www.anty-psychiatria.info - polecam!

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Bezpieczny
zaufany użytkownik

www.anty-psychiatria.info - polecam!

Post autor: Bezpieczny »

Dopiero teraz wszedłem na stronę http://www.anty-psychiatria.info/ - tworzoną przez asias2000 - użytkowników tego forum. Bardzo fajna strona, uważam ze warta odwiedzenia i przeczytania. Rok, dwa lata temu na tym forum zgromadziłem też sporo podobnych linków na temat przekrętów dużych koncernów farmaceutycznych. Jestem podobnego zdania co autorzy tej strony i polecam ja wszystkim! Jurek
Nasz prezydent ? NIE mój!
http://www.bronislawkomorowski.info.pl/
http://www.bronislawkomorowski.tk/

Cudak Tusk i jego cudy: http://www.tuskwatch.pl/ <- rewelacyjna strona.
asias2000
antypsychiatra
Kontakt:

Re: www.anty-psychiatria.info - polecam!

Post autor: asias2000 »

Dzięki serdeczne za miłe słowo, Bezpieczny... Staramy sie, bo tylko starać się możemy....

asias2000
Kontakt:
www.anty-psychiatria.info
"Kiedy modlisz się - mówisz do Boga. Kiedy Bóg mówi do ciebie - cierpisz na Schizofrenie" - prof. T. Szasz
Awatar użytkownika
DZIECKO ZDROWIE
zaufany użytkownik

Post autor: DZIECKO ZDROWIE »

A co Antypsychiatria ma do zaoferowania żeby uzdrowić schizofrrenie, bo z tego co zauważyłem to jest raczej fascynacja chorobą a nie chęć uzdrowienia. Chyba że nie wiem wszystkiego.
Ostatnio zmieniony sob sty 02, 2010 10:17 pm przez DZIECKO ZDROWIE, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pawelpabianice
zaufany użytkownik

Post autor: pawelpabianice »

Antypsychiatria ma przede wszystkim na celu zwrócenie uwagi na społeczny kontekst powstania tzw. zaburzeń psychicznych. Leki oczywiście tłumią pewne objawy, ale ich przyczyny usunąć może jedynie stworzenie poczucia bezpieczeństwa osobie ich doświadczających. Dotyczy to zarówno '' nerwic'', depresji i ''schizofrenii''. Są one / te zaburzenia/ sobie znacznie bliższe nim się nam powszechnie wydaje.
To raczej stopień pogrążenia w problemach przystosowawczych. Kultura stawia przed nami wymagania, którym nie zawsze jesteśmy w stanie sprostać. Jestem zwolennikiem teorii jednej psychozy, czyli przeciwnikiem wszystkich sztucznych klasyfikacji, zwłaszcza, że wszystkie poważne, dolegliwości psychiczne leczymy neuroleptykami, a "lżejsze" antydepresantami.
Pozdrawiam. Paweł.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

Ta strona, założona przez ASias2000, jest niebezpieczna - zachęca do rezygnacji z leczenia farmakologicznego i nie oferuje nic konkretnego w zamian (praca z głosami to pomysł autorów, nie poparty żadnymi badaniami, udowadniany naciąganymi argumentami z artykułów psychiatrów, którzy nie zrezygnowali z leczenia farmakologicznego). Dodatkowo jej twórcy szerzą w sposób propagandowy swoją idee "pracy z głosami", nie ujmując całości i złożoności tego zagadnienia, jakim jest choroba psychiczna. Skupiają się jedynie na "pracy z głosami", a przecież wielu chorych nie ma takich obajwów. Dodatkowo przekłamują argumenty z innych artykułów i w sposób wybiórczy nimi operują. Nie są kimś wiarygodnym w dyskusji, raczej kimś, kto chce zachęcić do odwiedzin "swojej strony". Możliwe, że kierują nimi jakieś względy materialne (ilość odwiedzin= wpływy z reklam).
I na koniec dodam jeszcze, że autor informacji pojawiających się na tym forum,Asias2000, nie jest i nigdy nie był leczony psychiatrycznie - powołuje się jedynie na przeżycia swojej żony, co według mnie jest jakimś nieporozumieniem. Jak można bowiem o doświadczeniu choroby psychicznej lub nerwowej opowiadać " z drugiej ręki"?

