Ja też pracuję/pracowałem na umowie o dzieło (niewiele się to różni od umowy zlecenia).
Zapraszam do rozmowy na czacie.
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Niezupełnie. Można zarabiać tylko do pewnej kwoty, dokładnie nie wiem jakiej, ale w Zus-ie powiedzą.dan pisze: Czyli możesz pobierać rentę i pracować na umowie zlecenia pobierając wynagrodzenie, które nie wpływa w żaden sposób na wysokość otrzymywanej renty. Ani na sam fakt jej pobierania.
Wszystko zależy od tego, jaką ma się grupę inwalidzką/orzeczenie o niepełnosprawności. Jeśli jest to" całkowita niezdolność do pracy" , to wtedy pracować nie wolno.
Pozdrawiam.m.
No właśnie dowiadywałem się w ZUS-ie. Tak, jak piszesz jest w przypadku umów o pracę. W przypadku umów o dzieło i zlecenie nie są odprowadzane składki na ubezpieczenie, więc ZUS nawet nie ma zielonego pojęcia o fakcie podejmowania tych umów.moi pisze:Niezupełnie. Można zarabiać tylko do pewnej kwoty, dokładnie nie wiem jakiej, ale w Zus-ie powiedzą.
Wszystko zależy od tego, jaką ma się grupę inwalidzką/orzeczenie o niepełnosprawności. Jeśli jest to" całkowita niezdolność do pracy" , to wtedy pracować nie wolno.
Pozdrawiam.m.
Ja mam orzeczoną całkowitą niezdolność do pracy. I mogę pracować. Nie było też problemu z pracą na umowę o pracę, tylko wtedy faktycznie musiałem pilnować dochodu, aby nie przekraczał jakiejś tam ustalanej kwartalnie kwoty (rok temu było to ok. 900zł brutto).
Choć teraz czytam na stronie ZUS-u, że umowy zlecenia i umowy dzieło także wpływają na zawieszenie renty. Rok temu jeszcze tam tego nie było, więc nie za bardzo rozumiem o co chodzi. Jest to napisane w sposób, tak czy inaczej sugerujący, że taka umowa powinna podlegać obowiązkowi ubezpieczenia społecznego. Jednak przeważnie nie podlega.ustawa o rencie socjalnej
Art. 10. 1. Prawo do renty socjalnej zawiesza się w razie osiągania przychodu z tytułu działalności podlegającej obowiązkowi ubezpieczenia społecznego.
2. Za działalność podlegającą obowiązkowi ubezpieczenia społecznego, o której mowa w ust. 1, uważa się zatrudnienie, służbę, o której mowa w art. 6 ust. 1 pkt 4 i 6 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, lub inną pracę zarobkową albo prowadzenie działalności pozarolniczej.
4. Za przychód, o którym mowa w ust. 1, uważa się również kwoty pobranych zasiłków: chorobowego, macierzyńskiego i opiekuńczego oraz wynagrodzenia za czas niezdolności do pracy, kwoty świadczenia rehabilitacyjnego i wyrównawczego, zasiłku wyrównawczego i dodatku wyrównawczego.
6. Prawo do renty socjalnej zawiesza się za miesiąc, w którym zostały osiągnięte przychody, o których mowa w ust. 1-5, w łącznej kwocie wyższej niż 30 % przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia za kwartał kalendarzowy ostatnio ogłoszonego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego do celów emerytalnych.
umowa o dzieło nie podlega obowiązkowi ubezpieczenia społecznego
Być może mam jakieś nieaktualne informacje. W każdym razie - pracowałem na umowie o dzieło i renty nikt mi nie zawiesił, pomimo, że mój dochód czasem przekraczał to nieszczęsne 30% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia za kwartał kalendarzowy

- JudasHonor
- moderator
Od umowy o dzieło nie odprowadza się składek ZUS. Jednak od umowy zlecenia są odprowadzane składki, tylko nie wiem czy wszystkie, tego jestem pewien. Jeśli nie ma się skończonych 25 lat i ciągle się uczy, to wtedy nie odprowadza się składek ZUS od umowy zlecenia.
Kolejny dzień pełen nowych możliwości.
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Ale dochód wykazujesz w corocznym zeznaniu podatkowym do US. Jeśli przekroczy on miesięcznie jakąś tam kwotę - zabierają rentę. Dlatego miesięcznie jest jakiś próg , do którego można sobie tylko "dorobić" do renty. I to pod warunkiem, że nie ma się orzeczonej "całkowitej niezdolności do pracy".JudasHonor pisze:Od umowy o dzieło nie odprowadza się składek ZUS. Jednak od umowy zlecenia są odprowadzane składki, tylko nie wiem czy wszystkie, tego jestem pewien. Jeśli nie ma się skończonych 25 lat i ciągle się uczy, to wtedy nie odprowadza się składek ZUS od umowy zlecenia.
Pozdrawiam.m.
Będzie trzeba się chyba wybrać do ZUS-u osobiście i jakoś wydębić (co często graniczy z cudem...) rzetelne i szczegółowe info na temat: jak to teraz wygląda z tym dorabianiem do renty?. Wszystko się w tych przepisach dość szybko zmienia, jak widać.moi pisze: Ale dochód wykazujesz w corocznym zeznaniu podatkowym do US. Jeśli przekroczy on miesięcznie jakąś tam kwotę - zabierają rentę. Dlatego miesięcznie jest jakiś próg , do którego można sobie tylko "dorobić" do renty. I to pod warunkiem, że nie ma się orzeczonej "całkowitej niezdolności do pracy".
Pozdrawiam.m.
Jeżeli faktycznie jest tak, jak piszesz Moi, to biada mej osobie, muszę szukać pracy na pół etatu, albo na cały i pozbyć się renty o ile nie mogę podejmować pracy przy całkowitej niezdolności. Mam nadzieje, że są jakieś luki prawne.
Zdam relację po wizycie w ZUS-ie. Może uda mi się też pogrzebać trochę w Lex-ie.
Ciężkie życie w tym kraju.
Piszecie/piszemy: "renta", a to określenie to za mało. Bo zasady dorabiania do renty socjalnej różnią się (są bardziej ograniczone) od zasad dorabiania do "normalnej" renty inwalidzkiej (tej "wypracowanej" w czasie normalnej pracy zawodowej).
Przykład z życia: mój kolega od lat pracuje, stale ma rentę inwalidzką, tyle że sobie musi wywalczać, aby to była II grupa. Zwykle na komisji przyznają mu III grupę i on się potem odwołuje od tej decyzji. W wyniku odwołania staje ponownie na komisji i wtedy dostaje już II grupę. (Myślę, że można ten przykład uznać za aktualny głos w dyskusji)
Przykład z życia: mój kolega od lat pracuje, stale ma rentę inwalidzką, tyle że sobie musi wywalczać, aby to była II grupa. Zwykle na komisji przyznają mu III grupę i on się potem odwołuje od tej decyzji. W wyniku odwołania staje ponownie na komisji i wtedy dostaje już II grupę. (Myślę, że można ten przykład uznać za aktualny głos w dyskusji)