Czy diagnoza jest niezbędna dla człowieka?

Moderator: moderatorzy

kachna
zarejestrowany użytkownik

Czy diagnoza jest niezbędna dla człowieka?

Post autor: kachna »

Witam wszystkich :)
Mnie zastanawia pewna kwestia: czy według Was możemy mówić o zdrowiu, gdy nie ma objawów? Czy w Waszym odczuciu wystawiona kiedyś tam diagnoza wpływa na to w jaki sposób o sobie myślimy nawet, gdy nie doskwierają żadne dolegliwości? Jeszcze nigdy nie słyszałam od kogoś, że BYŁ/BYŁA chory (a) tylko za każdym razem używano czasu teraźniejszego pomimo braku objawów. Z czego Waszym zdaniem to wynika?
pozdrawiam serdecznie
shekspir
bywalec

Re: Czy diagnoza jest niezbędna dla człowieka?

Post autor: shekspir »

KAchna piszesz: ,,Jeszcze nigdy nie słyszałam od kogoś, że BYŁ/BYŁA chory (a) tylko za każdym razem używano czasu teraźniejszego pomimo braku objawów. Z czego Waszym zdaniem to wynika? ''
Wynika to z tego że schizofrenia jest chorobą nieuleczalną a zaleczalną. JEst chorobą przewlekłą.
Podobnie jak alkocholik powie na terapii o sobie jestem alkocholikiem, nie piję od ...lat. Ale w świadomości jest to ,że to nie jest wyleczone tylko zaleczone i p o ten przysłowiowy ,,jeden kieliszek '' zawsze można sięgnąć. Dlatego mówi sie jestem alkocholikiem nie pije od iluś tam lat. Alkoholikiem zostaje sie na całe życie, narkomanem tez i schizofrenikiem również. Tak to już jest. A to że dany forumowicz pisze, że jest schizofrenikiem choć w remisji, świadczy tylko o tym że jest świadomy swego stanu i choroby na jaką choruje.

A co do pytania ,,czy diagnoza jest potrzeban? - ja uważam ze tak , bo bez niej nigdy chory na schizofrenie nie mialby szansy żeby zaczać sie leczyć. Bez diagnozy poprostu się nie wie że jest sie chorym , mozna podejrzewac ze coś jest np. ze mną nie tak ale nie wie sie tego napewno. Dopiero diagnoza daje pewnosć choroby i jakiekolwiek szanse na zaleczenie choroby choć na jakiś czas. A napewno ulżenie w stanach ostrej psychozy, bo to jest stan masakryczny, nikomu nie życzę.
Pozdrawiam shekspir
Awatar użytkownika
jojo
zaufany użytkownik

Post autor: jojo »

Kachna, diagnoza schizofrenii jest na całe życie. Można nie mieć objawów, ale wciąż jest się schizofrenikiem. Schizofrenię można tylko zaleczyć, na szczęście latami można być w remisji. Diagnoza jest potrzebna, żeby pacjent wiedział, na co ma się leczyć.
To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie. :(
kuni
zaufany użytkownik

Post autor: kuni »

Diagnoza jest potrzebna dla chorego. Czlowiek zdrowy jej nie potrzebuje i nie dostaje.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

kachna pisze: Mnie zastanawia pewna kwestia: czy według Was możemy mówić o zdrowiu, gdy nie ma objawów? Czy w Waszym odczuciu wystawiona kiedyś tam diagnoza wpływa na to w jaki sposób o sobie myślimy nawet, gdy nie doskwierają żadne dolegliwości? Jeszcze nigdy nie słyszałam od kogoś, że BYŁ/BYŁA chory (a) tylko za każdym razem używano czasu teraźniejszego pomimo braku objawów.
O zdrowiu nie można mówić, kiedy jest się cały czas na lekach,
choćby to była "tylko" dawka podtrzymująca. Poza tym na ogół utrzymują się jakieś minimalne objawy choroby typu męczliwość, apatia, lęki czy drażliwość lub podejrzliwość...

Co do diagnozy to "milsza" (i bliższa faktom!) jest diagnoza zespołu objawowego np. zespół paranoidalny, niż to fatalne określenie "schizofrenia". Wynika ono przede wszytskim z bezwładu myślowego i wygodnictwa panującego w branży psychiatrycznej.
Ja lepiej o sobie myślałem mając diagnozę tylko "zespół depresyjno-paranoidalny" niż kiedy w kolejnej placówce medycznej doczepiono mi symbol F20 (to kod schizofrenii w klasyfikacji chorób ICD-10). Pojawił się wtedy np. problem, co mówić na rozmowach wstępnych przy ubieganiu się o pracę, aby nie kłamać. To diagnoza schizofrenii wygenerowała ten problem!!! (obecnie nie pracuję!)
Awatar użytkownika
Constantius
zaufany użytkownik

