Uczucie duszenia

Proszę pisać w części ogólnej tego działu jeśli temat nie pasuje do żadnego z poddziałów.

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
TriumfalnaTurkawka
zaufany użytkownik

Uczucie duszenia

Post autor: TriumfalnaTurkawka »

Uczucie duszenia się niemożność wykonania kolejnego oddechu. Ma kto z was tak.
Z każdą przeciwnoscia mozna wygrac.
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Re: Uczucie duszenia

Post autor: miś wesołek »

Tak. Nerwica lękowa. Lek napadowy. Ataki paniki. W tych hasłach szukaj.

Totalnie zjebane gówno. :x
gówno w proszku na kijoszku
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik

Zresztą, TriumfalnaTurkawko, nie pierwszy raz piszesz coś w czym ja sam się doskonale odnajduję, a co wskazuje na objawy zaburzeń lękowych. Bo przecież nic nie stoi na przeszkodzie żeby przy F20 mieć również nerwicę lękową. Już kiedyś pisałeś tu o lęku wysokości w sytuacji nawet braku ekspozycji na wysokość. Też tak miałem (mam?). Najlepiej pomaga na te objawy Xanax, ale Xania wiadomo nie można stosować, bo Xaniu to zło. :mrgreen:

Skuteczna na lęk napadowy jest również sertralina (Asertin, Asentra, Zoloft...), względnie inny jakiś SSRI. Nie wiem czy próbowałeś. A myślę, że powinieneś. Ja, w swoim przypadku, mam jasne rozeznanie jaki jest mój poziom tego rodzaju lęku na SSRI (a konkretnie sertralinie) i bez. I bez jest znacznie gorzej, a "z" o 80% lepiej. Polecam. Pogadaj z lekarzem o tych objawach - może włączy Ci do jadłospisu SSRI (jeśli jeszcze nie bierzesz).

Daj znać co o tym myślisz...

Pozdr
Awatar użytkownika
TriumfalnaTurkawka
zaufany użytkownik

Bralem seronil ale mi nie pomogl .ja mysle zeby leki przerobic na psychotetapi.
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik

TriumfalnaTurkawka pisze: sob sie 10, 2024 3:53 pm Bralem seronil ale mi nie pomogl .ja mysle zeby leki przerobic na psychotetapi.
Jak Ty chcesz "przerobić na terapii" strach przed śmiercią, tego to ja nie wiem... :P

Seronil to stary i kiepski SSRI. Jako Pana samozwańczy lekarz przepisuję Panu Asertin w dawce 150 mg.
Początkowo proszę brać dawkę 50 mg (pół tabletki) przez tydzień, przez kolejne dwa tygodnie 100 mg (całą tabletkę), a następnie, w trzecim tygodniu, zwiększyć do 150 mg (półtorej tabletki). Nie ma za co dziękować. Należy się 150 złotych. :icon-mrgreen:

Awatar użytkownika
TriumfalnaTurkawka
zaufany użytkownik

Bralem kilka antydepresantow snri .ssri i mi to nie pomoglo .wiem tyle ze nerwica lekowa napady paniki to nieuswiadome konflikty wewnetrzne u ktorych podloza lezy lęk.
Awatar użytkownika
TriumfalnaTurkawka
zaufany użytkownik

I mozna je psychoterapia wyleczyc. Strasznie sie tez zamartwiam.
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik

TriumfalnaTurkawka pisze: ndz sie 11, 2024 2:28 pm Bralem kilka antydepresantow snri .ssri i mi to nie pomoglo .
Jak na moje oko coś kręcisz... Najpierw piszesz, że brałeś Seronil. Póxniej piszesz, że brałeś różne SSRI SNRI. No plis, nie wciskasz mi Ty przypadkiem kitu? Chceszs porady, chcesz się leczyć? Czy może te tematy zakładaswz z tylko sobie znanych powodów?
TriumfalnaTurkawka pisze: ndz sie 11, 2024 2:28 pm wiem tyle ze nerwica lekowa napady paniki to nieuswiadome konflikty wewnetrzne u ktorych podloza lezy lęk
Chyba na odwrót - to nieuświadomione konflikty wewnętrzne mogą leżeć u podstaw odczuwanego świadomie lęku, nie na odwrót!

A jaki ty widzisz lęk? A tym bardziej do przepracowania? Owszem, mogą chować za tymi Twoimi lękami nieuświadomione konflikty, ale może to być - tak jak ma to miejsce u mnie - strach przed śmiercią, przed unicestwieniem. Celowo nazwałem to strachem, a nie lękiem, bo przyczyną lęku może być coś, co może się nie wydarzyć, śmierć jest zaś pewna na 100% i powoduje u niektórych ludzi całkiem uzasadniony strach. Nie mam pojęcia jednocześnie jak można by taki strach "przerobić" na terapii. A Ty jak to widzisz?

