Jak to w końcu jest z tą rentą?
Moderator: moderatorzy
Jak to w końcu jest z tą rentą?
Mam 30 lat, 3 lata studiów dziennych, 4 lata pracy, umiarkowany stopień niepełnosprawności (z tego co czytałem jest to całkowita niezdolność do pracy), chcę się aktualnie starać o rentę - chciałbym wiedzieć ile się mogę spodziewać.
Napiszcie ile dostajecie renty i na co wam to wystarcza (bardzo mi zależy na jakichś konkretnych informacjach).
Jeśli ktoś nie chce tu pisać może do mnie napisać na priv.
Napiszcie ile dostajecie renty i na co wam to wystarcza (bardzo mi zależy na jakichś konkretnych informacjach).
Jeśli ktoś nie chce tu pisać może do mnie napisać na priv.
Re: Jak to w końcu jest z tą rentą?
Jeśli masz 4 lata pracy to nie dostaniesz renty chorobowej(wypracowanej)bo wymagane jest przynajmniej 5 lat pracy.Możesz dostać rentę socjalną.Ja mam rentę chorobową najniższą tzn 591zł do ręki.Socjalna jest mniejsza chyba coś około 450zł.Stopień orzeczenia niepełnosprawności jest nie istotny dla lekarza orzecznika zusu.Nawet się nie pyta o to.Mają oni swoje kryteria czy ktoś dostanie rentę czy nie.Teraz mam komisje na wiosnę i nie wiem czy mi nie zabiorą renty jak zauważą że jest u mnie poprawa.Mogą uznać że nadaję się do pracy.Teraz przed świętami zrezygnowałem z pracy i szukam innej.Renta jest teraz jedynym źródłem utrzymania.Starcza mi to naprawdę tylko na niezbędne rzeczy.Nie mogę sobie na wiele pozwolić.Mam nadzieję że znajdę pracę choć często jest tak że jak pracodawca usłyszy o schizofrenii to nie chce zatrudniać.Chyba że nie przyznawać się...Podobno tylko 2% osób chorych na schizofrenię znajduje pracę podczas gdy mogła by pracować ponad połowa chorych-tak wyczytałem w artykule w gazecie.
Tylko ja mam schizofrenie zdiagnozowaną od 6 lat już a od 7 mam zaznaczone w papierach moment wystąpienia niepełnosprawności nie starałem się do tego czasu o rentę bo mi nie była potrzebna dodatkowo mam 1 rok i 3 miesiące pobierania zasiłku dla bezrobotnych
Odpowie ktoś, bo nie bardzo wiem co jutro lekarzowi mówić
liczę sobie tą rentę z tego co na internecie i wychodzi coś koło 1000 złotych podliczając wszystkie okresy składkowe i nieskładkowe, i teraz sam nie wiem jak mam to liczyć, proszę o pomoc.
Strona z której korzystałem to:
http://renty.wieszjak.pl/renta-inwalidz ... pracy.html
Sorka to należy pomniejszyć o potrącenia. Wychodzi 750 złotych
Strona z której korzystałem to:
http://renty.wieszjak.pl/renta-inwalidz ... pracy.html
Sorka to należy pomniejszyć o potrącenia. Wychodzi 750 złotych
Ostatnio zmieniony ndz sty 17, 2010 3:05 pm przez pinokio, łącznie zmieniany 1 raz.
renta socjalna to ok. 500 złotych.
lekarz zapyta pewnie (jak u mnie): 'co panu najbardziej dolega?'
ja odpowiedziałem, że głosy i depresja.
masz wypełnione papiery do renty przez lekarza? tam jest diagnoza.
lekarz zapyta pewnie (jak u mnie): 'co panu najbardziej dolega?'
ja odpowiedziałem, że głosy i depresja.
masz wypełnione papiery do renty przez lekarza? tam jest diagnoza.
Nie nie mam jutro jadę żeby mi wypełnił, w skierowaniu na orzeczenie na umiarkowaną miałem schizofrenia paranoidalna do psychologa to samo.
musisz jeszcze w zusie dowiedzieć się ile lat pracy potrzebne jest do renty chorobowej,wydaję mi się że 5 ale nie jestem pewny,może to jest 4 lata tak więc mógłbyś się załapać na rentę chorobową,no i przede wszystkim mieć wniosek o rentę od lekarza prowadzącego wraz ze wszelką dokumentacją-wypisem ze szpitala,historią choroby,jeśli nie możesz dostać renty chorobowej to możesz dostać socjalną ale nie wiem jakie dokładnie są warunki,ktoś tutaj na forum pisał o tym i orientuje się
Z tego co czytałem w internecie to jeżeli niepełnosprawność wystąpiła do 25 roku życia to muszę mieć tylko trzy lata przepracowane a u mnie wystąpiła gdzieś tak, jak miałem 24 lata byłem leczony przymusowo w szpitalu.
