ile zarabia psychiatra, psycholog, psychoterapeuta?
Moderator: moderatorzy
-
- zaufany użytkownik
ile zarabia psychiatra, psycholog, psychoterapeuta?
ile zarabia psychiatra? ile zarabia zwykły psycholog, a ile zarabia psycholog kliniczny? ile zarabia psychoterapeuta? i prosze mi bez tekstow typu:
"Dokładnie tyle, ile chce. Zależy to od tego, gdzie pracuje i ile pracuje. Z tego co obserwuje, wielu psychologów pracuje w wielu miejscach jednocześnie. Na przykład mają swoje prywatne praktyki, wykładają na uczelni, piszą artykuły do pism itd."
mnie obchodzą tylko liczby, a nie jakies tam jakies tlumaczenie sie.
"Dokładnie tyle, ile chce. Zależy to od tego, gdzie pracuje i ile pracuje. Z tego co obserwuje, wielu psychologów pracuje w wielu miejscach jednocześnie. Na przykład mają swoje prywatne praktyki, wykładają na uczelni, piszą artykuły do pism itd."
mnie obchodzą tylko liczby, a nie jakies tam jakies tlumaczenie sie.
-
- zaufany użytkownik
Re: ile zarabia psychiatra, psycholog, psychoterapeuta?
Nie jestem żadnym z wyżej wymienionych, ale dla mnie to pytanie takie jak ile zarabiasz mając własną firmę?
Przecież to zależy chociażby od ilości klientów (pacjentów), od tego czy ktoś pisze tak jak wspomniałeś do czasopism czy nie itd.
Przecież to zależy chociażby od ilości klientów (pacjentów), od tego czy ktoś pisze tak jak wspomniałeś do czasopism czy nie itd.
"Oddech weż, już najgorsze jest za Tobą
W końcu gdzieś, bedzie lepiej, daje słowo
nie bój sie uwierz w siebie masz juz wszystko
poczuj więc , ze przed Tobą cała przyszłość
przecież wiesz "
W końcu gdzieś, bedzie lepiej, daje słowo
nie bój sie uwierz w siebie masz juz wszystko
poczuj więc , ze przed Tobą cała przyszłość
przecież wiesz "
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Wydaje mi się, że kluczem w zarobkach psychologów, psychoterapeutów i psychiatrów jest miejsce ich pracy - w dużym mieście zarobki mogą być faktycznie duże, natomiast w bardzo małych miejscowościach, raczej pewnie na granicy płacy minimalnej (bo prywatnej praktyki raczej nie da się prowadzić, ze względu na brak anonimowości, itd).
Pozdrawiam.m.
Pozdrawiam.m.
Ja za terapie płacę 100 zl/h. Tak jak pisalem jest to dr. n. med. II specjalizacja psychiatrii, certyfikat psychoterapeuty PTP i naprawde kolosalne doświadczenie w terapii. Patrząc z perspektywy mojej terapii sa to dobrze wydane pieniadze(choc fakt ze odbylem juz ponad 100 sesji), mam to szczęście ze pieniądze na terapie daja rodzice(wiem z enie wszyscy maja tak dobrze)
- savior
- bywalec
- Status: zawód? jeszcze nikt się na mnie nie zawiódł
ponad 100 sesji? kolejna dojna krowa, bez obrazy.
na pewno wielokrotność mojej renty albo nawet wielokrotnatność
- savior
- bywalec
Swoja drogą - jesli za 45 min. prywatnie dostaje ok 80 zł, hmmm. Kto Ci tyle zarabia w godzine? Nie mówie o jakiś gwiazdach, biznesmenach itp; tylko o zwykłych zjadaczach bochenka chleba.
