Jak wydać 250 000 zł, może ktoś ma pomysł na firmę?
Moderator: moderatorzy
Jak wydać 250 000 zł, może ktoś ma pomysł na firmę?
Nie wiem jak sobie radzicie materialnie, ale ja mam nie ciekawie... Mam 591,34 zł renty i żadnych perspektyw na pracę, chociaż szukam jej nieustannie i wszędzie. Mam tylko zaoczną maturę rolnika. Wiem, że można założyć firmę i poprosić PFRON o dofinansowanie, ale kwota 250 000 zł (najniższa z oferowanych) i jeszcze 3500 zł własnego wkładu jest trudna do przejścia. To znaczy trzeba mieć odłożone własne 3500 zł aby dostać na firmę 250 000 zł. Dodatkowy kłopot to jak wydać te 250 000 zł wirtualnie w biznes planie aby je w ogóle dostać? Miałam pomysł na handlowanie na allegro ciuszkami niemowlęcymi i kupić samochód aby z całego kraju od ludzi z domów skupować za "grosze" używane ciuszki niemowlęce a potem je sprzedawać bardzo tanio na allegro, ale za nic nie mogę tak zaplanować wydatków aby wydać całe 250 000 zł. A niestety te 250 000 zł to najniższe dofinansowanie w konkursie przydzielane. Nie chcę brać kredytów bankowych na firmę a i nie dostałabym ich z takich dochodem. Więc jeśli nie handlowanie ciuszkami niemowlęcymi to jaki biznes w obecnej sytuacji miałby sens? Bo zadłużyłam się już na prawie 3500 zł a jeśli tego nie zmienię to trafię na ulicę albo do więzienia... Pomóżcie mi proszę....Te 3500 zł może by mi ktoś pożyczył na krótko na biznes, ale jak wydać 250 000 zł?
Re: Jak wydać 250 000 zł, może ktoś ma pomysł na firmę?
Nie słyszałem żeby pefron dawał aż tyle,
wiem że dają 45000, plus wkłada własny, jeśli się napisze o dofinansowanie do unii można dodatkowo dostać, albo na założenie działalności jakieś 20000, albo z innego funduszu na utworzenie nowych miejsc pracy do 300 000, 50% wkładu własnego.
Kombinuje że jak by to wszystko połączyć, wyszło by jakieś 150 000 tyś, plus do tego moja działka budowlana,
I tak sobie kombinuje...
jak by postawić budyneczek, na parterze sklep wielobranżowy z jednej strony, z drugiej pizzernia z bilardem, na piętrze siłownia, i gabinet fryzjerski z kosmetyczką, na strychu pomieszczenia socjalne, to jakoś by to było, i chyba nie wyszło by tak źle.
Dodam że żadna z tych działalności nie ma szans na przetrwanie samodzielnie w mojej okolicy, tylko łącznie mogło by to funkcjonować.
Jak gdzieś wyczytałem całość to coś więcej niż suma pojedyńczych kawałków.
wiem że dają 45000, plus wkłada własny, jeśli się napisze o dofinansowanie do unii można dodatkowo dostać, albo na założenie działalności jakieś 20000, albo z innego funduszu na utworzenie nowych miejsc pracy do 300 000, 50% wkładu własnego.
Kombinuje że jak by to wszystko połączyć, wyszło by jakieś 150 000 tyś, plus do tego moja działka budowlana,
I tak sobie kombinuje...
jak by postawić budyneczek, na parterze sklep wielobranżowy z jednej strony, z drugiej pizzernia z bilardem, na piętrze siłownia, i gabinet fryzjerski z kosmetyczką, na strychu pomieszczenia socjalne, to jakoś by to było, i chyba nie wyszło by tak źle.
Dodam że żadna z tych działalności nie ma szans na przetrwanie samodzielnie w mojej okolicy, tylko łącznie mogło by to funkcjonować.
Jak gdzieś wyczytałem całość to coś więcej niż suma pojedyńczych kawałków.
w tym dofinansowaniu, które znalazłam trzeba mieć 3% wkładu własnego, ale nadal nie wiem jak wydać 250 000 zł, tam gdzie mieszkam miasteczko ma 10 tys. ludności, niedługo będę mieszkać w mieście na 50 tys. ludności, kompleks który opisałeś raczej nie wchodzi w grę, jeśli nawet już takie są to upadają dość szybko z braku zainteresowania, pizzerii i pubów jest tu pod dostatkiem...
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Ja też nie słyszałam o tak dużych dofinansowaniach. Gdzie, w jakim projekcie dają takie pieniądze (ćwierć miliona złotych)??? 