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
DZIECKO ZDROWIE
zaufany użytkownik

Dzięki droga Moi za wyczerpującą informacje :D
Szczęśliwego Nowego Roku *100 :D :D :D

PS.
Awarat jakiś taki brzydki sobie wybrałaś,
poprzedni był fajniejszy
kuni
zaufany użytkownik

Post autor: kuni »

Antypsychiatria nie pomaga i nie pomoze chorym w zadnym wypadku. Nie ma na to zadnych srodkow. Mojemu synowi pomogly tylko leki i to jedynie Leponex wyciagnal go powoli z urojen. Badania genetyczne w przyszlosci pozwola na lepsze i indywidualne leczenie kazdej choroby i taka jest prawda. Antypsychiatria powinna sie udzielac spolecznie i dzialac przeciw stygmie spolecznej to jest jej zadanie. Dziwie sie tylko ze tak wrogo jest nastawiona do leczenia farmakologicznego. Do tej pory nic nie pomaga w ciezkich przypadkach
schizofreni. Ja licze na efekty nauki medycznej i jej sukcesy a nie na propagande blaznow antypsychiatrie.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

Nie dodałam jeszcze jednej ważnej informacji. Antypsychiatria to ruch społeczny, zapoczątkowany w latach 60 XX wieku. Jego twórcy głosili, że choroba psychiczna często jest narzędziem manipulacji społecznej (co nie mija się z prawdą, zważywszy na to, w jaki sposób traktowano szpitale psychiatryczne w czasach komunizmu - jako sposób na pozbycie się niewygodnych opozycjonistów). Liderzy tego ruchu zwracają tez uwagę na fakt, że często chory jest kimś w rodzaju "najsłabszego ogniowa", że jego choroba, to efekt wynaturzeń środowiska, którym uległ i że jest ona w tym kontekście raczej czymś w rodzaju zdrowego instynktu samozachowawczego, niż chorobą. Że chore jest środowisko, a nie chory psychicznie człowiek.
Jednak Asias2000 nie odwołuje się do tych haseł antypsychiatrii, a sam termin stosuje wybiórczo, w celu lepszego rozreklamowania swoich pomysłów ("praca z głosami"), które z antypsychiatrią nie mają nic wspólnego!

Pozdrawiam.m.

PS: Mniszek, postaram się w najbliższym czasie zmienić avatar. Obawiam się jednak, że "jeszcze się taki nie narodził, coby wszystkim dogodził" ;)
Awatar użytkownika
DZIECKO ZDROWIE
zaufany użytkownik

moi pisze:PS: Mniszek, postaram się w najbliższym czasie zmienić avatar.
O avaracie tak mi się pomyślało (to nic ważnego).
kuni
zaufany użytkownik

Gdybyscie wiedzieli cala prawde o Antypsychiatrii to by wam uszy stanely. Kto ja wspiera i na nia lozy. Kto ma interes tu naprawde, co i kto sie za nia kryje. Czlowiek jest naprawde naiwny. i nawet ci ktorzy w niej siedza sie angazuja bez pojecia dla kogo sluza. Moze gdyby mieli wiecej wiedzy to by sie zastanowili. Najgorsze jest to ,ze to ze Antypsychiatria sama soba nie steruje ,tu sa hierarchie na wysokim szczeblu
lacznie z czlonkami takimi jak prawnicy, media i czlonkowie Praw Czlowieka a nawet burmistrz miasta. Po zapoznaniu sie z tym tematem jestem teraz oswiecona. Jak moglam byc tak naiwna. Propaganda Antypsychiatrii jest bardzo silna i kto ja wspiera i za nia sie chowa, to wiedza tylko nieliczni chyba. Tylko przez przypadek doszlam do tego. Za pieniadze kupisz wszystko, niestety. A szczegolnie tego baranka ktory wiezy ze dziala w dobrej wierze i dla czowieka. Glupota ludzka nie zna granic. Ja tez do nich nalezalam. Dopiero teraz mi sie oczy otwieraja. Zycze wam tego samego tak naprawde od serca. Bo nic nie jest podlejsze jak wykorzystanie ludzkiej slabosci.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