To jest czysty biznes. Rodzi sie też pokusa aby takiego pacjenta "sesjować" w nieskończoność. Dojna krowa:)
To jest czysty biznes. Rodzi sie też pokusa aby takiego pacjenta "sesjować" w nieskończoność. Dojna krowa:)
- moi
- moderator
- Kontakt:
Ale przecież skuteczność pracy psychiatry jest mierzona stanem zdrowia jego pacjentów - jeśli nic się nie zmienia, nie poprawia, to szuka się innego psychiatry. W ten sposób, ci, którzy szukają pacjentów - "dojnych krów", w efekcie tracą ich. Nabrać się może jeden na 20 pacjentów, moim zdaniem.savior of the damned pisze:Swoja drogą - jesli za 45 min. prywatnie dostaje ok 80 zł, hmmm. Kto Ci tyle zarabia w godzine? Nie mówie o jakiś gwiazdach, biznesmenach itp; tylko o zwykłych zjadaczach bochenka chleba.
- savior
- bywalec
Moi - tutaj miałem na myśli stricte psychologów, nie psychiatrów. Mam propozycje, aby mieć sesje raz w tygodniu(babka mi mówi, że analizowała podobnego kolesia przez rok raz w tygodniu). gdybym mial to robic prywatnie, to chyba poszedłbym z torbami. A tu już ktoś mówił, ze mial ponad 100 sesji i płaci za nie. jaki jest sens? Naprawdę - zainwestowałbym te pieniądze znacznie lepiej. Coś "zbudował", to tez poprawiłoby stan psychiczny - jakieś udane przedsięwzięcie. a choćbym i kupił jakieś książki psychoterapeutyczne, psychologiczne - pełno tego na półkach.
Poza tym ileż można babrać człowiekowi w podswiadomości, ileż rozdrapywania ran, rok, dwa?10?
Takie terapie powinny trwać w miare krótko.
Druga sprawa - z tego co zauwazyłem, to terapie opierają sie wyłącznie na psychoanalizie. Nie znam się dokladnie, ale jest to wymysł freuda z XIX w.; wielu krytykowało tę metodę; poza tym jest cos takiego jak psychologia humanistyczna, wydaje mi się bardziej konkretna. Chodziłem do kilku psychologów i nie pomogli mi ani na jotę. No, żebym nie skłamał, najfajniesza byla taka Dobrzańska, która prowadziła mnie w depresji, jeszcze przed psychozą. Jej rady były naprawdę konkretne. "Jest tak a tak"
a w innych przypadkach "terapia" z psychologiem byla... scenariusz byl zawsze podobny:
ja nawijam: a ona: aha, yhy, mhm, byc może. Do widzenia, widzimy sie za dwa tygodnie. często jeszcze było tak ze nie mogła poświecić mi tych pełnych 40 min, tylko skracało sie do 10 np. Zawsze znalazła jakąs wymówkę. A ja specjalnie jechałem 60 km na "spotkanie".
Wydaje mi sie że taka , nazwijmy terapia w duzej mierze zależy od nas samych. Musimy wiedzieć czego chcemy i czego oczekujemy od terapeuty. Wtedy moze beda jakieś skutki.
Poza tym ileż można babrać człowiekowi w podswiadomości, ileż rozdrapywania ran, rok, dwa?10?
Takie terapie powinny trwać w miare krótko.
Druga sprawa - z tego co zauwazyłem, to terapie opierają sie wyłącznie na psychoanalizie. Nie znam się dokladnie, ale jest to wymysł freuda z XIX w.; wielu krytykowało tę metodę; poza tym jest cos takiego jak psychologia humanistyczna, wydaje mi się bardziej konkretna. Chodziłem do kilku psychologów i nie pomogli mi ani na jotę. No, żebym nie skłamał, najfajniesza byla taka Dobrzańska, która prowadziła mnie w depresji, jeszcze przed psychozą. Jej rady były naprawdę konkretne. "Jest tak a tak"
a w innych przypadkach "terapia" z psychologiem byla... scenariusz byl zawsze podobny:
ja nawijam: a ona: aha, yhy, mhm, byc może. Do widzenia, widzimy sie za dwa tygodnie. często jeszcze było tak ze nie mogła poświecić mi tych pełnych 40 min, tylko skracało sie do 10 np. Zawsze znalazła jakąs wymówkę. A ja specjalnie jechałem 60 km na "spotkanie".
Wydaje mi sie że taka , nazwijmy terapia w duzej mierze zależy od nas samych. Musimy wiedzieć czego chcemy i czego oczekujemy od terapeuty. Wtedy moze beda jakieś skutki.