Post autor: Constantius »

powiem więcej schizofrenik jest schizofrenikiem nawet przed postawieniem diagnozy. Tylko wtedy tego nie wie. Potem jest psychoza kiedy się o tym dowiaduje a potem jest to bycie schizofrenikiem mniej lub bardziej świadomym. Wynika to i owszem z tego ze schizofrenie nie tylko się zalecza ( zalecza się stan psychotyczny ) ale z tego ze bycie podatnym na ta chorobę przed jej oficjalnym wystąpieniem czyni człowieka innym od reszty. ( niedostosowanie, wycofanie społeczne, samotnicze zainteresowania, ) jak i wszystki ubytki jak i szkody jakie ta choroba wywołuje po psychozie ,w nas są w pewnym sensie nie do zapomnienia, nie do naprawienia ( np brak pełnej dojrzałości społecznej, konieczność ciągłego pilnowania się poprzez leki, skłonność do depresji i lęku, ) niby zdrowi a niewidzialnie chorzy jak mówi mój lekarz
Musi być ktoś kogo nie znam, a kto zawładnął mna, moim życiem, śmiercią, tą kartką
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

Constantius pisze:powiem więcej schizofrenik jest schizofrenikiem nawet przed postawieniem diagnozy.
A _zanim_ powstało pojęcie schizofrenii?

Jezus Chrystus? Schizofrenik!
Św. Paweł? Schizofrenik!
Św. Szymon Słupnik? Schizofrenik!
itp. itd.

"Samotnicze zainteresowania"?
Kibole okazami zdrowia psychicznego, a wędkarze ukrytymi schizofrenikami?
Awatar użytkownika
Constantius
zaufany użytkownik

Post autor: Constantius »

Całkowicie niezrozumiałeś mojej wypowiedzi
Musi być ktoś kogo nie znam, a kto zawładnął mna, moim życiem, śmiercią, tą kartką
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Post autor: Amannn »

jojo pisze: pt gru 04, 2009 3:46 pm Kachna, diagnoza schizofrenii jest na całe życie. Można nie mieć objawów, ale wciąż jest się schizofrenikiem. Schizofrenię można tylko zaleczyć, na szczęście latami można być w remisji. Diagnoza jest potrzebna, żeby pacjent wiedział, na co ma się leczyć.
Nie będę się kłócił o procenty czy jest to 10 czy 30% ale w ich przypadku schizofrenia jest wyleczalna. Schodzi się z leków i jest się zdrowym.
Awatar użytkownika
jojo
zaufany użytkownik

Post autor: jojo »

Jeżeli jakaś psychoza jest wyleczalna, to nie jest prawdziwa schizofrenia. Moja choroba męczyła mnie całe życie i do końca życia będę się leczyć.
To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie. :(
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Post autor: amigo »

Diagnoza to tylko zbiór objawów. Jest głównie po to by mieć darmowe leki💊, ułatwić Sklasyfikowanie chorych i na same "zawołanie schizofrenia" - neuroleptyki i wszystko się kręci.
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik
Status: Karuṇā करुणा
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: Dobro »

Jak ktoś się nie podda, znajdzie sposób, to może się wyleczy.
:angelic-blueglow:
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Post autor: Amannn »

jojo pisze: ndz sty 02, 2022 3:01 pm Jeżeli jakaś psychoza jest wyleczalna, to nie jest prawdziwa schizofrenia. Moja choroba męczyła mnie całe życie i do końca życia będę się leczyć.
Można tak powiedzieć . Jung miał jednak przez 6 lat ostre jazdy a potem mu przeszło i się wyleczył. Mówi się że miał schizofrenię.
Telmeh
zarejestrowany użytkownik

Post autor: Telmeh »

U mnie w Krakowie na oddziale dziennym jest plakat twierdzący, że schizofrenia jest wyleczalna.
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Telmeh pisze: sob lut 12, 2022 9:54 am U mnie w Krakowie na oddziale dziennym jest plakat twierdzący, że schizofrenia jest wyleczalna.
Jak zwał tak zwał... Jedni mówią wyleczalna a inni - remisja.
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik
Status: Karuṇā करुणा
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: Dobro »

Diagnoza jest po to by wiedzieć jak leczyć, psychiatrzy w Polsce jednak nie wiedzą..
:angelic-blueglow:
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

karuna pisze: czw kwie 07, 2022 6:14 pm Diagnoza jest po to by wiedzieć jak leczyć, psychiatrzy w Polsce jednak nie wiedzą..
Według mnie diagnoza jest tylko ułatwieniem w dawaniu leków psychotropowych. :think:
ODPOWIEDZ

Wróć do „antypsychiatria”