Potrzebuję pomocy

relacje rodzinne i ogólnie interpersonalne

Moderator: moderatorzy

Gość

Potrzebuję pomocy

Post autor: Gość »

Zdecydowałam sie napisać, ponieważ mamy poważny problem z siostrą. Chodzi o moją mamę. Od już bardzo długiego czasu mama zaczyna przejawiac coś na miarę manii prześladowczej. Uważa, że jest obserwowana, że ma telefon na podsłuchu, że ktoś nami steruje (chodzi o zachowanie). Z czasem zaczęło się to coraz bardziej nasilać. Moja mama mieszka w innej miejscowości niż ja i siostra. Teraz przyjechała do siostry, żeby zobaczyć wnuka (moja siostra jakiś czas temu urodziła syna). No i tu zaczęło. Wyszły z moją siostrą na spacer. Na ławce siedziała jakaś kobieta. Moja mama zaczęła karmić gołębie o co ta kobieta się przyczepiła, bo gołebie srają itd.. Wynikła kłótnia i w pewnym momencie mama powiedziała: Ja wiem, że pani jest nasłana i robi pani to specjalnie... . Zaczynamy się bać z siostrą, że mama albo zrobi sobie krzywdę albo rzuci się na kogoś. Ostatnio powiedziała do mojej siostry, że gdyby umarła to nie będzie to śmierć naturalna. Siostra była już u psychiatry i pytała co robić. Lekarz stwierdził, że to prawdopodobnie schizofremia i musimy mamę do niego przyprowadzić, żeby zacząć leczenie. Tylko jak to zrobić? Na siłę mam mamę ciągnąć? Jesteśmy obie z siostrą w kropce. Myślimy też o wizycie domowej.Bardzo Was proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

ila lat ma mama ?
wiem, że podejrzliwość u osób starszych jest dość częsta, to niekoniecznie musi być schizofrenia. trzeba innych symptomów.
osoby w podeszłym wieku często dostają leki psychotropowe - znany przykład - waleriana

zaproście lekarza do domu jeśli nie uda się mamy namówić na wizytę.
warto postarać się wytłumaczyć jej z życzliwością, że to co odczuwa to przeciążony umysł
ODPOWIEDZ

Wróć do „rodzina i otoczenie”