PFRON- Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych nie daje kredytów na działalność gospodarczą, to co przeczytałaś to jest kredyt- gdybyś chciała utworzyć np. ośrodek pomocy osobom niepełnosprawnym ale do tego po pierwsze musialabys miec uprawnienia, zgromadzic kadre psychologow terapeutow, srodki wyposazenie i cala infrastrukturę i z takim "biznesplanem" udać się do PFRONu.
250 tys zl to jest dwudziestoletnia pensja srednia krajowa dla kobiet zapewniam Cię że nawet najhojniejszy bank i tylko bank by Tobie na dzialalnosc takiej kwoty nie pozyczyl.
Za 600zł miesiecznie mozna przezyc, moze sprobuj zamieszkac u rodziny ja mieszkam z mama i tez mam taka rente, 500zł oddaje mamie a nawet ostatnio zmodernizowalem sobie komputer.
250 tys zl to jest dwudziestoletnia pensja srednia krajowa dla kobiet zapewniam Cię że nawet najhojniejszy bank i tylko bank by Tobie na dzialalnosc takiej kwoty nie pozyczyl.
Za 600zł miesiecznie mozna przezyc, moze sprobuj zamieszkac u rodziny ja mieszkam z mama i tez mam taka rente, 500zł oddaje mamie a nawet ostatnio zmodernizowalem sobie komputer.
- moi
- moderator
- Kontakt:
Matura rolnika, to bardzo dobry papier. W tej chwili jest szał na świeże zioła, żywność ekologioczną, itp - spróbuj się rozejrzeć w tej branży, nawet idź na jakąś praktykę do gospodarstwa ekologicznego, żeby podpatrzeć, jak oni to robią, skąd biorą nabywców, itd.sheche pisze:Mam 591,34 zł renty i żadnych perspektyw na pracę, chociaż szukam jej nieustannie i wszędzie. Mam tylko zaoczną maturę rolnika.
We Wrocławiu co dwa tygodnie odbywa się bazar ekologiczny. któremu przewodzi klubo-kawiarnia Falanster, mieszcząca się przy ul. św. Antoniego. Można tam spotkać ciekawych ludzi, zajmujących się produkcją żywności ekologicznej, handlowi na uczciwych zasadach ( fair trade) itp.
Namiary:
http://falanster.pl/
http://www.eko.org.pl/
Innym dobrym kontaktem jest czasopismo "Wegetariański Świat" - tam bardzo często w ogłoszeniach poszukuje się ludzi do prowadzenia schronisk, albo gospodarstw rolnych - wraz z zamieszkaniem, pensją i procentami od zysków:
http://www.wegetarianski.pl/
Chcieć, to móc

Pozdrawiam.m.
moi skarbie, dziękuję, jak mojego ukochanego wypuszczą ze szpitala to weźmiemy się za to...
- moi
- moderator
- Kontakt:
Życzę, by zapału wystarczyło na wiele fajnych przedsięwzięć, Sheche 
A temat możesz zgłębiać już od teraz - wydaje mi się, że to naprawdę przyszłościowa sprawa
Pozdrawiam.m.

