przetestuj swoje możliwości
Moderator: moderatorzy
przetestuj swoje możliwości
witam podsylam adres do sciagniecia programu sprawdzajacego funkcje poznawcze a przy okazji na stronie mozna troche poczytac. Pozdrawiam
http://www.latwiej.pl/
http://www.latwiej.pl/
Re: przetestuj swoje możliwości
Zaburzenia poznawcze
to z poradnika schizofrenia
" zaburzenia poznawcze można rozważać jako odzielny stan nie wynikający bezpośrednio z objawów schizofrenii albo jako trzecią kategorię bjawów schizofrenii, obok objawów pozytywnych i negatywnych. Funkcje poznawcze odnoszą się do procesów myślowych, które odpowiedzialne są za następujące obszary:uczenie się, pamięć, utrzymanie uwagi, prędkość przetwarzania informacji, rozwiązywanie problemów i planowanie, ocena sytuacji. Obniżenie sprawności poznawczej zmniejsza zdolność logicznego rozumowania i znacząco zmniejsza jakość życia. Zaburzenia poznawcze są powszechne wśród chorych na schizofrenię. W jednym z badań 85% pacjentów będących w stanie zdrowia bliskim całkowitemu wyzdrowieniu nadal wykazywało zaburzenia poznawcze "
to z poradnika schizofrenia
" zaburzenia poznawcze można rozważać jako odzielny stan nie wynikający bezpośrednio z objawów schizofrenii albo jako trzecią kategorię bjawów schizofrenii, obok objawów pozytywnych i negatywnych. Funkcje poznawcze odnoszą się do procesów myślowych, które odpowiedzialne są za następujące obszary:uczenie się, pamięć, utrzymanie uwagi, prędkość przetwarzania informacji, rozwiązywanie problemów i planowanie, ocena sytuacji. Obniżenie sprawności poznawczej zmniejsza zdolność logicznego rozumowania i znacząco zmniejsza jakość życia. Zaburzenia poznawcze są powszechne wśród chorych na schizofrenię. W jednym z badań 85% pacjentów będących w stanie zdrowia bliskim całkowitemu wyzdrowieniu nadal wykazywało zaburzenia poznawcze "
Zaburzenia poznawcze cz.II
" Chorzy na schizofrenię zwykle osiągają słabe wyniki w licznych testach sprawdzających sprawność intelektualną. Podczas gdy zadania rutynowe i dobrze opanowane, takie jak czytanie lub liczenie w pamięci, są często nie zakłucone, inne zadania poznawcze, szczególnie te wymagające elastycznego podejścia do rozwiązywania problemu, są często poważnie zaburzone. Panuje zgodność przekonań co do tego, że pacjenci ze schizofrenią wykazują zaburzenia w trzech głównych obszarach poznawczych. Są nimi pamięć, uwaga i funkcje wykonawcze. "
ustosunkujcie się co do powyższego co o tym myślicie
" Chorzy na schizofrenię zwykle osiągają słabe wyniki w licznych testach sprawdzających sprawność intelektualną. Podczas gdy zadania rutynowe i dobrze opanowane, takie jak czytanie lub liczenie w pamięci, są często nie zakłucone, inne zadania poznawcze, szczególnie te wymagające elastycznego podejścia do rozwiązywania problemu, są często poważnie zaburzone. Panuje zgodność przekonań co do tego, że pacjenci ze schizofrenią wykazują zaburzenia w trzech głównych obszarach poznawczych. Są nimi pamięć, uwaga i funkcje wykonawcze. "
ustosunkujcie się co do powyższego co o tym myślicie
macie jakies bezplatne testy na IQ? bo w internecie znalazlam i nawet sobie zzrobiłam ale za wynik musiałam zaplacic droga esmsowa, co fajne wyszlo mi ponad przecietnie 120 a nie uwazam zebym była w oswieceniu swej intelektualnosci, wrecz uwazam sie za otepiona, ktora nie wie za bardzo jak mowi co wyraza soba, taki jakis mało modulowany afekt,co ciekawe po zmniejszeniu ketileptu z 600mg na 500 mg dziennie moge powiedziec ze czuje sie pod tym wzgeledem troche lepiej, poradzcie mi cos.......? chce odstawienia lekow, nie mam urojen ani omamow(hmm oprocz takich dziwnych głosow w głowie w czasie gdy ukladam sie do snu, słysze muzyke, raz sie zastanawiałam nawet czy nie jest właczone radio, slysze tez wołanie mojego imienia, hehe ale moze to dlatego ze bardzo czesto slucham muzyki i bardzo czesto slysze wołanie mojego imienia w rzeczywisctosci ;p głownie przez moich rodzicow).Czuje ze mam otepienie w emocjach i myslach dlatego trudno mi o kontakty interpersonalne co mnie najbardziej boli:( bo czuje sie przez to starsznie osamotniona, odrzucana, nie umiem zawalczyc o swoje. Ciągle mysle ze jestem za mało taktowna ze powiedzialam cos nie tak, i to mnie dobija w codziennosci.Nie umiem sie zaprzyjaznic zakochac, taka chodzaca roslinka, ktora chodzi na studia i cały czas ksobne. Mysle ze gdybym miala kontrole nad swoim zachowaniem, mowieniem, umiała analizowac i myslenie byłoby lepsze ten problem by zniknał.......i widze jedna przyczyne tego stanu........otoz te gowniane leki!!!!!!!! to te jebane medykamenty mnie tak załatwiaja, jeszcze niedawno myslałam non stop o samobojstwie, teraz mam nadzieje, bo widze delikatna poprawe,aha i mam pytania po 1 ile trwa odtswienie lekow 2 po drugie choruje na zespol paranoidalny mialam jeden rzut lekarz powinien zgodzic sie na odstawienie......prawda?3 po jakim okresie odstwienia mozna pooczuc sie naprawde zdrowa?
a chciałam poprawic bo te głosy słyszalam akle podczas gdy lezalam na łozku i miałam doła z 6 dnia z kolei nie słyszalam ich raczej zbytnio wczesniej tzn wtedy tylko gdy mialm tylko zle usrtawiona dawke lekow, mysle ze nie ma sie czym martwic
witaj Paulino
moze nie powinnam sie wypowiadac bo nie jestem lekarzem ale ja tez mam ten zespol, mialam tylko raz rzut choroby i raz szpital, lecze sie juz 18 lat i lekarz mowi ze leki do konca zycia. Przede wszystkim sluchaj co mowi lekarz bo ja nawet musialam zmienic leki bo gorzej sie czulam. Nie podejmuj pochopnych decyzji ja uwazam ze lepiej brac leki niz swirowac.Pozdrawiam
moze nie powinnam sie wypowiadac bo nie jestem lekarzem ale ja tez mam ten zespol, mialam tylko raz rzut choroby i raz szpital, lecze sie juz 18 lat i lekarz mowi ze leki do konca zycia. Przede wszystkim sluchaj co mowi lekarz bo ja nawet musialam zmienic leki bo gorzej sie czulam. Nie podejmuj pochopnych decyzji ja uwazam ze lepiej brac leki niz swirowac.Pozdrawiam