Jeśli psycholog wydaje z siebie tylko dźwięki w rodzaju uhm to moim zdaniem nie warto chyba że lubisz rozmawiać sam ze sobą. Ja jestem ze swojej zadowolona, mimo, że jest młoda i niedoświadczona. Stosuje wypowiedzi w stylu badającym i rozumiejącym. Mam nadzieje, że nauczę się na czym polega poprawna komunikacja i jak patrzeć na siebie "z boku". Wkładam w to wiele wysiłku.
- moi
- moderator
- Kontakt:
Savoir, terapie mogą być krótko- i długoterminowe. Mogą być oparte na psychoanalizie, lub behawioralno-poznawcze. Te ostatnie w ogóle nie babrają się w podświadomości, czy przeszłości pacjenta, tylko zajmują się samym problemem - np. problemem jest lęk przed ludźmi i z tym się pracuje. Aż do ustąpienia objawów.
Każdy wybiera, co mu bardziej pasuje. W tej chwili jest bardzo wiele ofert, jeśli chodzi o psychoterapię. Niekoniecznie musi się ona opierać na psychoanalizie. Właściwie psychoanaliza to już przeżytek.
Pozdrawiam.m.
Każdy wybiera, co mu bardziej pasuje. W tej chwili jest bardzo wiele ofert, jeśli chodzi o psychoterapię. Niekoniecznie musi się ona opierać na psychoanalizie. Właściwie psychoanaliza to już przeżytek.
Pozdrawiam.m.
- savior
- bywalec
ooooo, to ciekawe. Tylko, że mój psycholog chce mi właśnie analize robić. To moge poprosić ta behawioralną? A moze ona innej nie potrafi
- moi
- moderator
- Kontakt:
Może nie potrafić i nie ma się z czego śmiać, bo żeby zdobyć uprawnienia do przeprowadzania psychoanalizy, czy terapii poznawczo -behawioralnej trzeba odbyć specjalne kursy, szkolenia, itd. Nie ma takiego terapeuty, który specjalizowałby się we wszystkich rodzajach terapii - każdy ma "swoją działkę".savior of the damned pisze:ooooo, to ciekawe. Tylko, że mój psycholog chce mi właśnie analize robić. To moge poprosić ta behawioralną? A moze ona innej nie potrafi
Są tacy, oczywiście.moi pisze:Nie ma takiego terapeuty, który specjalizowałby się we wszystkich rodzajach terapii - każdy ma "swoją działkę".
Trzeba natomiast dużego doświadczenia w zawodzie, żeby opanować wiele paradygmatów.
Chętnie podam na PW namiary na specjalistę z ponad 30-letnim, wciąż czynnym doświadczeniem w zawodzie (psycholog kliniczny, pracuje w szpitalu, w sądzie, policji... itp.).
Zapraszam do rozmowy na czacie.
- savior
- bywalec
Chętnie poznam te namiary, podaj na priva, proszę;)
pozdrawiam
pozdrawiam
Prawda. W dodatku była ona niezbyt skuteczna i trudna w realizacji, niosąca za sobą ryzyko znacznego pogorszenia się stanu pacjenta a co za tym idzie ryzyko samobójstwa.moi pisze:Właściwie psychoanaliza to już przeżytek.
Aktualnie bazuje na psychoanalizie nurt psychodynamiczny. Różni się tym, że opiera się on także na wciąż aktualizowanej wiedzy nt. funkcjonowania organizmu na poziomie biologicznym. Czyli jest o dekadę dalej, dlatego skuteczny.
Co do tematu tego wątku. Moi wspomniała, że ich zarobki są uzależnione od miejsca wykonywania zawodu. Ja dodam jeszcze, że państwowe szpitale płacą dość marnie i zarobki wynoszą średnio w granicach 3000zł na rękę miesięcznie (i to w przypadku specjalisty z dużym stażem i dorobkiem zawodowym) i to dotyczy tak psychiatrów(za wyjątkiem pełnienia takich funkcji, jak np. ordynator), jak psychologów klinicznych.