A temat możesz zgłębiać już od teraz - wydaje mi się, że to naprawdę przyszłościowa sprawa

Pozdrawiam.m.
- Bezpieczny
- zaufany użytkownik
sheche - 250 tys. zł to fortuna, choć z drugiej strony to jeden dobry samochód
Żartuje, z tego co wiem na takie cele nie można wydawać (w większości przypadków, w większości programów).
Jak mieszkasz w małym mieście, to postaw na e-biznes. Elektroniczny biznes przez Internet, jaki konkretnie ? No cóż, musisz się sama zastanowić!. Z tego co wiem nie dotują sklepów internetowych, ogólnie handlu, itp. Więc to musiałby być serwis, wortal/ portal informacyjny lub z jakimiś usługami... Patrz: www.web.gov.pl. Teraz na topie są serwisy społecznościowe, ale ja bym się w to nie pchał, powstało ich tysiąc, a tylko kilka przynosi zyski.
Nie głupim pomysłem wydaje mi się strona tematyczna, wąska specjalizacja i wejść w jakaś niszę - coś co Ciebie interesuje, a jednocześnie nie ma takiego, lub nie ma zbyt wiele w Internecie. Np. ja się pasjonuje motocyklami. I tak naprawdę, nie ma dla mnie polskiego portalu o motocyklach. Jedyny właściwie to www.scigacz.pl Jest dobry, ale nie idealny. Brakuje mi wielu rzeczy. Spokojnie mogłyby być jeszcze z dwa, trzy takie portale jak scigacz.pl ! Jest miejsce. Natomiast nie ma już miejsca dla portali samochodowych, jest tego mnóstwo. Czego brakuje ? Np. nie widziałem serwisu o elektronarzędziach, serwisu o majsterkowaniu (pracach remontowych w domu i ogrodzie), porządnego serwisu o AGD. Może coś porządnego z medycyny alternatywnej ? Jest jeszcze sporo nisz do zapełnienia!
Nie dobrze, ze nie wiesz co robić - to źle wróży! (boje się że wszystko stracisz ). Jakbyś wpadła na pomysł to napisz to ocenimy tu czy warto za to sie brać. Tak czy siak - Życzę powodzenia!

Jak mieszkasz w małym mieście, to postaw na e-biznes. Elektroniczny biznes przez Internet, jaki konkretnie ? No cóż, musisz się sama zastanowić!. Z tego co wiem nie dotują sklepów internetowych, ogólnie handlu, itp. Więc to musiałby być serwis, wortal/ portal informacyjny lub z jakimiś usługami... Patrz: www.web.gov.pl. Teraz na topie są serwisy społecznościowe, ale ja bym się w to nie pchał, powstało ich tysiąc, a tylko kilka przynosi zyski.
Nie głupim pomysłem wydaje mi się strona tematyczna, wąska specjalizacja i wejść w jakaś niszę - coś co Ciebie interesuje, a jednocześnie nie ma takiego, lub nie ma zbyt wiele w Internecie. Np. ja się pasjonuje motocyklami. I tak naprawdę, nie ma dla mnie polskiego portalu o motocyklach. Jedyny właściwie to www.scigacz.pl Jest dobry, ale nie idealny. Brakuje mi wielu rzeczy. Spokojnie mogłyby być jeszcze z dwa, trzy takie portale jak scigacz.pl ! Jest miejsce. Natomiast nie ma już miejsca dla portali samochodowych, jest tego mnóstwo. Czego brakuje ? Np. nie widziałem serwisu o elektronarzędziach, serwisu o majsterkowaniu (pracach remontowych w domu i ogrodzie), porządnego serwisu o AGD. Może coś porządnego z medycyny alternatywnej ? Jest jeszcze sporo nisz do zapełnienia!
Nie dobrze, ze nie wiesz co robić - to źle wróży! (boje się że wszystko stracisz ). Jakbyś wpadła na pomysł to napisz to ocenimy tu czy warto za to sie brać. Tak czy siak - Życzę powodzenia!
Nasz prezydent ? NIE mój!
http://www.bronislawkomorowski.info.pl/
http://www.bronislawkomorowski.tk/
Cudak Tusk i jego cudy: http://www.tuskwatch.pl/ <- rewelacyjna strona.
http://www.bronislawkomorowski.info.pl/
http://www.bronislawkomorowski.tk/
Cudak Tusk i jego cudy: http://www.tuskwatch.pl/ <- rewelacyjna strona.