Kuni, podaj więcej faktów.
rofi
zaufany użytkownik

Post autor: rofi »

Dziękuję Wam za uwagi o antypsychiatrii - dużo mi rozjaśniły. Wydaje mi się, że powinniśmy działać w dwóch sferach:
1) sfera społeczna: tutaj postulaty antypsychiatrii mogą się przydać. Powinniśmy brać przykład ze środowisk gejowskich - organizować ruchy społeczne, które sprawią, że społeczeństwo przestanie się nas bać i nas dyskryminować (warto przypomnieć, że dopiero w 1973 roku Amerykańskie Towarzystwo Psychiatryczne wykreśliło homoseksualność z międzynarodowej listy zaburzeń psychicznych)

2) sfera indywidualna: moim zdaniem stosowanie w procesie swojego zdrowienia postulatów antypsychiatrii to samobójstwo! Praca z głosami to jakieś nieporozumienie! Mogę się z Wami tylko podzielić własnym doświadczeniem. W swoim życiu raz stwierdziłem, że jestem zupełnie zdrowym psychicznie człowiekiem, mogę robić co chcę, a branie leków to już dla mnie zamierzchła przeszłość. Po trzech miesiącach byłem w szpitalu psychiatrycznym! Świadomość własnej choroby jest paradoksalnie oznaką zdrowia...
mój blog - [krajobrazy psychotyczne] - http://rofitek.blogspot.com
rofi
zaufany użytkownik

Post autor: rofi »

Tak sobie też myślę, że antypsychiatria może być przejawem jakiejś głębokiej nieakceptacji siebie. Uważam, że jestem zdrowy, bo nie akceptuję siebie słabego, chorego, upokorzonego... Tymczasem akceptacja samego siebie i pokochanie swojej słabości i swoich zranień - to chyba jedyny sposób na wewnętrzną harmonię. Miłość do swoich słabości nie polega na tym, by kłamać, że ich nie ma (jestem silny i mocny). Pokochanie swojej słabości to powiedzenie: jestem chory psychicznie i kocham siebie, bo jestem fajny, po prostu :wink:
mój blog - [krajobrazy psychotyczne] - http://rofitek.blogspot.com
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

Samemu miałem wrażenie, że postulaty antypsychiatrii pochodzą z życzliwości, dobrej woli i otwartego serca na słowa osób chorych, którzy zaprzeczają swojej chorobie, czyli w sumie dobre serce bez zrozumienia istoty sprawy tj. faktu, że skargi osób chorych odzwierciedlają chorą wizję ich stanu i sytuacji.
Całkiem możliwe, że także inne nurty społeczne zaczęły przykładać do tego swoje trzy grosze, jak sugeruje Kuni. Szkoda, że Kuni nie podała więcej faktów wraz z źródłami.
kuni
zaufany użytkownik

Zbyszku poslalam juz wiele materialow jak dziala antypsychiatria na zachodzie.Czy juz wszystko przejrzales. Jakich dowodow szukasz? Poslalam rowniez tobie o ukrytych organizacjach wspierajacych antypsychiatrie. Gdyby nie bylo psychiatrie, nie powstala by antypsychiatria. Gdyby nie bylo prawice nie bylo by i lewicy (partia).Prezydentem kazdego przedsiebiorstwa i organizacji jest konsument.
Azeby sprzedac ideologie lub towar musi byc dobra propaganda. Skeptyk bedzie zawsze szukal i bedzie skeptyczny do wszystkiego, musi sprawdzic wszystko. Ja mam doswiadczenie duze bo chcialam
koniecznie pomoc, wiec probowalam wszystkiego i wrucilam spowrotem do psychiatrii. A bylam juz przed laty ostrzegana i mowiono mi bedzie pani szukac wszedzie i wszelkich metod zeby syna uzdrowic. I ta droga tez szlam. Nikt nie potrafi wyleczyc pewnych chorob a wszyscy maja dobre checi.
Moze nauka jeszcze nie jest tak daleko. Ale pseudo nauka nic nie potrafi a duzo obiecuje. Na zakonczenie podam jeszcze jeden link i koncze moja wypowiedz. Prawda zawsze lezy po srodku, mysle. http://www.agpf.de/Heilung-durch-Wegdefinieren.htm. Kto szuka ten znajdzie. Wiec szukajcie i wy. I zycze wam powodzenia
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