Savior, jak chodzi o motyw "dojnej krowy", to bez różnicy czy doił będzie psychiatra czy psycholog . Dojenie jest możliwe chyba tylko w praktyce prywatnej. Jednak, jak już Moi wyżej napisała, nie bardzo się to opłaca. Klienci oceniają terapeutę (lekarza, czy psychologa) pod względem skuteczności. Jeśli wyjątkowo długo (dłużej, aniżeli mieściło by się to w granicach normy przy danej technice terapeutycznej) nie widać żadnej poprawy, to naturalnie klient przecież nie będzie zadowolony i albo pójdzie do konkurencji, albo sobie całkiem odpuści leczenie, a to znów godzi w etykę zawodu.
Oczywiście, przy obecnej sytuacji prawnej regulacji zawodu psychologa, jest dziura, którą wykorzystują różni "szamani" nazywając firmę np. "gabinet psychologiczny" a siebie tytułując "psychologiem" i mają gdzieś jakąkolwiek etykę, skoro nawet studiów nie ukończyli (o ile w ogóle, jak się dobrze trafi, faktycznie posiadają jakąś wiedzę w temacie...). Przed nimi przestrzegam. Zawsze należy zrewidować wykształcenie i uprawnienia psychologa (bo lekarza już trudniej "udać", choć udając się prywatnie tez nie zaszkodziło by zrewidowanie prawa do wykonywania zawodu ).
Zapraszam do rozmowy na czacie.
- savior
- bywalec
Oczywiscie, ze prywatni. Na fundusz doją tylko Twoje życiowe soki, prywatnie także kasę.
Można na to spojrzeć jeszcze inaczej. Ja teoretycznie powinienem zazywać 600mg Solianu. Wychodzi 3 opakowania na mc. 1 op. kosztuje ok 125 zł. Czyli miesięczne "leczenie " kosztuje państwo 375 zł. A "przemiał farmaceutyczny" tylko zaciera ręce.
Można na to spojrzeć jeszcze inaczej. Ja teoretycznie powinienem zazywać 600mg Solianu. Wychodzi 3 opakowania na mc. 1 op. kosztuje ok 125 zł. Czyli miesięczne "leczenie " kosztuje państwo 375 zł. A "przemiał farmaceutyczny" tylko zaciera ręce.
savior of the damned pisze:ooooo, to ciekawe. Tylko, że mój psycholog chce mi właśnie analizę robić. To mogę poprosić ta behawioralną? A może ona innej nie potrafi
To dziwne - ja słyszałam, że psychotykom nie zaleca się psychoanalizy - jesteśmy zbyt wrażliwi...
- savior
- bywalec
ależ tak:) nie możemy tez medytować, śnić świadomie, poddawać się hipnozie, pić alkoholu, blblble itd.
najlepiej zamknąć sie w domu i spać całą dobę
a tak poważnie - też słyszałem że psychoanaliza raczej jest do bani.
savior of the damned pisze:ależ tak:) nie możemy tez medytować, śnić świadomie, poddawać się hipnozie, pić alkoholu, blblble itd.
Mój lekarz jest OK, np. mówił, że alkoholu podobno pić przy lekach, które biorę, nie wolno, ale według niego jak sobie czasem chlapnę, to nic mi się nie stanie - byleby się nie upijać i nie przesadzać, bo alkohol i u zdrowego powoduje stany depresyjne (właśnie sobie teraz popijam likierek ). Medytować też mi pozwolił, tylko się umówiliśmy, że będę też zajmować się wysiłkiem fizycznym (basen, spacer). Jak robił mi psychoterapię, to wybrał ujęcie integrujące: czasem po prostu mnie wspierał, a czasem, jak byłam w lepszej formie, to tez rozmawialiśmy o dzieciństwie i trudnych wydarzeniach - to tak jakby ujęcie psychodynamiczne było. Ale psychoanalizę zdecydowanie odradzam. Kiedyś fascynował mnie Freud i właśnie analiza i zdecydowałam się na psychoanalizę - skończyło się to ostrą psychozą i przymusowym leczeniem. Psychotyków nie wolno analizować. Robił to z psychoanalityków chyba tylko Lacan i dalej robią lacaniści, którzy według mnie są pier dolnięci.