Dodatek dopełniający - I grupa ZUS - 2520zł miesięcznie

właściwa organizacja opieki nad chorymi

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Swine
bywalec

Dodatek dopełniający - I grupa ZUS - 2520zł miesięcznie

Post autor: Swine »

https://kadry.infor.pl/kadry/ubezpiecze ... kiedy.html
Sejm uchwalił wyczekiwaną wiele lat regulację prawną uprawniającą do otrzymania specjalnego dodatku, tzw. dodatku dopełniającego. Świadczenie nie jest jednak przeznaczone dla tak dużej grupy jak to pierwotnie zapowiadano, ale tak czy inaczej od 2025 r. dodatek otrzymają osoby, które są uprawnione do renty socjalnej, które są całkowicie niezdolne do pracy i samodzielnej egzystencji. To i tak dużo, podkreślają rodzice i opiekunowie, szczególnie osób z niepełnosprawnościami, którzy świadczenia przeznaczą np. na dodatkowe rehabilitację. Ustawa z dnia 27 września 2024 r. o zmianie ustawy o rencie socjalnej oraz niektórych innych ustaw (dalej jako: ustawa).
Można składać, wypłaty będą od maja, ale się kumulują pieniądze od złożenia wniosku.
🌈🦋 WRÓŻKA
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Re: Dodatek dopełniający - I grupa ZUS - 2520zł miesięcznie

Post autor: amigo »

ciekawa informacja. Ja, a raczej mama na mnie dostaje zasilek 150 €. Mialem rozmowe z pracowniczka socjalna i lekarzem i stwierdzli, ze nalezy mi sie taki dodatek.
Zdrowaśny
zaufany użytkownik

Post autor: Zdrowaśny »

Swine pisze: wt gru 31, 2024 9:15 am https://kadry.infor.pl/kadry/ubezpiecze ... kiedy.html
Sejm uchwalił wyczekiwaną wiele lat regulację prawną uprawniającą do otrzymania specjalnego dodatku, tzw. dodatku dopełniającego. Świadczenie nie jest jednak przeznaczone dla tak dużej grupy jak to pierwotnie zapowiadano, ale tak czy inaczej od 2025 r. dodatek otrzymają osoby, które są uprawnione do renty socjalnej, które są całkowicie niezdolne do pracy i samodzielnej egzystencji. To i tak dużo, podkreślają rodzice i opiekunowie, szczególnie osób z niepełnosprawnościami, którzy świadczenia przeznaczą np. na dodatkowe rehabilitację. Ustawa z dnia 27 września 2024 r. o zmianie ustawy o rencie socjalnej oraz niektórych innych ustaw (dalej jako: ustawa).
Można składać, wypłaty będą od maja, ale się kumulują pieniądze od złożenia wniosku.
Dobra, krótka piłka. Swine pokaż mi osobę chorą na schizofrenie, która ma całkowitą niezdolność do pracy i SAMODZIELNEJ EGZYSTENCJI?
Awatar użytkownika
Swine
bywalec

Post autor: Swine »

Chodzę do ŚDSu i 1/4. Coś na komisji ściemniałem, że nie pamiętam o lekach i rodzice mi wydzielają, ale to nie wystarczy do I grupy.
🌈🦋 WRÓŻKA
Awatar użytkownika
GagatkA
bywalec

Post autor: GagatkA »

zdrowy pisze: wt gru 31, 2024 2:24 pm Dobra, krótka piłka. Swine pokaż mi osobę chorą na schizofrenie, która ma całkowitą niezdolność do pracy i SAMODZIELNEJ EGZYSTENCJI?
No właśnie...
ODPOWIEDZ

Wróć do „opieka medyczna i społeczna, praca, prawo”