Wniosek o rentę wypełniony, teraz muszę skompletować resztę dokumentów (zarobki, opinie z poprzedniego zakładu pracy),
Mam problem jeśli moment rozpoczęcia leczenia datuje się na 24 rok życia, a moment ustalenia niepełnosprawności na 23, a obecnie mam 30 to ile lat mi potrzeba do renty z tytułu niezdolności do pracy (nie jestem pewien czy mam pełne 5 lat okresów składkowych za ostatnie 10 lat - bo tak lekarz wspominała ale nie była pewna)
Mam problem jeśli moment rozpoczęcia leczenia datuje się na 24 rok życia, a moment ustalenia niepełnosprawności na 23, a obecnie mam 30 to ile lat mi potrzeba do renty z tytułu niezdolności do pracy (nie jestem pewien czy mam pełne 5 lat okresów składkowych za ostatnie 10 lat - bo tak lekarz wspominała ale nie była pewna)
Potrzeba mi cztery lata na chwilę obecną jeśli by na ten moment ustalili moją niepełnosprawność (z stażem pracy i z okresem na zasiłku mam coś w okolicy 5 lat).
Grupa niepełnosprawności z powiatowego nie interesuje ich i nie ma z nimi nic wspólnego.
Renta będzie niewielka tak mi powiedzieli o ile dostanę i zależy jaką grupę, (ale nie powinna być minimalna).
Grupa niepełnosprawności z powiatowego nie interesuje ich i nie ma z nimi nic wspólnego.
Renta będzie niewielka tak mi powiedzieli o ile dostanę i zależy jaką grupę, (ale nie powinna być minimalna).
Pięć lat jeśli masz powyżej 30 roku życia.
Poniżej link
http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=400
Też się tym ostatnio zacząłem ineresować, bo straciłem pracę, kiedy powiedziałem szefowi, że głosy w mojej głowie pytają się mnie dla czego jeszcze go nie podpaliłem.
A tak bardzo lubiałem tą prace...
Poniżej link
http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=400
Też się tym ostatnio zacząłem ineresować, bo straciłem pracę, kiedy powiedziałem szefowi, że głosy w mojej głowie pytają się mnie dla czego jeszcze go nie podpaliłem.
A tak bardzo lubiałem tą prace...
Właśnie Pani w zusie powiedziała że cztery lata jestem urodzony w grudniu 1979 roku i w Zusie dowiedziałem się że jeszcze do grudnia tego roku potrzeba mi 4 lat pracy.
Z tym że moment powstania niepełnosprawności jest datowany na wiek 23 lat, rok przed leczeniem przymusowym w szpitalu - i to mam dobrze udokumentowane (lekarz rodzinny w tym czasie wysyłał mnie do psychiatry na co ja nie wyrażałem zgody i jest to zapisane w papierach tego lekarza).
Z tym że moment powstania niepełnosprawności jest datowany na wiek 23 lat, rok przed leczeniem przymusowym w szpitalu - i to mam dobrze udokumentowane (lekarz rodzinny w tym czasie wysyłał mnie do psychiatry na co ja nie wyrażałem zgody i jest to zapisane w papierach tego lekarza).
Na wielu forach wyczytałem że na rentę idą ci co idą na łatwiznę itp.
Właśnie czytam książkę "Psychologia Społeczna" Hanny Hamer - i jest tam taka refleksja (niestety nie mogę znaleźć teraz tego fragmentu - Jeżeli ktoś oprze się pokusie wzięcia np. Narkotyków (ja sobie przetłumaczyłem na rentę) będzie nietolerancyjny dla innych którzy ulegli - zastanawiam się czy nie stąd wynika ta niechęć do tych którym się nie udało i jednak stwierdzają że dla dobra ich samych idą na rentę.
Właśnie czytam książkę "Psychologia Społeczna" Hanny Hamer - i jest tam taka refleksja (niestety nie mogę znaleźć teraz tego fragmentu - Jeżeli ktoś oprze się pokusie wzięcia np. Narkotyków (ja sobie przetłumaczyłem na rentę) będzie nietolerancyjny dla innych którzy ulegli - zastanawiam się czy nie stąd wynika ta niechęć do tych którym się nie udało i jednak stwierdzają że dla dobra ich samych idą na rentę.
-
- zaufany użytkownik
Ja od dwóch lat biorę rentę socjalną , na dzień dzisiejszy wynosi ona 504,40zl.
Studia też zaliczają do lat pracy.
Sposób na długie życie - CZUŁOŚĆ, BEZINTERESOWNOŚĆ, AKCEPTACJA
a co zrobic jak moj brat przerwal studia jak byl zdrowy nie pracowal wyjechal do londynu popracowal troche zlapalo go lezal w szpiatlu znowu zaczal pracowac i znowu to samo i tak w kolko nie ma lat pracy czy nalezy sie jakies swiadczenie
W takim przypadku jak mi to w ZUSie tłumaczyła Pani jeżeli otrzyma II grupę należy mu się renta socjalna, jeśli to będzie III grupa to nic nie dostanie.
Jak to jest z tymi studiami - mi się wydaje że nie wliczają się w staż pracy, bo jest coś o okresach nieskładkowych i tam jest to ujęte. Już sam nie wiem.
Ja dostałam rentę zusowską a nie socjalną a pracowałam tylko miesiąc i potem pół roku byłam na zwolnieniu lekarskim zanim złożyłam papiery o rentę, więc z tego wynika że studia zaliczyli mi do lat pracy
Sposób na długie życie - CZUŁOŚĆ, BEZINTERESOWNOŚĆ, AKCEPTACJA