Órojenia

Moderator: moderatorzy

Karol87
bywalec

Órojenia

Post autor: Karol87 »

Nie wiem czy był już tutaj taki temat ale zapytam.

Jak doświadczacie swoich urojeń? Macie ich świadimość w chorobie i poza nią? Jakie emocje im towarzyszą? Czy zmniejszają się/ ustępują samoistnie?

Ja przez większość czasu mam świadomość swoich urojeń. Są one zazwyczaj łagodne bądź umiarkowane. Ciągle się chyba utrzymują. Najczęściej mam o tematyce ksobnej prześladowczej i depresyjne. Czasem odsłonięcia myśli. Zastanawiam się czy można mieć urojenia i mieć w nie wgląd bo to chyba jedno wyklucza drugie? Ale jak widać np na moim przykładzie to chyba można...
Bóg Cię kocha!!!
qda
bywalec

Re: Órojenia

Post autor: qda »

Można, można...

U mnie w psychozie było "przenikanie" urojeń. Stopniowo jedne zastępowały inne, ale zawsze z tyłu głowy miałem, że to tylko urojenia.
Nawet w szpitalu.
Np. wydawało mi się, że mimo że spotykałem wielu ludzi, z którymi rozmawiałem, stale rozmawiam z tymi samymi pięcioma osobami, które przybierają różne oblicza i się nimi wymieniają. Następnie miałem wrażenie, że stale rozmawiam z jedną i tą samą osobą, które przybiera różne maski i ma postać różnych ludzi, których spotykam.
Pamiętałem jednak, że kiedyś o czymś takim czytałem i miałem pewność, że to tylko urojenia, że mój umysł próbuje płatać mi figle, nic więcej.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

Ja w mojej ostatniej psychozie wpadłem w urojenia jak kamień w wodę! Zupełnie nie byłem świadomy ich absurdalności. Całkowicie mnie zdominowały! Skończyło się szpitalem.
Karol87
bywalec

hvp2 pisze: śr kwie 10, 2024 10:10 pm Ja w mojej ostatniej psychozie wpadłem w urojenia jak kamień w wodę! Zupełnie nie byłem świadomy ich absurdalności. Całkowicie mnie zdominowały! Skończyło się szpitalem.
Współczuję
Bóg Cię kocha!!!
Karol87
bywalec

Ja czuję że chyba tracę kontrolę nad sobą. Czuję się jak goovno i mam mega derealizację i depersonalizację taką że czasem nie czuję ciała i mam wrażenie że się zaraz wywalę. Coś strasznego. Bliscy mi mówią że mam urojenia bo gadam że ludzie się ze mnie śmieją i gadają o mnie. I wkółko te głosy bredzą. Żal
Bóg Cię kocha!!!
Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

Post autor: piotrs »

co ile bierzesz ?
trzeba zwiekszyć dawkę może minimalnie
albo zmienić leki na mocniejsze
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Post autor: amigo »

zawsze mam swiadomsoc moich urojen i z tego powodu zglaszam sie na oddzial psychatryczny/do psychiatry :auto-ambulance: . wiem, ze mam urojenia mimo tego ze sa bardzo silne. jak mialbym ocenic procentowo to - 95 % urojen, 5 % swiadomosci.
Awatar użytkownika
rafcik
zaufany użytkownik

Post autor: rafcik »

Jakie masz urojenia Amigo że wiesz że je masz?
Awatar użytkownika
mateus
bywalec

Post autor: mateus »

rafcik pisze: sob lip 20, 2024 2:31 pm Jakie masz urojenia Amigo że wiesz że je masz?
Ja czekając na Nobla zastałem :auto-ambulance:
streszcze podreczniki i książki i publikacje słowami którymi antoni kępiński rozpoczyna książke pt. Schizofrenia:

Dla tych co czują więcej i więcej wiedzą.
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Post autor: amigo »

rafcik pisze: sob lip 20, 2024 2:31 pm Jakie masz urojenia Amigo że wiesz że je masz?
jedne z nich to takie, ze jestem w spisku i ludzie chca mnie zabic/cos mi zrobic, mysle tez, ze w domu sa kamery, ludzie o mnie rozmawiaja, wszedzie sa jakies znaki - tablice rejestracyjne samochodow maja ukryte znaczenie, wydaje mi sie ze ''czerwoni'' tzn. ludzie w czerownych ubraniach, samochody o kolorze czerwonym mnie scigaja.
to na tyle, ale jak mam te urojenia to wiem ze cos nie gra i zasiegam pomocy specjalisty
ODPOWIEDZ

Wróć do „lęki”