Witaj Kuni, z pewnością istnieje szerokie pole nadużyć wobec osób chorych i najróżniejsze formy szarlatanerii. Jestem Ci niezmiernie wdzięczny, że o tym piszesz. Nie pisz jednak do mnie jak do osoby rozstrzygającej o słuszności tych zarzutów. Jestem tylko informatykiem dbającym o forum, który ma własne wahania, własną chorobę i z pewnością jeszcze wiele naiwności.

Dlatego nie jestem w stanie tego wszystkiego rzeczowo ocenić. To forum może jednak podać dalej to ostrzeżenie, które sama tu zamieścisz. Przypomnij proszę inne linki. Będę Ci także wdzięczny za przetłumaczenie wybranego istotnego zdania, które każdy powinien usłyszeć, a mamy je tylko po niemiecku.
Awatar użytkownika
DZIECKO ZDROWIE
zaufany użytkownik

kuni pisze:(...) Ja mam doswiadczenie duze bo chcialam koniecznie pomoc, wiec probowalam wszystkiego i wrucilam spowrotem do psychiatrii. A bylam juz przed laty ostrzegana i mowiono mi bedzie pani szukac wszedzie i wszelkich metod zeby syna uzdrowic. I ta droga tez szlam. Nikt nie potrafi wyleczyc pewnych chorob a wszyscy maja dobre checi.
Może nikt nie wyleczy schizofrenii, ale można poprawić komfort życia i samopoczucie osobom chorym. Przecież sposoby takie jak : malowanie ,taniec są stosowane i podobno działają o ile chory je lubi. A czego Ty próbowałaś (jakich metod i z jakim skutkiem ?) ?
kuni
zaufany użytkownik

Heilung-durch-Wegdefienieren oznacza :Uzdrowienie poprzez zaprzeczenie. Zdobylam doswiadczenie na polu pseudonauki:Uzdrowiciele publiczni, Bioenergetyka, Ezoteryka, Odnowa ducha swietego (rekolekcje), religie, uzdrowiciele charyzmatyczni, antypsychiatria. Wydalam 10 000 euro na moje doswiadczenie. Nic nie uzdrowilo mojego syna. Wracam wiec zatem spowrotem do wiedzy nauki udowodnionej czyli do nauk racjonalistycznych." Zrobic nie jest jeszcze glupota ale powtarzac go na pewno". Ja swoje zaplacilam za moja glupote i jestem przekonana ze inni ja tez zaplaca. Nawet inteligentni i wybitni, poniewaz glupota nie zna granic.
Awatar użytkownika
DZIECKO ZDROWIE
zaufany użytkownik

Smutne kuni
zbyszek pisze:Jestem tylko informatykiem dbającym o forum
A to mam pomysła :D może by wstawić shoutbox na główną strone forum, co by można sobie czasami pogadać. Nie wtajemniczałem się w to zbytnio, ale znalazłem coś takiego :
http://webmade.org/porady/shoutbox-php.php
Unknown
zaufany użytkownik
Status: Schizo
Kontakt:

Post autor: Unknown »

403 forbidden z roznych adresow ip, wyglada na to, ze polecana strona zostala zamknieta i nie jest juz dostepna w clearnecie. Po przejsciu na str. tez wyswietla wam blad dotyczacy braku zezwolen?
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
ODPOWIEDZ

Wróć do „antypsychiatria”