Mój tytuł:”Lekarze leczcie przyczyny a nie tylko objawy”
Ten artykuł jest potwierdzeniem moich obserwacji-u mojego dziecka chcąc wyleczyć infekcje musiałam leczyć pasożyty -lamblie.Chcąc leczyć duszności też musiałam leczyć lamblie, póżniej zauważyłam, że u całej rodziny. Doszło do tego,że kolejny nawrót lamblii rozpoznałam po zachowaniu dziecka-symptomach psychicznych-zaburzeniach lękowych, agresji, nadaktywności i innych (pózniej badania kału potwierdziły obecność cyst lamblii).Syn ma potwierdzoną badaniem alergię IgE-zależną na roztocza m.in.W wieku 9m-cy przeprowadzone miał badania-testy skórne na alergeny pokarmowe-wynik wyszedł dodatni. Wcześniej ok.3m-ca po antybiotyku dostał tzw. skazę białkową i usłyszałam, że to atopia-silnie dziedziczona alergia. Obecnie usłyszałam od dwóch lekarzy specjalistów w dziedzinie psychiatrii, że moje dziecko może nabawić się schizofrenii w wieku dojrzewania. Wiele mogłabym pisać, wiele doświadczeń, badań. Chciałabym się tym podzielić. Odpowiedż na pytanie co się dzieje z moim dzieckiem przy nawrotach lamblii znalazłam przypadkiem czytając książkę o citrosepcie pt.” Lecznicza siła ekstraktu z grejpfruta” napisaną przez amerykańskich lekarzy Shalila Sharamon, Bodo J.Baginski. Cytuję fragmenty stron 61-63"według jednego z podziałów reakcje alergiczne dzielimy na dwie kategorie IgE-zależne i IgG-zależne. Przez wiele lat badacze skupiali się tylko na typie alergii IgE-zależnych. Jednakże 70% osób cierpiących na uczulenia nie wytwarza tego typu reakcji. Sympomy alergii jakie dotykają tę grupę to nietolerancja na pokarmy, UCZULENIA NA POŻYWIENIE, CO PRZEZ WIELU LEKARZY TRAKTOWANE SĄ JAKO WYMYSŁY LUB OBJAWY NEUROZ. Stosunkowo niedawno odkryto, że te dziwaczne alergie mają swoje własne antyciała -IgG. UCZULENIA TE MOŻNA ROZPOZNAWAĆ I WŁAŚCIWIE DIAGNOZOWAĆ ZA POMOCĄ SPECJALNYCH TESTÓW KRWI(w tej kwestii polecam www.imupro.pl) cytuję dalej"za powstanie alergii tego typu której objawy zawsze wywołane są przez pokarm odpowiedzialne są dwa czynniki-1.niewystarczająca produkcja kwasu solnego przez żołądek. Może być ona wynikiem pośpiesznego jedzenia, stresu i niepokoju, przyjmowania różnych medykamentów,alkoholu,starości. Przyczyną osłabienia śluzówki żołądka, może być zainfekowanie pasożytami, Candida albicans czy innymi mikroorganizmami, które także spowodują pózniejsze zapalenie przewodu pokarmowego. Drugim czynnikem są dziurawe jelita. Najczęstszą przyczyną uszkodzeń ścianek jelit są:antybiotyki, środki przeciwbólowe, alkohol, niezrównoważona dieta, karmienie niemowląt z butelki lub stałym pokarmem przed 6 m-cem życia, jak i infekcje pasożytnicze, Helicobakter pylori i Candida allbicans. Jeżeli na przykład grzyb Candida zbytnio się rozrasta grzybnia zaczyna wrastać w ścianę jelit i powoduje jej przedziurawienie. Ukąszenia pasożytów powodują ten sam efekt. Jeżeli w jelitach występuje zapalenie reakcją organizmu będzie zatrzymanie pracy żoładka. Brak kwasu solnego prowadzi do tego, że trawienie wstępne nie jest odpowiednie. Dotyczy to zwłaszcza cząsteczek białek,które są najtrudniejsze do