Bierz ten Asertin 150 mg i nie pitol. Chyba, że wolisz się męczyć. Twoja wola.
Awatar użytkownika
TriumfalnaTurkawka
zaufany użytkownik

Ja mam napady leku nerwice lekowa drzenie rak lek czy nie umre na zawal udar nie postradam zmyslow ze komus cos zrobie .przyspieszona akcje serca mam bole glowy i ectremalny stres
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik

Tak samo mam. 150 mg Asertinu.
Awatar użytkownika
TriumfalnaTurkawka
zaufany użytkownik

Pogadam. O tym z lekarka wizyte mam za 2 tyg
Awatar użytkownika
TriumfalnaTurkawka
zaufany użytkownik

przegłosowany pisze: pn sie 12, 2024 4:36 pm Tak samo mam. 150 mg Asertinu.
Jeszcze mam bole kosci glownie w nogach i miesniach nog .Alcatel nie pomaga ani przeciwbólowe
Awatar użytkownika
TriumfalnaTurkawka
zaufany użytkownik

przegłosowany pisze: pn sie 12, 2024 4:36 pm Tak samo mam. 150 mg Asertinu.
Jak ty sobie ztym radzisz atakami paniki lekami nerwicowymi? Ja nawet z domu boje sie wyjsc w sklepie. Supermarkecie mam nawet leki silne
Awatar użytkownika
Słonecznik1
bywalec

Post autor: Słonecznik1 »

turkawkowy jeśli nie brałeś to warto poczytać i porozmawiać z kimś z rodziny skonsultować ew. z lekarzem stosowanie ashwagandy . Waleriana(Kozłek lekarski) doraźnie może ci pomóc.
Przegłosowany ci tak asertin pomógł że na benzo przeszedłeś?
Awatar użytkownika
Słonecznik1
bywalec

mogą też być niedobory witamin albo źle znosisz leki od lekarza .Nie jest na takiej podstawie jak mówisz łatwo wychwycić o co chodzi bo jest tego niewiele. Dobry lekarz powinien zrobić dobry ,,wywiad ,, a w naszej psychiatrii to lekarz przychodzi oznajmia co postanowił tam nie ma dialogu właściwie a on nawet nie wie czy lek który podaje jest dobry bo nie zbadał i nie wie czy masz takie zaburzenia . On ci to daje na zasadzie może z tego będzie cos dobrego może złego a może nic .To jest sposób medycyny na walkę z chorobami to znaczy że lepsza była kiedyś .Sory za oftop bo jak np złożyli mi nogę i chodzę to jestem z tego zadowolony ale jak widze takie praktyki , kolejki i sposób postepowania to ja się nie dziwie niestety że pacjenci później zajeci są leczeniem pobytami w szpitalu. U nas mówią jak człowiek ma jeśc by wchłaniać witaminy prawidłowo np mało cukrów przeważnie na witaminę inaczej albo jakie są akutki niedoborów albo nadużywania suplementów wszystko w 1 multiwitaminy np. One są tak jak gumiżelki dla dzieci w aptece .
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik

TriumfalnaTurkawka pisze: wt sie 13, 2024 2:52 pm Jak ty sobie ztym radzisz atakami paniki lekami nerwicowymi?
A jakoś. Mam porównanie gdy stosowałem bo mi lekarz wymyślił Edronax zamiast sertry i miałem o 80% większe lęki paniczne. Wróciłem do sertry i pomogła w tych właśnie 80%. Teraz jestem na sertrze i escitalopramie i 5% lęków tego typu.
Słonecznik1 pisze: śr sie 14, 2024 6:59 pmPrzegłosowany ci tak asertin pomógł że na benzo przeszedłeś?
Nie. Stosowałem równocześnie - lepsza luta była. ;P
Awatar użytkownika
Słonecznik1
bywalec

przegłosowany - nie dziwię że jak ktoś ma problemy to sięga po coś co mu ,,pomaga,, tak robi wiele osób ze schorzeniami psychiatrycznymi .

Można też spróbować stosować L-tyrozynę .To aminokwas budujący serotoninę adrenaline i nora adr. itd to neurprzekażniki i prócz serotoniny hormony należące do gr. katecholamin ...wpływaja na procesy różne fizyczne i psychiczne .Postawa ciała ,pocenie się kontrola nad ciałem np. więc ja mówię tak że jak ktoś rozważa czy chodzenie do psychologa jest zalecane to odpowiedź jest zależna od tego jakiej natury występuje problem . Ltyrozyna przekształca się l dopę (...:)...) za pośrednictwem hydrolizy tyrozynowej
to inaczej tam enzym regulatorowy tego szlaku .Zachodzi ona (ta przemiana ) z pomocą tlenu jonów żelaza ,tetrahydro coś tam co skrót ma BH.
to są kofaktory których gdy braknie upośledzają wydzielanie serot , adenal czy noraa .Niedobory lub za mało składnika podstawowego l tyrozyny która jest w normalnym jedzeniu lub jako suplement który można stosować ale w przypadku schizofreni to zapewne nie ma nic na pewno .
Ogólnie można spróbować poprawić funkcjonowanie tego szlaku w przypadku lęków , amotywacji . Dostępne są też jw pizałem o tyrozynie to l dopa ale jedzenie wszystkiego nie pomoże lepiej podobno l tyrozyne podnosic wg zaleceń a l dopę nie mogę się mylić ....
Awatar użytkownika
Słonecznik1
bywalec

przy suplementacji aswagandhą i l tyrozyną dobrze jest pić zieloną herbatę .Dla zwiększania wchłanialności witamin dobrze jest stosować piperazynę czyli składnik z pieprzu czarnego .Leków z gr. mao chyba nie powinno się stosować przy ashw i uspokajających np. waleriany czy dziurawca się nie zaleca raczej .powodzenia ..
ODPOWIEDZ

Wróć do „dyskusja ogólna”