strawienia. Jeśli potem takie niestrawione cząsteczki przedostają się poprzez uszkodzone ścianki jelit do krwioobiegu rozpoznawane są jako wrogowie. W wypadku wystąpienia takiej sytuacji krwinki białe typu B przystępują do usuwania takich cząsteczek pożywienia rozpoznawanych jako trucizny. W tym celu zaczynają produkować wyżej wspomnianą IgG która przykleja się do czasteczek białka z pożywienia(po to aby ułatwić ich identyfikację). Jeżeli wszystko idzie dobrze takie zlepki białko-IgG zjadane są przez krwinki białe. jeżeli jednak takich krwinek będzie zbyt wiele w danym rejonie(pomimo tego, że gromadzone są one w mięśniach,skórze, MÓZGU, płucach,krwioobiegu a można powiedzieć że w całym ciele) spowodować to może zaburzenia pracy narządów, zapalenia, ból, degenerację lub obrzęki w zaatakowanych rejonach ciała. Z czasem organizm używa coraz większych ilości przeciwciał do walczenia z"trucizną z pożywienia" co powoduje że ma ich mniej do obrony przed innymi zakażeniami. Alergie pokarmowe mogą przynosić wiele innych objawów.Jak do tej pory opisano ponad50 różnych zespołów chorobowych i 200(!)objawów będących wynikami alergii tego typu. OBJAWY TE MOGĄ POJAWIĆ SIĘ PRAKTYCZNIE W KAŻDYM ORGANIE CZY CZĘŚCI CIAŁA(mam pytanie retoryczne-ja się domyślam, poszukałam informacji w inernecie jakim dzieciom rodzice robią badania na tę alergię w Instytucie Mikroekologii w Poznaniu www.imupro.pl- co wtedy jak w mózgu?). Najpopularniejszymi z nich są bóle głowy, astma, choroba Crohna, nadciśnienie,atopowe zapalenie skóry, RZS,choroby reumatyczne, zespół jelita drażliwego, bóle kręgosłupa, łuszczyca,trądzik, bóle mięśni, stawów,fibriomialgia, ADHD,skoki nastrojów, depresje, nadaktywność,agresje,stany lękowe, osłabienie koncentracji(na www.imupro.pl można przeczytać więcej). Cytuję dalej WAŻNE DLA ALERGOLOGÓW zauważyłam tę zależność u swojego dziecka:"ludzie cierpiący na alergię IgEzależną zauważają,że ich uczulenia znacznie zmniejszą się po usunięciu alergii typu drugiego IgGzależnej. Wtedy, aby wywołać silną reakcję uczuleniową, potrzebna jest o wiele większa dawka alergenu. (...)(dalej napisane,że należy stosować dietę ale jeszcze ważną myśl-”ukłon” wg mnie trzeba zrobić w kierunku medycyny naturalnej cytuję:)OBJAWY ALERGII NIE USTĄPIĄ JEŻELI NIE WYELIMINUJEMY PIERWOTNEJ PRZYCZYNY KTÓREJ ALERGIA JEST OBJAWEM" w tym przypadku pasożytów. Jak przeczytałam ten artykuł to stwierdziłam ,że to jest TO! dlaczego w Polsce jest tak mała wiedza na ten temat, nie mówiąc o diagnostyce w kierunku alergii IgG-zależnej. Mało jest wiedzy na temat alergii IgG-zależnej. Nie jestem lekarzem, ale lekarze nie dali mi odpowiedzi dlaczego np. moje dziecko przy nawrocie lamblii ma objawy mikroouszkodzeń mózgu(takie zdanie usłyszałam od psychiatry). Cieszę się,że teraz jest ok. Wierzę że wiele chorób można wyleczyć lecząc przyczynę a nie tylko skutki. Pani doktor doszła do bardzo znaczących wniosków-leczmy przyczyny! Chorób wynikających z alergii IgG-zależnej jest wiele. Tak wielu ludziom można byłoby pomóc. Polecam być wnikliwym pacjentem lub rodzicem małych pacjentów!